90 minuten Henderson: nieuwe leider wijst Ajax de weg als Cruijff

Foto: 90 minuten Henderson: nieuwe leider wijst Ajax de weg als Cruijff

Jordan Henderson heeft zijn eerste wedstrijd voor Ajax achter de rug. De Engelsman moet de Amsterdamse club uit de crisis helpen door de jonge spelers te coachen en de organisatie neer te zetten. SoccerNews beoordeelde vanuit de Johan Cruijff ArenA hoe hij dat deed tijdens zijn debuut tegen PSV (1-1): 90 minuten lang de ogen op Jordan Henderson.

Verslag van debuut Henderson bij Ajax

Het kan niemand ontgaan zijn dat Henderson sinds deze winter bij Ajax speelt. De Engelse bondscoach Gareth Southgate zat speciaal voor hem op de tribune en ook de ballenjongen die voor de wedstrijd mocht hooghouden wist van de komst van de oud-Liverpool-speler. Hij noemde Henderson meteen als zijn favoriete speler, nog voordat de aanwinst één minuut had gespeeld. Bij het omroepen van de opstellingen werd Henderson, met rugnummer zes, het hardst toegejuicht. Dat hij nummer veertien niet mocht dragen, begreep hij wel, maar op het veld toonde hij al snel een opvallende gelijkenis met Johan Cruijff.

Zoals Cruijff in zijn bekende pose met uitgestrekte arm op een grote vlag in het stadion staat afgebeeld, wees Henderson in zijn eerste minuten zijn teamgenoten meteen de weg. De Engelsman liet in woord en gebaar zien dat hij gearriveerd is. In de eerste minuten coachte Henderson ploeggenoten, liep hij gaten dicht, trok hij sprintjes om rugdekking te geven en bood hij zich veelvuldig aan. Op één moment liet hij ook zijn voetballende kwaliteiten zien. In minuut acht dribbelde hij in en gaf hij een dieptepass op maat richting Kenneth Taylor, wiens aanname net niet goed genoeg was. De Arena kon voor het eerst applaudisseren voor hun beoogde redder.

Klapt zijn handen blauw

Henderson bleek zelf ook een liefhebber van applaudisseren als communicatiemiddel. Steven Bergwijn verdiende een vrije trap, Henderson klapte. Berghuis schoot een vrije trap over, Henderson klapte. Kristian Hlynsson zette druk, Henderson klapte. Devyne Rensch gooide de bal in, Henderson coachte hem en klapte. Rensch raakte de bal kwijt in de opbouw, Henderson wees hem terecht en klapte. Rensch stopte Johan Bakayoko af en verdiende een vrije trap, Henderson klapte en bood zich meteen aan. Voorafgaand aan de 1-0 van Ajax gooide Henderson zich twee keer voor de bal. De leindend voorman blokkeerde de aanval van PSV en gaf Brian Brobbey en Steven Berghuis de kans om uit te breken. Berghuis schoot de bal binnen, Henderson klapte. Pas aan het eind van de eerste helft namen de applausjes van Henderson af. Zijn handen deden waarschijnlijk pijn.

Naast motivator wierp Henderson zich op als het cement in de gatenkaas die de verdediging van Ajax dit seizoen regelmatig was. Wanneer Josip Sutalo indribbelde, vulde Henderson het gat op. Daarna wees hij Rensch en Hato naar de goede posities zodat ze aanspeelbaar waren. Als PSV aan de bal was, maakte hij de jonge verdedigers attent op de vrijstaande aanvallers van PSV. Hij scande het veld constant en keek ook in zijn rug of de restverdediging goed stond. John van ’t Schip heeft hem ongetwijfeld verteld dat het daar regelmatig misging. De nieuwe nummer zes deed precies wat van hem verwacht werd en pakte de rol van regisseur op.

Henderson in zijn favoriete pose.

Spel van afstanden

Henderson begrijpt dat voetbal een spel is waarin de afstanden goed moeten zijn. Hij wierp zich op als de meetlat van Van ’t Schip binnen het veld. De ene aanvaller moest een stapje dichterbij komen, de andere juist iets verder weg om ruimte te maken. Sutalo moest zich van Henderson niet achter de bal aanbieden, maar naast Hato gaan staan. Iedereen moest uitstappen als de bal naar voren ging, en juist op dezelfde lijn blijven als PSV in de aanval kwam. De verdediging stond steviger dan eerst, maar toch kon de 1-1 van Luuk de Jong niet worden voorkomen. Henderson was er zowaar even stil van.

Op andere momenten was Henderson juist de aanjager. Bij balverlies zette hij een paar keer als eerste druk en joeg hij zijn teamgenoten aan. Toen Bergwijn zijn voorbeeld volgde, kreeg hij uitgebreid applaus van Henderson. De Engelsman juichte zelfs uitbundig na het drukzetten van Bergwijn, wat een ingooi voor PSV opleverde, maar wel het vuur liet zien dat Ajax begin dit seizoen vaak miste.

Vlak voor de rust zocht Henderson contact met Van ’t Schip door met zijn armen te zwaaien. Daarna maakt hij in gebaren duidelijk dat ze achterin meer rond moesten spelen en rust moesten creëren. Henderson coachte zelfs zijn coach. In de pauze liet hij zich ook in de kleedkamer horen, bevestigde Van ’t Schip na afloop.

Klappend de tunnel in

In de tweede helft ging Henderson door met zijn rol als verlengstuk van de trainer en rustpunt voor de ploeg. Hij bood zich bij Ramaj aan om op te bouwen, applaudisseerde nog eens voor de goed speelde Tristan de Gooijer, riep naar Berghuis dat hij zich aan moest bieden en won zelfs een kopduel van Luuk de Jong, die later nog wel op de lat kopte. Na overleg met Van ’t Schip en assistent-trainer Said Bakkati voerde Henderson het baltempo op, maar kansen van Brobbey en Taylor leverden geen goal op. Tien minuten voor tijd keek Henderson iedereen nog één keer aan, druk schreeuwend en applaudisserend. Hij voelde dat Ajax de winst binnen kon halen, maar zijn debuut eindigde in een gelijkspel.

Na het laatste fluitsignaal klapte Henderson voor het publiek en liet hij zich toezingen door de F-Side. Hij liep net achter de rest van het team zijn ererondje, stopte nog twee keer om handtekeningen te geven, ging op de foto en vertrok al klappend de tunnel in. Vanavond in zijn slaap kan hij zomaar applaudisserend wakker worden, morgen krijgt zijn vrouw een applaus voor het ontbijt. Iedereen zal het weten: Henderson is de nieuwe leider in Amsterdam.

Maakte Henderson een goede indruk?

  • Ja, hij zette het team goed neer.
  • Nee, ik zag hem te weinig.
1002+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:07
55+
Justin Kluivert is ‘ready’ voor Oranje
20:57
23+
Opmerkelijke actie Ziggo Sport tijdens Dodenherdenking
20:41
14+
Girona geeft Barcelona van katoen, Real Madrid kampioen
20:37
0+
Wederopstanding Haaland: vier goals tegen Wolves
20:28
64+
‘Sensationele ‘terugkeer’ Erik ten Hag’
19:48
401+
‘Nieuwe trainer Ajax bekend’
19:34
272+
‘Feyenoord krijgt jackpot voor Slot en co’
19:28
192+
‘Ajax verkoopt volgende miskoop’
19:15
549+
‘Stunt in EK-selectie Oranje’
18:49
38+
Bakayoko over ploeggenoot: “Hij heeft niet veel gespeeld, maar echt bizar”
18:35
91+
Rensch gaat in op vraagstuk wie volgende Ajax-trainer wordt
18:20
61+
Hancko: “Op zijn leeftijd had ik twee gebroken benen, kijk waar ik nu sta”
18:04
135+
Hélène Hendriks slaat mea culpa: “Die vertrouw ik nu nooit meer”
17:50
69+
Lof voor Eredivisie-uitblinker die op lijstje PSV staat: “Smullen”
17:36
296+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
17:22
606+
Veerman gaat in op vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV speelt
17:09
45+
Milan van Dongen onthult van welke tafelgast hij enorm genoot
16:33
43+
Tottenham Hotspur-transformatie op komst
15:46
844+
‘Van Bommel naar Eredivisie’
15:26
1758+
‘Dusan Tadic regelt Ajax-transfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie