‘Grote Eredivisie-flater dreigt’

Foto: ‘Grote Eredivisie-flater dreigt’

Het betaald voetbal dreigt een grote flater te begaan door het aanbod van sportzender ESPN te accepteren. Econoom Job Gulikers zet er grote vraagtekens bij.

Econoom sceptisch over potentiële deal

Het huidige tv-contract tussen ESPN en het betaald voetbal in Nederland loopt medio 2025 af. De sportzender heeft inmiddels een nieuw voorstel gedaan, maar schrijft Gulikers op Twitter: “Is de nieuwe tv-deal wel zo goed als beweerd wordt? Met een bedrag van € 167 miljoen gaan ‘we’ alleen België voorbij. Daarnaast betekent dit dat clubs in 2034/35 nog steeds dit bedrag ontvangen, terwijl tv-rechten in de landen om ons heen (fors) zijn gestegen.”

Gulikers benadrukt dat het om ‘een heleboel geld’ gaat en dat dit voordelen biedt voor de clubs. “Maar of het echt een werelddeal is en of het hele mooie eitjes zijn die uit de broedende kip komen, valt nog te bezien”, aldus de econoom. “Het huidige tv-contract loopt nog meer dan twee jaar door. Vanwege de tijdswaarde van geld en de huidige inflatie (gemiddeld 10% in 2022) is de € 167 miljoen over twee jaar ‘slechts’ € 138 miljoen waard.”

Wat blijft er over?

Mocht het betaald voetbal akkoord gaan, dan is er tot medio 2035 geen beweegruimte meer. Ondertussen kunnen andere landen weer nieuwe tv-deals sluiten. Gulikers vervolgt dat er ‘feitelijk 143 miljoen euro’ overblijft voor de Eredivisie-clubs. “Op basis van de huidige verdeelsleutel komt dat neer op € 18 miljoen voor de nummer 1 en € 4 miljoen voor de nummer 18 op de tv-ranglijst.” Dat staat nog altijd in schril contrast met een club als Benfica.

De econoom besluit dat Nederland zich bij een ‘ja’ kan meten met België en Frankrijk. “Maar”, vervolgt Gulikers, “die landen mogen veel eerder een nieuw tv-contract uitonderhandelen.”

Moet de Eredivisie akkoord gaan?

  • Ja
  • Nee
1264+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie