Ajax zet toekomst Tagliafico op het spel

Foto: Ajax zet toekomst Tagliafico op het spel

Ajax hervat aankomend weekend de competitie met een lastig uitduel met FC Utrecht. Ondertussen is Marc Overmars achter de schermen druk bezig met inkomende en uitgaande transfers. Zo maakt David Neres zich op voor een vertrek en hoopt Ajax nog deze maand Steven Bergwijn te contracteren. Rondom Nicolás Tagliafico blijft het vooralsnog echter verrassend stil.

De Argentijn behoorde de afgelopen seizoenen tot de vaste waardes van hoofdtrainer Erik ten Hag. Tagliafico bleek niet alleen ijzersterk te zijn in verdedigend opzicht, ook zijn kopkracht behoorde tot een van zijn grote krachten. Het leek er daarom steeds op dat Tagliafico snel zou vertrekken, maar ook afgelopen zomer bleef hij in Amsterdam voetballen. Ondertussen kreeg hij te maken met concurrentie van onder meer zijn landgenoot Lisandro Martínez, waardoor hij gedurende het eerste halve seizoen voornamelijk op de reservebank moest plaatsnemen.


Het leek daarom logisch te zijn dat Tagliafico in januari zou vertrekken. Hoewel de buitenlandse topclubs zich niet meer meldden voor de linkervleugelverdediger, waren er diverse Engelse clubs die het wel zagen zitten om zijn handtekening te bemachtigen. Naar verluidt liet Overmars hen echter weten dat Tagliafico het aankomende halve jaar nog niet mag vertrekken. Het is dramatisch nieuws voor Tagliafico die op deze manier zijn gehele toekomst tegen de vlakte aan ziet gaan. Zijn mogelijkheden bij Ajax zijn namelijk zeer klein te noemen.

Logische keuze Ajax

Ajax stelt al een aantal jaren dat het wil aanhaken bij de Europese top. Het betekent dat de Amsterdammers een zeer brede selectie nodig hebben. Dat levert de club een gezonde dosis concurrentie op binnen de spelersgroep en geeft Ten Hag bovendien de gelegenheid om bij blessures of schorsingen simpel wissels door te voeren. Zeker achterin is dit belangrijk, aangezien de oefenmeester daar voorlopig de minste kwaliteiten heeft lopen. Het is een belangrijke reden dat Tagliafico nog altijd de clubkleuren van Ajax draagt.

Waar hij in het gros van de Champions League-duels niet in actie kwam, maakte hij in de laatste twee wedstrijden tegen Besiktas en Sporting Portugal wél zijn minuten. Ajax was simpelweg al geplaatst voor de volgende ronde, waardoor Tagliafico de gelegenheid kreeg om zichzelf te laten zien. Dat deed hij geweldig, want tegen de Turken speelde hij een dijk van een wedstrijd en had hij ook nog eens een belangrijke rol in de overwinning die Ajax boekte. Ook in het laatste groepsduel liet Tagliafico een positieve indruk achter, waarmee hij zijn kwaliteiten nog maar eens liet zien. 


Jaren geleden dacht Ajax nog veelvuldig mee met de spelers, maar die gedachtegang heeft inmiddels een draai gemaakt. De regerend landskampioen vindt het bovenal belangrijk dat het over een grote groep fitte spelers beschikt, waardoor de kwaliteit van het elftal niet achteruit gaat wanneer er een wissel plaatsvindt. Het is de werkwijze die grote clubs als Barcelona, Real Madrid en Manchester City al jaren gebruiken om de kans op het winnen van prijzen zo groot mogelijk te krijgen. Het zorgt alleen voor slecht nieuws aan het adres bij Tagliafico.

Dramatisch vooruitzicht

De afgelopen jaren ontwikkelde Tagliafico zich steeds meer, waardoor een transfer in het verschiet lag. Die ontwikkeling stokt dit seizoen, aangezien hij op de reservebank zit. Met zijn 29-jarige leeftijd moet hij juist in deze jaren op zijn toppen van zijn kunnen presteren, alleen het tegenovergestelde is waar. Het vooruitzicht van Tagliafico is echter niet beter dan zijn huidige situatie. Ten Hag zal een beroep blijven doen op Daley Blind, terwijl Martínez centraal in de verdediging blijft plaatsnemen. Daardoor zal hij veel wedstrijden vanaf de bank blijven toezien.

Hoewel Ten Hag vaak aangeeft dat hij meer dan elf basisspelers heeft en daardoor alle selectieleden aan spelen zullen toekomen, geldt dit vaak alleen in theorie. De oefenmeester zal logischerwijs namelijk elke wedstrijd kiezen voor zijn beste spelers, waardoor Tagliafico slechts sporadisch op het veld moet verschijnen. Een doorsnee wedstrijd tegen PEC Zwolle spreekt echter ook voor de Argentijn een stuk minder aan dan een kwartfinale in de Champions League. Hij gaat daarom hoogstwaarschijnlijk een verloren tweede seizoenshelft tegemoet.

Er gloort hoop aan het einde van de tunnel. Aankomende zomer heeft Tagliafico namelijk nog een eenjarig contract. Het betekent dat Ajax hem dan wel moet verkopen om nog geld aan hem te verdienen. In de zomer bereikt hij echter al een dertigjarige leeftijd, waardoor lang niet alle clubs meer aan hem zullen beginnen. Bovendien moet hij het dan maar weer voor elkaar krijgen om in het buitenland aan het spelen toe te komen. Weet hij deze winter daarom niet weg te komen dan ziet het er slecht voor hem uit in zijn verdere loopbaan.

Wint Ajax de Champions League? Pak 15 keer je inzet!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Moet Ajax Tagliafico alsnog deze winter laten gaan?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
555+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
57+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
19+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
57+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
572+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
330+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
364+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
355+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
122+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
429+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
649+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
269+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
639+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
407+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1520+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie