Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen

Foto: Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen

Real Madrid heeft de halve eindstrijd van de Champions League gehaald. In het Etihad Stadium kwamen de Spanjaarden vroeg op voorsprong tegen Manchester City, maar werd het vervolgens behoorlijk overlopen. Na de gelijkmaker volgde uiteindelijk de penaltyserie, waarin De Koninklijke toesloeg.

Real Madrid bereikt de halve finale van de Champions League ten koste van titelverdediger Manchester City

Na het geweldige voetbalgevecht in Santiago Bernabéu vorige week keek iedere voetballiefhebber reikhalzend uit naar de allesbeslissende return. Na de 3-3 was de stand nog in balans, al begon thuisploeg City wel als de favoriet. Pep Guardiola was in zijn nopjes met de terugkeer van Kyle Walker, die met zijn snelheid Vinícius Júnior moest beteugelen. De herstelde Nathan Aké begon net als afgelopen weekend op de bank bij The Citizens. Real miste Aurélien Tchouaméni, zaterdag in LaLiga nog de matchwinner. Luka Modric had wederom een reserverol.

Razendsnelle 0-1

Ook dit keer volgde een interessante openingsfase waar City het spel probeerde te maken en Real mikte op de uitbraken met de snelle aanvallers. Met die formule hadden de Spanjaarden als snel succes. In de 12e minuut kwam Vinícius Júnior gevaarlijk door aan de rechterkant en zette perfect voor richting Rodrygo. De eerste inzet van dichtbij werd nog gekeerd door zijn landgenoot Ederson, maar bij de rebound was de doelman alsnog kansloos: 0-1.

Een behoorlijke verrassing in Manchester, waarna de gastheren meteen op jacht konden naar de gelijkmaker. Via drie snelle corners achter elkaar van Kevin De Bruyne werd doelman Andriy Lunin twee keer getest. Erling Haaland kopte vervolgens over het doel. Niet veel later kreeg de Noorse topschutter nog een mogelijkheid met het hoofd, maar mikte dit keer op de lat. Vanuit de rebound moest Bernardo Silva de bal meteen nemen, hij kreeg het leer echter niet tussen de palen.

De Bruyne probeerde het vervolgens nog eens met een schuiver in de linkerhoek, maar vond weer de Oekraïense sluitpost op zijn weg. De storm bleef aanhouden, waarbij Jack Grealish de thuisfans deed opveren. Zijn inzet deed het net bollen, het zijnet werd echter geraakt. Dani Carvajal moest vervolgens ingrijpen bij een actie van Grealish, waarbij de Spaanse verdediger op de bon werd geslingerd. Dat betekent dat hij de volgende Europese wedstrijd geschorst is, mogelijk dus de halve finale die wacht. Net voor rust krulde Phil Foden een hoekschop nog zeer gevaarlijk in één keer op de lat. Zo mocht Real zeker niet klagen dat het met een voorsprong de rust in ging.

Na rust bleven de Citizens alles geven om dat ene doelpunt te maken. De Bruyne probeerde Haaland weg te sturen, waarbij het in de Real-defensie alle hens aan dek was. Nacho dacht de Scandinaviër van de bal te houden en hoopte op Lunin, maar door de miscommunicatie speelde de verdediger zijn eigen doelman uit. Net op tijd kon hij nog de bal wegwerken. Real voelde zich genoodzaakt zich steeds verder terug te trekken en verdedigde als een handbal-defensie met zoveel mogelijk spelers achter de bal. Van pogingen ondernemen om er zelf nog uit te komen was al een tijdje geen sprake meer.

Eindelijk de gelijkmaker

City bleef geduldig aanvallen waarbij invaller Jérémy Doku voor creatieve ideeën moest zorgen. Een kwartier voor tijd kwam alsnog de beloning. Antonio Rüdiger kreeg een doelpoging van Doku niet weggewerkt, waarna De Bruyne de bal kiezelhard hoog in het doel roste: 1-1.

Zo maakten de Engelsen eindelijk hun zo gewenste goal, en liet het de fans juichen. Onder aanvoering van De Bruyne ging het snel op jacht naar meer. Manuel Akanji bereikte de Belgische spelmaker knap, die in kansrijke positie over schoot. Het bleef bij 1-1, waardoor een verlenging de beslissing moest brengen. Haaland kon weer zijn stempel niet drukken en werd gewisseld voor Julian Álvarez. Het is niet helemaal duidelijk of de wissel uit vrije wil was van Guardiola.

Verrassend genoeg was de eerste kans in de verlenging voor Real Madrid. Rüdiger was blijven hangen na een hoekschop en kreeg de bal vanaf de linkerkant van invaller en voormalig City-speler Brahim Díaz. De Duitse verdediger genoot veel vrijheid, maar kon zijn inzet niet tussen de palen krijgen. De City kon de tegenstander iets minder de wil opleggen, terwijl ook De Bruyne naar de kant gehaald werd. Éder Militão maakte aan de andere kant zijn rentree in het miljoenenbal. De Braziliaanse verdediger is terug na een zware blessure.

Real Madrid wint na strafschoppen

In de slotfase was het beste er wel van af en viel de vermoeidheid goed te merken. En zo moesten penalty’s de doorslag geven. Daar leek De Koninklijke het meest mee te kunnen leven, aangezien City vele delen van de wedstrijd domineerde. Lunin had een grotere reputatie in het pakken van strafschoppen dan Ederson, maar de Braziliaan stopte meteen de inzet van Luka Modric. Namens City mikte Álvarez raak, maar miste Bernardo Silva. De Portugees schoot in het midden, maar Lunin bleef rechtop staan en kon makkelijk vangen.

Nadat Engelsman Jude Bellingham raakte in eigen land, kon Mateo Kovacic het hoofd tegen zijn oude ploeg niet koelhouden. Real had hierdoor de voorsprong; Lucas Vázquez, Phil Foden en Nacho scoorden vervolgens. Uitgerekend Ederson ging als vijfde speler achter de bal staan en schoot netjes raak. Rüdiger kon het beslissen en scoorde net via de binnenkant van de paal. Zo wonnen de Madrilenen behoorlijk onterecht maar daar maalden ze niet om. De titelhouder City is onttroont, in de halve finale wacht Bayern München.

Scoreverloop: 0-1 (’12) Rodrygo, 1-1 (’76) K.De Bruyne

39+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie