Frankrijk laat gehavend Oranje kansloos

Foto: Frankrijk laat gehavend Oranje kansloos

Het Nederlands elftal is vrijdagavond dramatisch begonnen aan de EK-kwalificatiefase. Bondscoach Ronald Koeman zag de oranjehemden een kansloze wedstrijd afwerken na de horrorstart in en tegen Frankrijk: 4-0.

Fransen delen snelle knock-out uit

Koeman moest een enorme puzzel leggen in aanloop naar deze toch al loodzware test. In Parijs kon de opvolger van Louis van Gaal geen beroep doen op spelers als Frenkie de Jong, Steven Bergwijn (geblesseerd), Denzel Dumfries (geschorst), Matthijs de Ligt en Cody Gakpo (buikgriep). Mats Wieffer was een optie om te starten, maar bleek niet okselfris.

In de Franse hoofdstad koos Koeman voor een team met onder meer Lutsharel Geertruida, Kenneth Taylor en Xavi Simons. Een risicovolle opstelling en dat bleek ook wel. Al in de tweede minuut werd het krachtsverschil duidelijk gemaakt door Frankrijk. Taylor werd afgetroefd door Antoine Griezmann, die op aangeven van Kylian Mbappé de 1-0 tegen de touwen schoot.

Frankrijk wilde een duidelijk statement afgeven op deze avond en werd daarbij weinig in de weg gelegd. In de achtste minuut werd de 2-0 al een feit. Doelman Jasper Cillessen ging in de fout bij een vrije trap, waardoor Dayot Upamecano eenvoudig raak kon tikken voor de verliezend WK-finalist. Het was daarna aan Nathan Aké te danken dat Kingsley Coman er niet al meteen 3-0 van maakte.

Het Nederlands elftal probeerde na deze horrorstart meer aan voetballen toe te komen. Dat leidde tot twee mogelijkheden voor Georginio Wijnaldum en een gevaarlijk moment van Steven Berghuis, maar in plaats van 2-1 werd het na ruim twintig minuten alsnog 3-0 voor de Franse sterren. Steraanvaller Mbappé werd gelanceerd en maakte oog in oog met Cillessen geen fout.

Oranje blijft onmachtig

Frankrijk creëerde meer mogelijkheden in de eerste helft. De aanvalsmachine van bondscoach Didier Deschamps spaarde Koeman en consorten in de rest van de eerste helft, mede dankzij een redding van Cillessen op de kopbal van Ibrahima Konaté. Aan de andere kant kreeg Memphis Depay dé kans om de spanning enigszins terug te brengen, maar op aangeven van Simons kon hij geen richting meegeven aan de bal en dus vloog deze naast.

Koeman probeerde met een aantal wissels voor een ommekeer te zorgen, maar ook na de 3-0 bleef het krachtsverschil veel te groot. In de tweede helft nam opnieuw Memphis een spaarzame mogelijkheid op zich door een vrije trap op doel te vuren, maar doelman Mike Maignan toonde zich een waardig vervanger van Hugo Lloris en hield zijn doel schoon.

Frankrijk ging in de eindfase nog op jacht naar de 4-0 en werd vlak voor tijd beloond door opnieuw Mbappé, die Cillessen na een goede individuele actie kansloos liet met een geplaatst schot. Memphis kreeg nog wel dé kans om de eer te redden, maar faalde vanaf de penaltystip.

Scoreverloop: 1-0 (3′) A. Griezmann, 2-0 (8′) D. Upamecano, 3-0 (22′) K. Mbappé, 4-0 (88′) K. Mbappé

Wint Nederland met 5-0 van Gibraltar?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Heeft u nog vertrouwen in Oranje?

  • Ja
  • Nee
109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie