Argentinië en Messi wereldkampioen na knotsgekke finale en penalty’s

Lionel Andrès Messi heeft Argentinië naar de wereldtitel geschoten. De linkspoot sloeg voor de blauwwitten tweemaal toe in een knotsgekke finale tegen Frankrijk, die werkelijk alle kanten op ging. Zeventig minuten lang wees alles erop dat Lionel Messi zijn WK-droom in vervulling zou zien gaan vandaag, maar in de laatste twintig minuten van de reguliere speeltijd draaide uitgerekend zijn PSG-ploeggenoot Kylian Mbappé alles om: dankzij twee goals van hem kwam er een verlenging. In die verlenging stond Messi alsnóg weer op met de 3-2, maar Mbappé maakte er toch weer 3-3 van. In de strafschoppenreeks zegevierden de Argentijnen.

Angel di Maria leek op weg naar een heldenrol in het Lusail Stadium. De winger van Juventus speelde in de laatste drie wedstrijden in totaal slechts acht minuten, maar kreeg vandaag een basisplaats van Lionel Scaloni en beloonde diens vertrouwen. Na twintig minuten spelen versierde Di Maria een makkelijk gegeven penalty door bij Ousmane Dembélé voorlangs te kruisen en over diens benen te struikelen: Messi bleef koel vanaf elf meter en benutte al zijn derde strafschop dit WK. Amper een kwartier later verdubbelde Di Maria zelf de marge als eindstation van een messcherpe counter via Messi en Julian Alvarez.

Messi versus Mbappé

Frankrijk oogde onmachtig, al in minuut 40 greep bondscoach Didier Deschamps keihard in door Dembélé en spits Olivier Giroud naar de kant te halen voor Kolo Muani en Marcus Thuram. Veel haalde die ingreep niet gelijk uit, tot aan minuut 70 was er geen vuiltje aan de lucht voor Argentinië. Maar toen stond de zo onzichtbare Kylian Mbappé op. In minuut 80 benutte hij een pingel na een lichte overtreding van Nicolas Otamendi op invaller Kolo Muani, 1 minuut 37 (!) later schoot hij op geweldige wijze de gelijkmaker tegen de touwen. Een daverende sensatie, Argentinië oogde geknakt en snakte uiteindelijk nog zelfs naar de verlenging.

In die verlenging maakte Argentinië alsnog het verschil: vanaf twee meter van het doel tikte Messi een rebound na een redding van Hugo Lloris over de doellijn; Dayot Upamecano was niet op tijd met zijn poging de bal nog te keren, zo oordeelde de doellijntechnologie. In de laatste minuten van de verlenging creëerde Frankrijk nog kans op kans, na een handsbal van Gonzalo Montiel mocht Mbappé voor de tweede keer vanaf elf meter aanleggen: wederom scoorde hij.

Penalty’s

In de strafschoppenserie openden dé sterren van de finale, Mbappé en Messi, beiden met een rake treffer. Vervolgens was het Kingsley Coman die zijn poging gekeerd zag worden door Emiliano Martínez, die tegen Oranje ook al twee pingels stopte. Paolo Dybala schoot voor Argentinië door het midden raak, Aurelien Tchouaméni schoof zijn penalty naast het doel: Leandro Paredes bracht het verschil door te raken op twee. Kolo Muani schoot daarna ook raak, maar doordat Gonzalo Montiel dat ook deed, mocht Argentinië zich tot wereldkampioen kronen.

Scoreverloop: 1-0 (23′) Lionel Messi (strafschop), 2-0 (36′) Angel di Maria, 2-1 (80′) Kylian Mbappé (strafschop), 2-2 (81′) Kylian Mbappé, 3-2 (109′) Lionel Messi, 3-3 (118′) Kylian Mbappé (strafschop)