Feyenoord voorkomt met Veerman het Haps-scenario

Foto: Feyenoord voorkomt met Veerman het Haps-scenario

Feyenoord werkt achter de schermen hard om de selectie in de winterstop van verse krachten te voorzien. Waar Frank Arnesen enkele talenten voor de toekomst naar de club haalt, moest Joey Veerman de hoofdaankoop zijn. De controlerende middenvelder leek bij Feyenoord direct een bepalende speler te kunnen worden, maar PSV zat de club uiteindelijk dwars. Het is achteraf misschien maar beter ook, zo leert het verleden.

Eenvoudig was de klus voor de directie van Feyenoord niet om de transfer van Veerman de financieren. De nummer drie van de eredivisie kampt al jaren met financiële problemen en die zag Feyenoord met de coronacrisis alleen maar groter worden. Het zorgt ervoor dat de club zelfs geen transfers kan doen. Desondanks wilde het bestuur wel degelijk proberen om Veerman naar de havenstad te halen. Het maakte daarbij gebruik van een speciale constructie met de aandelen, waardoor het een miljoenenbedrag zou kunnen overmaken naar sc Heerenveen.


De hoop was echter voor niets, want na het stoppen van Davy Pröpper besloten de Eindhovenaren direct door te schakelen en in te zetten op de komst van Veerman. Het kapitaalkrachtigere PSV slaagde erin om binnen een paar dagen een akkoord te bereiken met de Friezen en Feyenoord gedesillusioneerd achter te laten. Hoewel Veerman voor de Rotterdammers een directe versterking leek te zijn, bleek uit het recente verleden dat een miljoenentransfer lang niet altijd een goed idee is. Zo maakte de club ooit een grote fout met Ridgeciano Haps.

Weggooien van miljoenen

Feyenoord behaalde in het seizoen 2016/2017 het landskampioenschap, waarna de directie besloot om door te pakken. Deze wilde de jaren erna de concurrentiestrijd met Ajax en PSV blijven aangaan en besloot flink te investeren in de breedte van de spelersgroep. Haps behoorde tot de aankopen. De vleugelverdediger was bij AZ een revelatie en leek toe te zijn aan een stap hogerop. Bij Feyenoord moest hij die stap maken, zodat hij in de toekomst voor het Nederlands elftal zou uitkomen. Het ging echter flink mis in zijn loopbaan.

Mede door blessures lukte het hem in vier jaar tijd maar niet om een basisplaats te bemachtigen. Haps kreeg telkens last van concurrentie op zijn positie, waardoor hij wederom op de reservebank moest plaatsnemen. Bovendien had hij onder leiding van Dick Advocaat de pech dat de oefenmeester geen linksbuiten tot zijn beschikking had, waardoor de trainer besloot om Haps op die positie neer te zetten. Het zorgde ervoor dat de verdediger hopeloos uit vorm raakte en afgelopen zomer de overstap naar Italië maakte.


Financieel was het vertrek van Haps naar Venezia een flinke tegenvaller. Waar de Rotterdammers in 2017 nog zes miljoen euro op tafel legde om hem van AZ los te weken, kreeg de club vorig jaar nog slechts een paar ton om zijn contract af te kopen. De transfer bood Feyenoord afgelopen zomer financiële ruimte in de salarishuishouding, maar het moet de club pijn hebben gedaan dat het niet meer kreeg voor een vroegere talent. Feyenoord wil dit ongetwijfeld nooit meer overkomen, maar met Veerman hing hetzelfde probleem opnieuw boven het hoofd.

Belangrijke keuze

Afgelopen week kreeg Feyenoord met een groot gevaar te maken. Verschillende Nederlandse media meldden namelijk dat PSV interesse toonde. Het moet binnen de bestuurskamer van Feyenoord voor de nodige paniek hebben gezorgd. De Rotterdammers waren achter de schermen juist gecontroleerd bezig om de transfer rond te maken. Het gevaar was daarom dat Feyenoord onverantwoorde risico’s zou nemen en zomaar een paar miljoen euro op tafel zou leggen. Gelukkig voor de Nederlandse topclub kwam het nooit zover.

Veerman liet in Friesland veelvuldig zien dat hij veel kwaliteiten in huis heeft, maar de voetbalwereld is verraderlijk. Niet alleen zou hij bij Feyenoord te maken krijgen met nieuwe teamgenoten en kon dit zorgen voor een persoonlijke vormcrisis, ook moest hij in Rotterdam omgaan met veel druk op zijn schouders. De verwachtingen zouden namelijk hooggespannen zijn. Veerman zou niet de eerste speler zijn die bij een Nederlandse topclub zou verdrinken vanwege het verwachtingspatroon, waardoor Feyenoord allerminst de zekerheid had dat Veerman ging slagen.

Voor Feyenoord leek het vertrouwen in Slot ongelimiteerd groot te zijn. De club verwachtte met de oefenmeester iemand in huis te hebben die het voor elkaar zou krijgen om Veerman te laten renderen en een hoge transfersom voor over een paar seizoenen veilig te stellen. Nu de transfer officieel van de baan is, schakelt Feyenoord door en richt het zich op de handtekening van Riechedly Bazoer. Het moet wederom proberen te voorkomen dat het geen onverantwoorde bedragen gaat uitgeven. Anders kan de club daar opnieuw jarenlang last van hebben.

Weet Feyenoord Vitesse te verslaan? Pak 1.45 keer je inleg!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Moet Feyenoord voor Bazoer kiezen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
597+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie