Schuurs moet Perr direct uit Ajax-verdediging

Foto: Schuurs moet Perr direct uit Ajax-verdediging

Perr Schuurs mocht weer eens opdraven in het eerste van Ajax. De Champions League-wedstrijd tegen Sporting Lissabon was er een met de twee gezichten die we inmiddels kennen van de 22-jarige verdediger: Schuurs is nog altijd een betere voetballer dan verdediger en daarom zal Schuurs per direct moeten vertrekken uit de laatste linie van de Johan Cruijff ArenA. Een vertrek bij Ajax hoeft het echter niet te betekenen. 

Het voetballeven van Perr Schuurs verliep iets anders dan verwacht. De Limburgse verdediger was bij Fortuna Sittard op zeventienjarige leeftijd al aanvoerder, speelde de sterren van de hemel in de Keuken Kampioen Divisie en werd daarna voor twee miljoen euro weggeplukt door Ajax. In Amsterdam kwam de jonge verdediger eerst in Jong Ajax terecht en volgde hij het ‘opleidingstraject’ zoals elke jonge Ajacied doorloopt: via de beloften van de Amsterdammers een kans afdwingen in het eerste elftal. Dat proces liep de verdediger ook door, waarna de Nederlander na het vertrek van Matthijs de Ligt een plek zag vrijkomen in het eerste elftal van de Amsterdammers. Daarna ging het echter mis voor de Limburger, die al jaren met dezelfde mankementen kampt. 

Perr Schuurs en Ajax

Schuurs was vorig seizoen nog de rechtercentrale verdediger van Ajax. De Limburger vormde vaak samen met Daley Blind het centrum van de verdediging. Daar kwam een pijnlijk punt voor de Amsterdammers aan het licht: op het moment dat je twee centrale verdedigers hebt die beter kunnen voetballen dan het klassieke verdedigen, kom je vaker in de problemen op het moment dat je verdedigers hebt die louter uitblinken in hun defensieve taken. Dat Schuurs de afgelopen jaren eigenlijk geen betere verdediger geworden is en dat directe concurrenten Jurriën Timber en Lisandro Martínez wél bewezen offensieve en defensieve kwaliteiten te kunnen koppelen, zorgt ervoor dat Schuurs voorlopig ook met een rol op het tweede plan moet doen. 

Hoe anders zag die wereld er een jaar gelden uit. Schuurs was na een sterke voorbereiding ‘gewoon’ basisspeler bij Ajax. In totaal kwam de verdediger vorig seizoen tot 41 optredens over alle competities. Daar leek de verdediger een lange tijd een stijgende lijn te pakken te hebben, maar de tweestrijd die Schuurs vanaf het begin van zijn Ajax-periode laat zien, krijgt de 22-jarige verdediger maar niet uit zijn spel. In de wedstrijd tegen Sporting Lissabon (4-2, red.) kreeg Schuurs de kans om progressie te laten zien, maar wist hij door twee momenten in de wedstrijd weer dezelfde stempel op zijn spel te drukken.

Je merkt bij Schuurs echter niet in de duels dat hij een betere voetballer dan verdediger is. De 22-jarige verdediger is dik 1,90, heeft een sterk lichaam en kan zich daarom gemakkelijk in de duels staande houden. Een voorbeeld daarvan was de confrontatie met Liverpool in de Champions League. Schuurs hield de pijlsnelle Sadio Mané in bedwang en dat optreden leverde hem volgens Engelse media later zelfs belangstelling vanuit Anfield Road op. In plaats van een transfer naar de Premier League, verdween Schuurs daarna naar de Ajax-bank. 

Jurriën Timber en Lisandro Martínez

Het eerste doelpunt van Sporting Lissabon in de laatste Champions League-groepswedstrijd is eigenlijk de belangrijkste aanwijzing waarom de verdediger Schuurs uit het elftal verdween. De 22-jarige centrumverdediger was zijn directe tegenstander Nuno Santos volledig kwijt en kon het niet voorkomen dat de aanvaller de bal op een schitterende manier achter Remko Pasveer werkte. Daaruit blijkt eigenlijk de grootste zwakte van de verdediger Schuurs: je mag wel een groot en sterk lichaam hebben, op het moment dat de voeten niet op de juiste positie staan, kom je altijd te laat om de tegenstander af te stoppen. 

In dat geval hebben Timber en Martínez één voordeel: hun snelheid. Wanneer je het huidige centrale duo van Ajax langs de ‘centrale-verdediger-lat’ legt, is het eigenlijk een atypisch duo. Allebei zijn de verdedigers niet extreem groot, niet extreem sterk en toch houden ze zich ook in de Champions League vrij gemakkelijk staande tegenover beresterke tegenstanders. Door hun vlugge benen kunnen Martínez en Timber de rol van centrale verdediger veel dynamischer invullen, maar vooral: op het moment dat ze niet optimaal gepositioneerd staan, compenseren zij die meters met de snelheid waar het bij Schuurs aan ontbreekt. 

Dat heeft niet alleen in defensief opzicht een voordeel voor Ajax. Dit seizoen zijn Martínez en Timber de twee spelers van Ajax die over het algemeen de meeste balcontacten per wedstrijd hebben, en ook de meeste passes versturen van alle Ajacieden. Dat de centrale verdedigers eigenlijk de ‘indribbelrol’ van Frenkie de Jong hebben overgenomen, zorgt er ook voor dat een type Schuurs niet geschikt is als huidige centrale verdediger van Ajax. Op het moment dat je defensief eigenlijk niet goed genoeg bent en ook offensief niet de juiste ingrediënten in je spelersprofiel hebt, is het nu vooral de vraag hoe nu verder voor Schuurs? 

Twee opties

Dat Schuurs onlangs zijn contract nog tot 2025 verlengde, hoeft niet te betekenen dat hij nóg een serieuze kans krijgt als centrale verdediger. Het kan ook een waarborging zijn voor de investering van twee miljoen euro. Inmiddels is Schuurs ruim acht miljoen euro waard en met een langdurig contract, kan daar een aardige winst uitrollen voor de Amsterdammers. Het is wel de vraag of Schuurs het met de spaarzame minuten dit seizoen een nieuwe transfer kan bolwerken. Dat betekent echter niet dat zijn kansen in Amsterdam volledig tot het verleden behoren. 

Ajax heeft namelijk wel ervaring met aangekochte centrale verdedigers die de verwachtingen niet helemaal waarmaken. Edson Álvarez werd als centrale verdediger aangekocht, viel praktisch door dezelfde mand als Schuurs en verdiende als verdedigende middenvelder niet alleen een vaste basisplaats in het elftal van Ten Hag, maar ook een nieuw contract. Op dit moment heeft Ajax eigenlijk geen type speler die Alvarez kan opvangen. Kenneth Taylor en Davy Klaassen zijn twee spelers met een heel ander profiel dan de Mexicaan. 

In dat opzicht lijken Álvarez en Schuurs veel op elkaar, waardoor het niet eens ondenkbaar is dat Schuurs de verdedigen van Ajax per direct inruilt voor een kans als verdedigende middenvelder. Op dat moment kan Ajax, ook zonder de inbreng van de Mexicaans international, ervoor zorgen dat er een sterke bal-veroveraar in de as van het veld staat die naast grond- en luchtduels ook nog weet hoe hij zich moet opstellen om een bal te kunnen onderscheppen en de voetballende kwaliteiten heeft om daarna de juiste optie te vinden.

Wedden op wedstrijden van Ajax? Dat doe je bij bet365!

Waar liggen de kansen voor Schuurs?

  • Centrale verdediger Ajax
  • Verdedigende middenvelder Ajax
  • Andere club
1136+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:53
6+
‘Manchester United bereidt bod op oud-PSV’er voor’
19:27
20+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
19:14
18+
Hato blikt terug op moeizaam seizoen Ajax: ‘Deed iets met me’
18:50
25+
Ultee over verrassende job: “Zo’n trainer haal je met mij binnen”
18:30
10+
‘Absolute Premier League-smaakmaker had nu voor Brighton kunnen spelen’
18:10
194+
‘Groot nieuws uit Spanje: Real Madrid neemt afscheid van Modric’
17:50
101+
Farioli krijgt vragen over Ajax: “Of ik me kan focussen op Nice?”
17:30
48+
Gigantische flater voor Arsenal-fans die Spurs toejuichen
17:10
51+
‘Nagelsmann laat twee grote namen buiten EK-selectie’
17:00
193+
Heimwee hield Ajax-beul tegen: “Had naar PSV gekund”
16:50
351+
“Mbappé tekent voor vijf jaar bij Real Madrid”
16:30
127+
UEFA is protesterende spelers zat en voert nieuwe regel in bij EK
16:10
275+
‘Hoofdpijndossier Ajax kan opgelost worden in Frankrijk’
15:50
36+
Willem II gaat met oude bekende als technisch directeur Eredivisie in
15:31
170+
‘Zeer verrassende Tuchel-wending bij Bayern’
15:11
111+
‘United vindt Ten Hag-opvolger in Premier League’
15:00
22+
Anderlecht wordt KAMPIOEN van België | Vraag van Aad
14:46
188+
‘Prachttransfer lonkt voor Yuki Sugawara’
14:30
365+
Fabrizio Romano deelt slecht transfernieuws voor Feyenoord
14:17
924+
‘Feyenoord stort als kaartenhuis in elkaar’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie