‘Ajax, Feyenoord en PSV botsen met Eredivisie’

Foto: ‘Ajax, Feyenoord en PSV botsen met Eredivisie’

De clubs in de Eredivisie zijn bereidwillig om kunstgras permanent in de ban te doen. Er is donderdag een volgende stap gezet, maar de traditionele topdrie zal mogelijk een grote stap moeten zetten.

De Eredivisie schrijft na de vergadering dat er ‘constructief gesproken’ is over een verbod op kunstgras. “Alle clubs omarmen het spelen op echt gras. Nu wordt gezocht naar een passende oplossing om dit financieel mogelijk te maken. Daartoe zijn de Europese spelende clubs andermaal bereid een financiële bijdrage te leveren. Dat nu gaat verder worden uitgewerkt onder leiding van Eredivisie CV”, zo schrijft de competitieorganisator.

Onvrede bij andere clubs

Dat klinkt natuurlijk hartstikke positief, maar schreef het NRC in aanloop naar deze vergadering: “Begin deze week hebben Ajax, Feyenoord en PSV een voorstel rondgestuurd waar andere clubs niet blij mee zijn, zeggen betrokkenen tegen NRC. De drie topclubs vinden de in 2018 aangenomen bonusregeling om clubs te stimuleren op natuurgras te spelen aan vernieuwing toe. Zij stellen een andere opzet voor.”

Op dit moment krijgen Eredivisie-clubs op natuurgras maximaal 350.000 euro per jaar uit een pot samengesteld door de Europees spelende clubs. “Zij dragen 5 procent van de Europese premies af. De pot kent een maximum van 3,5 miljoen en wordt verdeeld over clubs die niet Europees spelen. Het overschot wordt volgens de ranglijst voor mediagelden verdeeld”, zo vervolgt de krant.

Het NRC vervolgt: “Over de bonusregeling, die in 2025 afloopt, zeggen Ajax, Feyenoord en PSV nu dat het stimuleren van de overgang naar of het blijven spelen op echt gras, straks niet meer nodig is. Alle Eredivisieclubs moeten dan immers over zijn. Wel willen ze de afdracht in aangepaste vorm met drie jaar verlengen. Als ‘solidariteit’ naar de andere, minder kapitaalkrachtige clubs, in combinatie met het verlengen van de afspraken rond het verplaatsen van Eredivisieduels vanwege het Europese programma – dit helpt clubs die in Europa spelen.”

Ajax, Feyenoord en PSV stellen een percentage van 2,5 van de Europese inkomsten voor en dus geen vijf procent. “Bij andere clubs leeft onvrede over het voorstel van de topclubs. Zij vinden het percentage van 2,5 procent te laag, in de wetenschap dat de Europese inkomsten fors gaan stijgen. In het verlengde hiervan bestaat de vrees dat het verschil in financiële mogelijkheden tussen topclubs en de rest verder uit balans raakt. En clubs zijn ontevreden dat duels vanwege het Europese programma worden verplaatst naar ongunstige tijdstippen – zoals zondagavond acht uur.”

Het is dus maar de vraag of de traditionele topdrie de rest van de Eredivisie daadwerkelijk meekrijgt. Een verbod op kunstgras is aanstaande, maar een definitieve oplossing ontbreekt nog…

Wint Nederland met 2-1 van de VS?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Hebben de andere clubs gelijk?

  • Ja
  • Nee
682+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:48
8+
Tannane in tranen: “Dit had mij ook kunnen overkomen”
13:35
95+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen NEC: Slot wijzigt weer
13:20
46+
‘Samen mooie dingen meegemaakt bij PSV, ik kom hier niet geld ophalen’
13:04
54+
Messi met grond gelijkgemaakt: ‘Doet geen enkele moeite voor deze club’
12:47
147+
‘Ajax sprak ook met Jaap Stam’
12:22
190+
‘Ajax vangt bot bij Liverpool voor toptarget’
11:50
36+
Groningen past ‘Ajax-methode’ toe en strikt ervaren assistent-trainer
11:36
298+
Een vertrek van Arne Slot nú bij Feyenoord zou heel onverstandig zijn
11:20
1024+
‘Zorgwekkend Xavi Simons-nieuws vanuit Parijs’
11:00
214+
Koeman over Sneijder: “Hij vindt dat hij de rest niet hoeft te leren”
10:45
33+
Pierre van Hooijdonk verliest weddenschap en moet lappen
10:29
170+
Machtsspel in top FC Volendam ondermijnt degradatiestrijd
10:22
2553+
‘Grote ontwikkelingen in Spaanse rel rond Cillessen’
10:00
29+
België bevestigt aanstelling nieuwe bondscoach
09:51
67+
Hyballa spreekt zich uit over mogelijk vertrek NAC-smaakmaker Velanas
09:45
485+
‘200 miljoen voor Ajax-dubbeldeal’
09:42
191+
‘Ajax weigerde in november al in te grijpen in technische staf’
09:26
474+
‘PSV heeft Roger Schmidt onderschat’
09:10
40+
Zlatan-rentree lonkt voor ‘dolend’ AC Milan
08:52
310+
‘Ajax moet meer inzetten op eigen jeugd’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie