België schiet zichzelf in de voet tegen Kroatië

In een uiterst vermakelijke wedstrijd is het België niet gelukt om Kroatië te verslaan. Met name in de tweede helft kregen de Belgen een aantal grote kansen via invaller Romelu Lukaku, maar tot scoren kwam men niet. Het 0-0 gelijke spel was voldoende voor Kroatië, dat doorgaat naar de achtste finale achter groepswinnaar Marokko.

De wedstrijd tussen België en Kroatië kende een flitsende start. Al na bijna tien seconden spelen was het raak, maar Ivan Perisic zag zijn kiezelharde schot net voorlangs vliegen. De Kroaten bleven druk ontwikkelen op de defensie van de Belgen, die er na tien minuten spelen wel gevaarlijk uitkwamen via Dries Mertens. De buitenspeler bediende Yannick Carrasco, maar die had net teveel tijd nodig om af te kunnen ronden. Enkele minuten later leek Mertens zelf de 0-1 op de schoen te hebben, maar de aanvaller kon een sublieme steekpass van Kevin de Bruyne niet af ronden en schoot hoog over.

Vervolgens was het weer de beurt aan Kroatië, dat de ideale mogelijkheid leek te krijgen via een strafschop. Carrasco maakte een overtreding op Andrej Kramaric, maar na lang overleg met de VAR keurde scheidsrechter Anthony Taylor het doelpunt af. Een buitenspelsituatie gooide roet in het eten voor Luka Modric, die al klaar stond om de penalty te nemen. Na het flitsende begin waren de kansen in het restant van de eerste helft spaarzaam en werd er met 0-0 gerust.

Kansen Lukaku

Ook na de pauze schoten beide elftallen weer als een raket uit de startblokken. Bij België was de niet geheel fitte Romelu Lukaku in de ploeg gekomen en die liet zich direct gelden met een kopballetje in de handen van Dominik Livakovic. Daarna kreeg Kroatië drie grote mogelijkheden om te scoren, maar Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic en Modric vonden Thibaut Courtois op hun weg.

De grootste kans was echter voor Lukaku, die de bal voor het inschieten had, maar van dichtbij snoeihard de paal trof nadat Carrasco gestuit werd door een Kroatisch blok. Diezelfde Lukaku kreeg een paar minuten later nog een enorme kans na een voorzet van De Bruyne, maar kopte over.

Vervolgens ging de Belgische storm weer enigszins liggen en was het wachten op een slotoffensief. Die kwam er nog in de slotminuten van de wedstrijd, waar Lukaku een enorme kans liet liggen om de Belgen alsnog aan de winst te helpen. Van dichtbij wist de spits de bal niet over de doellijn te krijgen uit een voorzet van Thorgan Hazard. Kroatie bleef zo uiteindelijk met kunst-en vliegwerk overeind en plaatste zich zo voor de achtste finale.

Wint Nederland met 2-0 van de VS?