Drie ‘geile’ jaren, ‘Roeeeel’ en Koningsblauw met bibberende Youri op het pluche

Foto: Drie ‘geile’ jaren, ‘Roeeeel’ en Koningsblauw met bibberende Youri op het pluche

Ze maakten furore bij drie traditierijke grensclubs: Erik Meijer, Youri Mulder en Roel Brouwers. Respectievelijk bij Alemannia Aachen, Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach veroverden deze Nederlanders vele harten door grootse prestaties te leveren. In een land als Duitsland betekent dat automatisch liefde, adoratie en waardering voor de eeuwigheid.

Bussen of auto’s vol voetballiefhebbers. Op zaterdagen, woensdagavonden of soms zelfs op een maandag in de middag kort na etenstijd. De steden Aken, Mönchengladbach en Gelsenkirchen werden aangedaan door Nederlanders die voetbal wilden zien. Met Bier und Bratwurst. Nog steeds trekt men met velen over de grens om Duitse wedstrijden live te bekijken omdat de beleving er anders, dus grotesker en vaak aanstekelijker, is.

Oranje in Aken

De Tivoli. Daar waar vermaarde wereldsterren van de tegenstanders als bijvoorbeeld Franz Beckenbauer en Gerd Müller vanaf de staantribune voor het publiek bijkans aanraakbaar waren als zij in de spelerstunnel stonden. De roemruchte voetbaltempel van cultclub Alemannia Aachen, inmiddels afgebroken, waar zelfs ooit één interland van het Nederlands elftal werd gespeeld. Tegen Malta: 6-0 winst door doelpunten van onder andere Edo Ophof, Dick Schoenaker en Cees van Kooten.

Daar in die speelarena groeide Erik Meijer later als spits uit tot absolute Fussbalgott. Door de supporters in extase te brengen met schitterende doelpunten met, veelal zijn karakteristieke hoofd en noeste arbeid. Meijer haalde met Alemannia, net zoals Maastrichtenaar Eric van der Luer, zelfs de Duitse bekerfinale als club uit de Tweede Bundesliga. Ondanks een nipt verlies, plaatste de grensclub zich voor Europees voetbal.

In verband met het toen erg verouderde stadion, werden de thuisduels in de ultramoderne arena van het nabijgelegen FC Köln, ook een echte Traditionsverein, gespeeld. Tienduizenden fans in het geel-zwart trokken naar de tijdelijke thuishaven aan de Rijn. Tegenstanders waren onder andere Lille en Zenith Sint-Petersburg, maar Meijer en consorten beten fel van zich af en hadden simpelweg kwalitatief gezien ook een goed elftal.

AEK Athene

Alemannia Aachen deed voor niemand onder en won als kleinere club zelfs bij AEK in de heksenketel van Athene. Erik Meijer – zoon van een inmiddels gepensioneerd slagersechtpaar uit het Limburgse Meerssen – was erbij, en scoorde. Een dikke 2000 kilometer verwijderd vanaf de plek waar hij geboren en getogen was. Journalist Thorsten Pracht schreef jaren geleden een mooi boek over de loopbaan van de lange aanvaller in Akense dienst: 3 geile Jahre. De presentatie was toentertijd in de binnenstad, de boekwinkel van dienst puilde compleet uit.

In de Tivoli 2.0, de nieuwe speelarena van de Akenaren die inmiddels op het vierde niveau spelen, hangen nog altijd grote foto’s van Meijer, tegenwoordig succesvol analist bij de Duitse tv. En terecht ook, want de aanvaller maakte op velen een onuitwisbare indruk als typische man van het volk mét een neusje voor de goal. Roel Brouwers, een doodgewone jongen uit de Heerlense wijk Welten, deed dat ook, maar dan tientallen kilometers verderop bij het grote Borussia Mönchengladbach. De inmiddels veertiger gooide als centrale verdediger jarenlang hoge ogen bij Die Fohlen.

En scoorde zo nu en dan zelfs ook nog, waardoor zijn team zelfs reikte tot in de prestigieuze Champions League. Het ‘Roeeel’ schalde dan vanaf de tribunes. De naam van de Heerlenaar werd in de media door zijn puike prestaties zelfs een keer gelinkt aan een eventuele selectie voor het Nederlands elftal. Maar zover kwam het voor Brouwers helaas niet. Niet dat hij er wakker van lag, maar jammer was het wel.

Ster zonder kapsones

Hoe groot en populair Brouwers, wars van enige kapsones, ten tijde van zijn actieve loopbaan bij de grensclub was, bleek wel toen een Nederlandse journalist hem eens opzocht voor een interview. De afspraak was gemaakt in het restaurant van het stadion nadat de hoofdmacht met de Limburgse verdediger had getraind op een naastgelegen veld. Onder het toeziend oog van vele supporters, op een doodgewone doordeweekse morgen.

Roel Brouwers werd bij binnenkomst door alles en iedereen, vooral fans, aangeklampt voor een foto of even een kort praatje. Met daarbij vooral bewonderende blikken van de supporters van de traditieclub waar Dick Advocaat in het verleden ook nog trainer was. Brouwers had dik twintig minuten nodig om de tafel met de verslaggever te kunnen bereiken. Borussia Mönchengladbach had hem in het hart gesloten, net zoals andersom overigens.

De Limburger werkt dan wel inmiddels bij andere oude liefde Roda JC als assistent-trainer, maar nog altijd is BMG, waar hij zonder enige twijfel de beste en succesvolste tijd als speler had, speciaal voor hem. Een constatering die ook zonder meer geldt voor Youri Mulder. Hij besloot om FC Twente in het verleden te verruilen voor de Kohlenpott, Schalke 04. Een club niet zo heel ver van Enschede, qua reisafstand met de auto goed te doen.

De spits, inmiddels een ruime vijftiger, wist bij Köningsblau tot grote hoogte te stijgen. Door vele belangrijke doelpunten te maken, net zoals Klaas-Jan Huntelaar dat overigens in een later stadium ook deed. Hij won met de traditieclub twee keer de landelijke beker van Duitsland en zelfs één keer de Uefa Cup door Inter Milan te verslaan, een absolute topprestatie van de club die vermengd is met (het gevoel van) vroegere mijnwerkers uit de regio. Ex-trainer Huub Stevens toog in het verleden niet voor niks met zijn spelers honderden meters ondergronds. Om kennis te maken met de haarvaten van Schalke 04.

Levenswijze

Schalke 04 is een levenswijze, riep ooit eens iemand. Woorden waar Youri Mulder het ongetwijfeld mee eens zou zijn geweest. Hij ging weg bij de club, maar toch bleef er altijd een draadje vastzitten tussen beide partijen. Soms toog de voormalig aanvaller weer de grens over in de richting van Gelsenkirchen. Om de sfeer de proeven in het tijdens thuiswedstrijd altijd tjokvolle stadion en oude vrienden van weleer terug te kunnen ontmoeten, maar hij was er ook enige tijd actief als assistent-trainer. Voor Mulder was en is dat nog altijd een gevoel van thuiskomen.

Tegenwoordig zit hij als commissaris voetbalzaken in de RvC van Schalke 04, een functie die zijn voormalige trainer Huub Stevens bij de Duitse club eerder ook vervulde. Youri Mulder heeft sinds 2021 een plekje op het spreekwoordelijke pluche en praat mee over het te voeren beleid van de club uit de Bundesliga. En bibbert ook mee, want degradatie loert om de hoek. Een gegeven dat, mocht het daadwerkelijk zover komen over een aantal weken, vele tienduizenden fans tot tranen zal doen roeren.

Bij een positief én een negatief eindresultaat, voor alle duidelijkheid. Want Schalke 04 zit bij menigeen in het bloed. Oók bij Youri Mulder.

Gaat Schalke 04 zich handhaven in de Bundesliga?

  • Ja
  • Nee
63+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:00
71+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:40
32+
Antony neergesabeld: “Dan ben je toch een lul?”
11:25
137+
‘Drietal op weg naar Feyenoord-uitgang’
11:10
30+
Jonk over ‘pijnlijk’ Volendam-vertrek: “Mijn vrouw werd zelfs uitgescholden”
10:50
55+
Te Kloese baalt van Kuip-dossier: “Is het laatste woord nog niet over gesproken”
10:35
292+
Ajax-terugkeer voor Davy Klaassen?
10:20
164+
‘Megaklap voor sportzender’
10:00
139+
Giménez gelooft in Feyenoord-titel: “Het kan nog”
09:58
154+
Van den Brom en Sneijder laken ‘schandalig’ Ajax-vertrek
09:43
68+
‘Oranje-tweetal hoofdpijndossier voor Ronald Koeman’
09:29
162+
Kieft laakt Slot: “Feyenoord is uiteindelijk de tweede keus”
09:13
77+
De Mos ziet ‘voordeel’ voor PSV in blessure Dest
08:56
234+
‘Tweetal nóóit meer in Vandaag Inside’
08:38
251+
‘PSV hakt knoop door over Ramalho’
08:27
77+
‘Bayern nadert akkoord met topfavoriet’
08:12
105+
Van der Gijp lyrisch over ‘kilometervreter’: “Níet normaal man!”
07:55
138+
‘Inter-exit voor Denzel Dumfries’
07:39
803+
‘Gênante actie Feyenoord-aanhang tijdens bekerfinale’
07:20
453+
Van der Gijp wijst opmerkelijke Frenkie de Jong-vervanger aan
23:45
231+
Derksen valt ‘de grote Seedorf’ aan: “Vier keer gefaald”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie