Kieft weet: ‘Dit is waarom Ajax-trainers massaal falen’

Foto: Kieft weet: ‘Dit is waarom Ajax-trainers massaal falen’

Een goede periode bij Ajax is geen garantie voor succes, zo bewijst oefenmeester Erik ten Hag wel bij Manchester United. Maar waarom vergaat het oud-trainers van de Amsterdammers soms zo slecht in het buitenland? Wim Kieft wijst naar de filosofie van Johan Cruijff.

‘Visie van Cruijff loslaten is doodsvonnis’

De voormalige spits stelt in De Telegraaf dat succes afhangt van toevalligheden: “Daarvan hebben trainers als Louis van Gaal en Erik ten Hag optimaal geprofiteerd bij Ajax. De door Johan Cruijff bedachte voetbalfilosofie heeft het duo geen windeieren gelegd. Bij Ajax, want eenmaal weg uit Amsterdam verloren ze die unieke visie allebei snel uit het oog.”

“Cruijff zelf was de enige die zijn visie altijd en overal volgde”, stelt Kieft vast. “Bij iedere club, onder welke clubleiders ook. Hij koos voor de eigen jeugd, die in de visie van zijn clubs Ajax en FC Barcelona waren opgeleid, en gaf alleen geld uit voor spelers die in de jeugd niet rondliepen.”

Naderend ontslag

De oud-voetballer annex televisiepersoonlijkheid trekt aan de bel: “Je kan als trainer bij Ajax op het paard zijn gezet, maar wil je als een internationale toptrainer door het leven gaan, dan zal je je ook bij een grote internationale club moeten bewijzen. Louis van Gaal heeft de naam, alhoewel hij inmiddels de Nederlandse voetbalfilosofie heeft verkwanseld. Frank de Boer heeft gefaald en Erik ten Hag zal razendsnel beterschap moeten tonen bij Manchester United, anders wordt hij ontslagen.”

Heeft hij een punt?

  • Dat denk ik wel
  • Dat denk ik niet
1879+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie