Bergwijn: Ajax-recorddeal wordt nieuw transfertrauma

Foto: Bergwijn: Ajax-recorddeal wordt nieuw transfertrauma

De strijd om de handtekening van Steven Bergwijn is losgebarsten. Ajax is al een lange tijd aan het onderhandelen met Tottenham Hotspur over de transfersom. Competitiegenoot Everton fietste de interesse in Bergwijn de afgelopen dagen er tussendoor, waardoor Ajax in een situatie terecht komt die doet denken aan Richarlison, die óók op het punt stond voor Ajax te tekenen en op het laatste moment tóch voor een degradatiekandidaat in de Premier League koos. 

De toekomst van Steven Bergwijn leek tot een paar dagen terug al duidelijk. De Nederlandse vleugelaanvaller, die in Oranje als één van de twee spitsen fungeert, was na de laatste interlandbreak van Oranje duidelijk. Afgelopen winterstop wilde hij eigenlijk al vertrekken bij Tottenham Hotspur, maar mocht hij niet naar Ajax. Dat de Amsterdammers zich afgelopen weken opnieuw meldde bij de Londense voetbalvereniging om te praten over de afkoopsom voor Bergwijns contract, was ook geen grote verrassing. De clubs zijn inmiddels al een tijdje aan het onderhandelen, waardoor een definitief akkoord op zich laat wachten én andere clubs de kans krijgen om de nieuwe Ajax-recordtransfer op het laatste moment te kapen. 

Steven Bergwijn

Ondanks de tegenvallende prestaties van Bergwijn afgelopen voetbaljaar kwam de linksbuiten alsnog tot 32 wedstrijden in het shirt van Tottenham vorig seizoen. Het leeuwendeel van die optredens waren invalbeurten van maximaal een minuut of tien. Alleen tegen Chelsea en Wolverhampton Wanderers maakte Bergwijn in de Premier League de negentig minuten helemaal vol, voor de rest werd hij of gewisseld of werd hij door trainer Antonio Conte als wisselspeler in het veld gebracht. Dat Bergwijn in de winterstop wilde vertrekken, maar aan zijn contract gehouden werd, valt nog te begrijpen. 


Dat de kapitaalvernietiging in het laatste half jaar van Bergwijn geen ommekeer kreeg, lijkt echter ook de belangrijkste reden voor Tottenham om Bergwijn deze zomer van de hand te doen. Tottenham, dat met voorzitter Daniel Levy een steenharde onderhandelaar in huis heeft, hoeft in de onderhandelingen ook geen water bij de wijn te doen. Bergwijns geschatte marktwaarde kelderde van 35 miljoen euro (18 december 2019, in dienst van PSV) naar 18 miljoen euro aan het einde van het vorige seizoen. Daalt die marktwaarde nóg meer, dan is het voor Tottenham een utopie om nog een hoge transfersom uit het vuur te slepen – ook omdat Bergwijns tweejarige contract minder waard is dan een verbintenis voor drie seizoenen. 

Voor Levy en Tottenham is het vooral zaak om de schade te beperken. Bergwijn levert sowieso niet meer de dertig miljoen euro op die The Spurs aan PSV betaalde. Een verlies van vijf miljoen euro, los van de salariskosten, tekenpremie en zaakwaarnemerscommissie, is als wisselgeld voor de kapitaalkrachtige Engelsen. Dat zorgt er ook voor dat de laagvliegers in de Premier League van vorig seizoen eigenlijk net zoveel kapitaalkracht hebben als de landskampioen van Nederland. Sterker nog: afgaande op de berichtgevingen uit Engeland is er zelfs méér budget. En dat niet alleen… 

Ajax

Dat Bergwijn bijna een jaar in de belangstelling staat van Ajax en de buitenspeler zelf al heeft aangegeven graag naar Amsterdam te komen, zegt niets over de intenties van de speler. Bergwijn wil niet vertrekken bij Tottenham omdat hij naar Ajax wil. Bergwijn wil vertrekken bij Tottenham omdat hij wekelijks speelminuten wil maken, het liefst op een zo hoog mogelijk niveau. Dat Ajax met Champions League-voetbal het allerhoogste niveau aan kan bieden, maakt het contrast met de Eredivisie alleen maar groter. 


Daar komt bij dat de intentie van de Bergwijn-transfer (speeltijd) ook in Amsterdam geen garantie is. De Amsterdammers hebben op de posities waar Bergwijn uit de voeten kan al genoeg opties rondlopen. Als linksbuiten is Dusan Tadic de nummer één en heeft Ajax met Naci Ünürvar en de 13 miljoen euro kostende Mohamed Daramy al twee alternatieven achter de hand. Op de rechterflank maakt Antony de dienst uit, heten de alternatieven Mohamed Ihattaren en Steven Berghuis en het is maar de vraag of Bergwijn ook als enige spits de impact kan hebben die hij heeft met een maatje in de punt van de aanval.

Met andere woorden: de enige positie waar Bergwijn op dit moment een basisplaats zou hebben, is als diepste spits of als linksbuiten op het moment dat Tadic in de spits staat. Dat zijn in veel opzichten ideale keuzemogelijkheden voor een trainer. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat Ajax géén garanties kan of wil geven over de belangrijkste intentie van de transfer van Bergwijn. Een plek in de basis kan Ajax de Oranje-international niet garanderen, terwijl de kansen op speeltijd in de lagere zones van de Premier League wél voor het oprapen liggen. Die keuze maakte onder andere Richarlison in het verleden, door op het laatste moment een contract bij het Engelse Watford te verkiezen boven de aanbieding die Ajax hem deed.

Richarlison

Kijk je naar het carrièreverloop van de Braziliaanse vleugelspeler nadat hij bij Watford tekende – een miljoenentransfer naar Everton en nu weer een stap hogerop – kun je concluderen dat Bergwijn een overstap naar Ajax zeker niet nodig heeft om zijn carrière te redden. Sterker nog: Everton is in veel opzichten de ideale club voor de Nederlandse buitenspeler. Op papier komt hij binnen als dé grote man op de vleugels van The Toffees en speelt hij inderdaad voor een club die afgelopen seizoen zestiende eindigde, maar met een gemiddelde negende plaats in de Premier League over de afgelopen tien seizoenen, lijkt dat eerder een uitzondering op de regel van de normaliter stabiele Premier League-middenmoter. 


Het financiële deel van de transfer naar Engeland is voor Bergwijn als voor Tottenham beter, de competitie waarin Bergwijn wekelijks in actie komt is de grootste ter wereld en daar is het ook gemakkelijker op te vallen bij de grotere verenigingen van Europa. Dat Bergwijn al lange tijd in verband wordt gebracht met Ajax, de Amsterdammers jaarlijks om het landskampioenschap spelen en in de Champions League actief zijn, neemt niet weg dat Bergwijn bij een nieuwe overgang naar een topcompetitie wéér de omschakeling van Eredivisie-voetbal naar het hogere tempo en fysiekere spel in de Premier League of een andere top-vijf-competitie. 

Voor zijn speelkansen op het WK zal Bergwijn sowieso afhankelijk zijn van zijn prestaties in Oranje. Aangezien de buitenspeler daar sowieso op een andere positie speelt dan bij zijn club en Van Gaal het niet kan permitteren om alléén spelers die spelen bij hun club op te roepen, is op basis van de spelersgroepen van Everton en Ajax de kans het grootst dat Bergwijn in Engeland het meest aan de bak komt. Dat bij elkaar maakt van Ajax een prestigieuze stap voor Bergwijn, maar carrière-technisch twee stappen terug. Dat terwijl de Nederlander bij Everton dan niet in de subtop van de Premier League speelt, de stap terug naar Everton is kleiner dan de stap terug naar Nederland en de Eredivisie. En aangezien het niet in de lijn der verwachting ligt dat Ajax ook daadwerkelijk de laatste club van Bergwijn is, is de Nederlands international in Liverpool al een stuk dichter bij de top waar hij wil slagen.

TIP: Ajax kampioen van Nederland? Jij 1.65x je inzet rijker!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)


Waar ligt de toekomst van Bergwijn?

  • Bij Ajax
  • Bij Everton
  • Bij Tottenham Hotspur
  • Bij andere club
1373+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:34
11+
Van Hanegem niet rouwig om vertrek Slot: “Geen zorgen”
19:24
107+
‘Van Persie neemt Feyenoord-standpunt in’
19:12
23+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
89+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
109+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
155+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
21+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
51+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
189+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1526+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
49+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
191+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
265+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
35+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
125+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
67+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
141+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
60+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
219+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4094+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie