Feyenoord knokt zich naast pover Shakhtar

Feyenoord heeft donderdagavond weinig indruk gemaakt in de achtste finales van de Europa League. In de heenwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk werd in de eindfase een nederlaag afgewend: 1-1.

De wedstrijd tussen Shakhtar Donetsk en Feyenoord werd gespeeld in het Poolse Warschau. De thuisspelende club is afkomstig uit Oekraïne, maar vanwege de oorlog met Rusland is spelen in eigen land geen optie. Een halve thuiswedstrijd dus voor Sebastian Szymanski, die in zijn thuisland in de basis terugkeerde na er enige tijd uit te hebben gelegen met een blessure.

Feyenoord werkte een prima openingsfase af in Warschauw. Szymanski had zijn familieleden op de tribune trots kunnen maken door de 0-1 voor zijn rekening te nemen, maar hij slaagde er niet in om tot een goede afronding te komen. Dat was sowieso hét probleem voor de Rotterdammers in de eerste 45 minuten. Feyenoord kwam nauwelijks in de problemen, maar produceerde ook weinig echte kansen.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Shakhtar bleek niet in staat om goed aanvalsspel op de mat te leggen, waar Feyenoord moeite had om veel kansen bijeen te spelen. Shakhtar-doelman Anatoliy Trubin onderscheidde zich bovendien op een inzet van de Braziliaan Danilo Pereira, die speelde voor de tijdens de warming-up afgehaakte Santiago Giménez.

Late treffers

Feyenoord verdiende gezien de krachtsverhouding meer, maar richting de eindfase kwam Shakhtar er wel steeds beter in. Sterker nog: de formatie uit Oekraïne nam zelfs de leiding. Yaroslav Rakitskiy kopte een hoekschop achter doelman Timon Wellenreuther, waardoor de Rotterdammers zelfs met een nederlaag van het veld dreigde te stappen. De slotfase bleek Feyenoord echter opnieuw gunstig gezind.

In de slotfase kreeg Feyenoord meerdere kansen om op 1-1 te komen. Het was uiteindelijk invaller Ezequiel Bullaude die in de 88ste minuut tegendraads raak kopte. Bijna viel ook nog de 1-2, maar Lutsharel Geertruida werd afgevlagd vanwege buitenspel.

Scoreverloop: 1-0 (79′) Y. Rakitskiy, 1-1 (88′) E. Bullaude