Herinneringen aan Coen Moulijn, Mister Feyenoord

Foto: Herinneringen aan Coen Moulijn, Mister Feyenoord

Twaalf jaar na zijn overlijden leeft de legende van Coen Moulijn bij Feyenoord voort. Ieder jaar bezoeken supporters op deze dag zijn standbeeld voor De Kuip. Een eerbetoon aan de grootste icoon uit de geschiedenis van Feyenoord.

In café Postiljon in Rotterdam-Noord wordt speciaal Coen Moulijn-bier gemaakt. Een soepel, eigenzinnig blond biertje, makkelijk drinkbaar met een zachte en licht bittere afdronk. Het is volgens de brouwer precies zoals de voetballer was: soepel in de heupen, eigenzinnig in zijn acties en zacht van karakter.

Coen Moulijn was in 1955 de eerste aankoop van Feyenoord na de invoering van het betaalde voetbal. De club uit Rotterdam-Zuid betaalde 23.000 gulden aan stadsgenoot Xerxes, waar Moulijn begon met voetballen in navolging van zijn idool Faas Wilkes. Op zijn achttiende ging hij bij Feyenoord 2200 gulden per jaar verdienden, tussendoor werkte de talentvolle voetballer in een herenmodezaak.

Publiekslieveling

Bij Feyenoord stal de behendige dribbelaar al snel de harten van Het Legioen. Met zijn kenmerkende passeerbeweging en voorzet groeide hij uit tot een dragende speler. Begin jaren ’60 klopte FC Barcelona bij hem aan met een blanco cheque, maar Moulijn wilde in Rotterdam blijven. Hij tekende een nieuw contract bij Feyenoord voor maar liefst acht jaar.

Spelers als Cor van der Gijp, Henk Schouten en Frans Bouwmeester waren belangrijk in de succesvolle periode van Feyenoord, maar de mensen kwamen naar het stadion voor de dribbels van Moulijn. “Als Coen Moulijn op de middenstip van De Kuip gaat klaverjassen zit De Kuip nog vol”, zeiden ze destijds in Rotterdam. In 1964 en 1965 werd hij uitgeroepen tot Nederlands voetballer van het jaar. In 1969 zelfs tot de beste linksbuiten van Europa.

Wereldwijd succes

In 1970 schreef Moulijn geschiedenis met Feyenoord door als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 te winnen. Het team van coach Ernst Happel, Wim Jansen en Willem van Hanegem versloeg Celtic tijdens de finale in Milaan met 2-1. Vele duizenden meegereisde Feyenoord-supporters zagen Ove Kindvall in de extra tijd het winnende doelpunt scoren.

Feyenoord won ook de wereldbeker na een legendarische strijd met Estudiantes de la Plata. Moulijn speelde beide wedstrijden, maar werd in de tweede wedstrijd gewisseld voor Joop van Daele. Die scoorde uiteindelijk de beslissende goal. Bij het juichen werd zijn bril afgepakt en door de Argentijnen kapot getrapt. Het brilletje werd het symbool van de wereldbeker en ligt in het museum van Feyenoord. Moulijn haalde deze legendarische herinneringen tot in lengte van jaren op met zijn oude ploeggenoten wanneer ze bij elkaar kwamen.

Naast zijn buitengewone voetbalkwaliteiten werd Moulijn geroemd om zijn karakter. Hij groeide nederig op in een arbeidersgezin – zijn vader werkte in een blikfabriek – en bleef altijd de bescheiden volksjongen uit Rotterdam-Noord. Hij voelde zich nooit beter dan een ander en stond altijd klaar voor de supporters. Moulijn groeide uit tot Mister Feyenoord en speelde van iedereen de meeste wedstrijden voor de club (487).

Nederlands elftal

In 1956 maakte Moulijn zijn debuut voor het Nederlands elftal. Dat was nog spannend omdat hij zijn paspoort was vergeten voor de uitwedstrijd tegen België. Een taxichauffeur kwam het document snel brengen vanuit Rotterdam en Moulijn kon de grens over. Hij speelde uiteindelijk ‘slechts’ 38 interlands, omdat de bondscoaches zijn speelstijl te wisselvallig vonden. Hij pingelde te veel en verdedigde te weinig. Het was vooral vanwege zijn verdiensten voor Feyenoord dat Moulijn werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Na zijn voetbalcarrière verdween Moulijn grotendeels uit de publiciteit. Op oudejaarsavond 2011 werd hij getroffen door een herseninfarct en naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij vier dagen later op 73-jarige leeftijd. Bij Feyenoord leeft Moulijn op vele manieren voort. Voor het stadion staat een levensgroot standbeeld, de straat naast De Kuip heet de Coen Moulijnweg en de mascotte van de club heet Coentje. Sinds 2012 wordt ieder jaar de Coen Moulijn Memorial Cup gespeeld door F-junioren, die allemaal de naam van de clublegende kennen.

De grootste Feyenoorder ooit?

  • Ja
  • Nee
177+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
64+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
31+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
232+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
95+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
156+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
60+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
85+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
448+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
195+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
290+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
801+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8619+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1955+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3282+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
588+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
971+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie