‘Eredivisie-clubs zijn van het padje af’

Foto: ‘Eredivisie-clubs zijn van het padje af’

De televisierechten van de Eredivsie liggen weer voor het oprapen voor ESPN. Ten minste, dat denkt Valentijn Driessen van De Telegraaf. In zijn column legt de journalist uit waarom de Eredivisie-clubs dief van hun eigen portemonnee zijn door opnieuw in zee te gaan met het onderdeel van de Disney-groep.

‘Eredivisie-clubs moeten “nee” tegen ESPN-aanbod zeggen’

Alléén als ESPN en de Eredivisie CV geen akkoord bereiken over een deal over de zendrechten van 2025 tot 2035 is er ruimte voor andere biedingen. Inmiddels werd bekend dat een ander aanbod de Eredivisie-clubs zo’n vijftig miljoen euro méér zal opleveren dan het huidige aanbod van ESPN.

Dat Eredivisie CV-directeur Jan de Jonge vooral bezig is om de ESPN-deal veilig te stellen, zorgt voor verbazing bij Driessen. “Vreemd dat je maar met één mediapartij onderhandelt alvorens een besluit te nemen, terwijl je zoveel mogelijk televisiegeld moet ophalen. Clubdirecties zijn werkelijk van het padje als ze met dit ’onderhandelingsresultaat’ akkoord gaan.”

ESPN heeft volgens Driessen op dit moment een héél goedkope deal. “Het huidige, twaalfjarige Eredivisie-televisiecontract voor een miljard euro zit potdicht en biedt tussentijds geen ruimte om voor andere aanbieders te kiezen, terwijl de televisierechten afgelopen jaren veel meer waard zijn geworden. Betaalt ESPN/Disney afgelopen tien jaar zo’n 85 miljoen per jaar, de huidige marktprijs is het dubbele van dit bedrag. De Amerikanen zitten daarmee in Nederland voor een dubbeltje op de eerste rij. In België incasseert de veel kleinere Pro League (Belgische Eredivisie) bijna 20 miljoen euro per jaar meer dan de Nederlandse Eredivisie.”

Het lijkt Driessen daarom een goed idee om aanstaande maandag, wanneer de clubs stemmen over het voorstel, een “nee” te geven. “Bij onderhandelingen in 2024 zou de ECV alle rechten van de Eredivisie weer in eigen handen kunnen krijgen, zodat alle winsten ten goede komen van de clubs. De keus aan de Eredivisie-clubs maandag is niet om tegen het bod van ESPN/Disney te stemmen, maar om het besluit over de televisierechten voor zich uit te schuiven.”

Heeft Driessen een punt?

  • Ja
  • Nee
473+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie