Keerzijde van WK-succes: “Helemaal klaar mee”

Foto: Keerzijde van WK-succes: “Helemaal klaar mee”

Marokko speelt woensdagavond in de halve finale van het WK tegen Frankrijk. Politiebond ACP heeft de inzet van ‘alle beschikbare middelen’, samenscholingsverboden alsmede de inzet van waterkanonnen en traangas verzocht.

Marokko is het eerste Afrikaanse land ooit dat de halve finale van het WK heeft bereikt. Een prachtig succes voor Hakim Ziyech en consorten, maar gedurende het toernooi ging het meermaals mis in Nederlandse steden. Feestvreugde maakte gaandeweg de avonden plaats voor vernielingen, bedreigingen en aanslagen op de politie.

Politiebond ACP durft niet eens meer te spreken van vuurwerk. “Daar moeten we echt vanaf”, vertelt woordvoerder Maarten Brink aan De Telegraaf. “Het zijn ronduit explosieven. Agenten zijn bezorgd dat ze gewond kunnen raken, of gehoorschade kunnen oplopen. De druk is enorm. Het zou mooi zijn als burgemeesters zich wat vaker openlijk uitspreken om steun aan de politie te betuigen.”

ACP wil dan ook een enorme inzet om de veiligheid te waarborgen. “Een samenscholingsverbod is waarschijnlijk nodig. Geen gebiedsverbod, want dat is op personen gericht en het zijn vooralsnog wisselende samenstellingen relschoppers. En traangas en waterkanonnen moeten ingezet kunnen worden, vanwege de maatschappelijke veiligheid en die van politie. De toestemming daarvoor moet van de bestuurders komen. Het is hard nodig, want agenten, en wij ook, zijn er helemaal klaar mee.”

Wint Marokko ook van Frankrijk?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Heeft de ACP gelijk?

  • Ja
  • Nee
156+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie