‘Eredivisie haalt fel uit naar Ajax’

Foto: ‘Eredivisie haalt fel uit naar Ajax’

Er heerst grote onrust in de Nederlandse Eredivisie. Er lopen gesprekken over de verdeling van toekomstige miljoenen vanuit de Europese clubcompetities, maar vooral Ajax staat lijnrecht tegenover een aantal clubs. In mindere mate geldt dat ook voor Feyenoord.

Voetbal International schrijft: “In het businessplan staat een uitgebreide doorrekening van de plannen, die mede dankzij het gratis UEFA-geld voor alle clubs gunstig uitvalt. Vandaar ook dat er voor het onderliggende draaiboek van de NL League een breed draagvlak is. Behalve bij Ajax en Feyenoord dan. Zij vinden het ongehoord dat anderen menen te kunnen beslissen over geld dat zij individueel hebben verdiend. In hun ogen kan eventueel alleen een andere verdeling afgesproken worden over de collectieve opbrengsten, zoals het tv-geld van ESPN.”

Volgens VI zijn er ‘twee kampen’ ontstaan. “Want er is ook een aanzienlijke groep die vooral Ajax ziet als Hollebolle Gijs. De steeds hogere UEFA-premies hebben zich heel snel vertaald naar een enorm kwaliteitsverschil op het veld, waardoor er steeds moeilijker valt te voetballen tegen de landskampioen. Zij vinden dat Ajax en Feyenoord een voorbeeld kunnen nemen aan PSV en AZ, die wél bereid zijn om premies af staan. Zij spelen ook structureel Europees en zien wél in dat een aantrekkelijke competitie met spannende wedstrijden beter te verkopen is aan tv-zenders, supporters en sponsors.”

Ajax versus Eredivisie

“Ajax daarentegen stelt zich op als een soort multinational, zo vinden ze, een slokop die de binnenlandse concurrentie liever wegvaagt, om maximale zekerheid over Champions League-deelname af te dwingen. Ze vinden ook dat Ajax en Feyenoord beter hadden kunnen opletten bij de totstandkoming van het plan, waarbij in de persoon van Toon Gerbrands een vertegenwoordiger namens de topclubs aanwezig was”, aldus VI. “De Amsterdammers zelf voelen zich echter eerder Sinterklaas dan Scrooge. Er is liefst tien miljoen in drie jaar afgedragen, terwijl Ajax in 2021 en 2022 zelf forse financiële verliezen heeft moeten presenteren. Welke andere Europese topclubs doet dat? Bovendien zal voor het bereiken van het uiteindelijke doel – de nummer zes van Europa – veel afhangen van de internationale prestaties van de topclubs. Dan helpt het niet als zij tot in lengte van jaren vijf procent moeten afgeven.”

Er is nóg een kritiekpunt vanuit de Eredivisie-top. “Een tweede obstakel voor Ajax en Feyenoord is de zeggenschap. 25 jaar lang hebben zij samen met PSV alles te vertellen gehad binnen de ECV. Voor belangrijke besluiten is sinds de oprichting een vijf zesde meerderheid nodig. PSV, Ajax en Feyenoord, in de vergadercentra ook wel opererend onder de geuzennaam PAF, kunnen zo altijd met één bondgenoot erbij verregaande wijzigingen tegenhouden. In het nieuwe model hebben ze veel minder te vertellen.” Overigens is PSV inmiddels ook minder enthousiast over de plannen.

Ajax landskampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Heeft Ajax gelijk?

  • Ja
  • Nee
2575+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:46
29+
‘PSG-eigenaar heeft vijf miljard over voor Manchester United-overname’
14:24
17+
‘Tottenham slikt forse tegenvaller in strijd om Champions League-tickets’
14:09
15+
Dries Mertens en ploeggenoten in de bres voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië
13:48
45+
Tannane in tranen: “Dit had mij ook kunnen overkomen”
13:35
305+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen NEC: Slot wijzigt weer
13:20
89+
‘Samen mooie dingen meegemaakt bij PSV, ik kom hier niet geld ophalen’
13:04
110+
Messi met grond gelijkgemaakt: ‘Doet geen enkele moeite voor deze club’
12:47
229+
‘Ajax sprak ook met Jaap Stam’
12:22
240+
‘Ajax vangt bot bij Liverpool voor toptarget’
11:50
47+
Groningen past ‘Ajax-methode’ toe en strikt ervaren assistent-trainer
11:36
346+
Een vertrek van Arne Slot nú bij Feyenoord zou heel onverstandig zijn
11:20
1247+
‘Zorgwekkend Xavi Simons-nieuws vanuit Parijs’
11:00
270+
Koeman over Sneijder: “Hij vindt dat hij de rest niet hoeft te leren”
10:45
41+
Pierre van Hooijdonk verliest weddenschap en moet lappen
10:29
225+
Machtsspel in top FC Volendam ondermijnt degradatiestrijd
10:22
3091+
‘Grote ontwikkelingen in Spaanse rel rond Cillessen’
10:00
32+
België bevestigt aanstelling nieuwe bondscoach
09:51
75+
Hyballa spreekt zich uit over mogelijk vertrek NAC-smaakmaker Velanas
09:45
570+
‘200 miljoen voor Ajax-dubbeldeal’
09:42
208+
‘Ajax weigerde in november al in te grijpen in technische staf’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie