“Ik had wel zoiets van: what the fuck”

Foto: “Ik had wel zoiets van: what the fuck”

Pierre van Hooijdonk speelde tijdens het WK 1998 tegen Argentinië. De toenmalig Oranje-international raakte onder de indruk van de houding van de tegenstander.

Van Hooijdonk ziet parallellen met 1998. “Het duel met Argentinië was ook in 1998 de eerste échte wedstrijd”, vertelt de oud-spits in de podcast van FC Afkicken. “Argentinië was een land waar we ons met wilden meten, om te kijken of we daadwerkelijk zo goed waren als we dachten.”

De Oranje-selectie trainde destijds kort na Argentinië in het Vélodrome. “Zij zaten net in de bus. Om ons te intimideren, waren zij alleen maar aan het zingen en op de ramen aan het slaan”, zo kan Van Hooijdonk zich nog herinneren. “Als twee van ons dat hadden gedaan, dan hadden 21 spelers en alle stafleden gezegd: doe eens even normaal joh! Ik had wel zoiets van: what the fuck, wat gebeurt hier allemaal?”

Wereldgoal Bergkamp

Nederland won destijds met 2-1 van Argentinië, met een wereldgoal van Dennis Bergkamp. Of hij het bewuste moment meekreeg? “Het was 1-1, ik moest achter de goal van Edwin van der Sar gaan warmlopen voor het geval we achter zouden komen. Zelfs met een verrekijker was de goal dus nog lastig te zien.”

Van Hooijdonk sluit niet uit dat hij de goal vanaf de bank óók had gemist. “Maar de kans bestaat best dat ik naar de tribune aan het kijken was. Wij liepen warm voor het Argentijnse publiek. Daar zaten best exotisch geklede supporters tussen. Ik was even afgeleid, ik moest even rekken”, lacht hij.

Is dat anno 2022 anders?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
38+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie