PSV-transfer levert voorlopig teleurstelling op

Foto: PSV-transfer levert voorlopig teleurstelling op

PSV kon de interlandperiode goed gebruiken. De Eindhovenaren verspeelden de afgelopen weken meerdere onnodige punten. Afgelopen weekend liep het tegen Sparta maar net goed af, waardoor Roger Schmidt er goed aan doet om zijn opstelling eens flink onder de loep te nemen. Enkele kwetsbaarheden in het team kunnen in de toekomst namelijk voor nóg grotere problemen zorgen.

Vlak voor de interlandweek leek PSV een kleine uitdaging te wachten te staan. In het thuisduel met de Rotterdammers leek het slechts een kwestie van tijd voordat de gastheer doelpunten ging maken, maar de toeschouwers moesten behoorlijk lang wachten. Uiteindelijk lukte het PSV dankzij een prachtige trap van Ibrahim Sangaré in het laatste kwartier pas om de overwinning over de streep te trekken. Waar het voorin vaak fout ging met verkeerde beslissingen, miste de club eveneens een leider die het voortouw nam.


Aanvoerder Denzel Dumfries behoorde afgelopen seizoen nog tot de smaakmakers van het team, dit jaar voetbalt hij voor Internazionale. Het heeft een groot effect op het team van Schmidt dat aan de rechterkant van het veld een speler mist waarop de selectie kan rekenen. Phillipp Mwene krijgt van de oefenmeester voorlopig de kans op de rechtsbackpositie, maar kan nog altijd niet overtuigen met zijn kwaliteiten. Tegen Sparta bleek maar weer eens wat Mwene vooralsnog tekort komt om dit seizoen bij PSV te slagen.

Transfer



PSV zag na het sterke Europees kampioenschap van Dumfries wekenlang aankomen dat de Nederlander een nieuwe uitdaging tegemoet ging. Niet alleen behoorde hij tot de betere spelers van het Nederlands elftal, ook gaf hij intern bij de club al aan graag over te stappen. Het gaf PSV een reden om aan het einde van het seizoen 2020/2021 alvast op zoek te gaan naar een goede vervanger. Hoewel PSV intern over een aantal spelers beschikte die de plaats uitstekend konden overnemen, koos de club ervoor om naar buiten te kijken.

Opnieuw kwam PSV uit bij een Duitser, deze keer bij Mwene. De rechtsback speelde de afgelopen drie seizoenen voor Mainz en deed de afgelopen jaren daarom ervaring op in de Bundesliga. Schmidt stond positief tegenover het aantrekken van de verdediger, waardoor technisch directeur John de Jong besloot te handelen en hem transfervrij overnam. In de voorbereiding kreeg Mwene al veel kansen om zichzelf in het eerste elftal te vechten, waarin hij uiteindelijk slaagde. Daardoor is hij dit seizoen de vaste rechtsback van PSV.


Mwene kwam bij de toeschouwers langs de kant over als een speler die hard voor zijn team wilde werken. In de voorronde van de Champions League ging de defensieve kracht voorop in de strijd en hield hij verdedigend uitstekend stand. Bovendien bleek hij in staat te zijn om bij tijd en wijle een sprint naar voren te maken, zodat zijn teamgenoten een extra mogelijkheid in de aanval kregen. Het leek daarom een speler naar het hart van Schmidt, aangezien de trainer houdt van spelers die veel meters voor het team willen maken.

Teleurstelling



De afgelopen weken bleek echter dat Mwene eveneens enkele onderdelen in zijn spel mist. De rechtsback bleek in de wedstrijden waarin PSV punten verloor namelijk niet in staat om het elftal bij de hand te nemen en rust in de ploeg te houden. In plaats daarvan was Mwene bovenal onrustig aan de bal en verspeelde hij deze op verschillende momenten op gevaarlijke posities. Het gevolg was dat zijn medeverdedigers flink in de problemen kwamen en de Eindhovenaren moesten hopen dat ze geen tegendoelpunt kregen.

Daarnaast bleken zijn verdedigende kwaliteiten niet om over naar huis te schrijven. Mwene heeft simpelweg een offensieve gedachtegang, waardoor hij elke wedstrijd verschillende malen vergeet om goed te staan wanneer de tegenstander countert. Hoewel hij langs de rechterkant van het veld het vermogen heeft om op te stomen en de tegenstander te passeren, bleek zijn snelheid niet hoog genoeg te zijn om in hoog tempo terug te komen om zijn teamgenoten te helpen.

Moment van de waarheid



Het is echter de vraag of het eerlijk is om alle onderdelen van Mwene te verwachten. De verdediger moet namelijk een speler opvolgen die op pure wilskracht en met zijn uitstekende conditie in staat was om alle rollen bij PSV te bekleden. Er zijn echter maar weinig spelers in Europa die hetzelfde loopvermogen als Dumfries hebben, waardoor Mwene op zijn eigen kwaliteiten moet worden beoordeeld. In dat opzicht doet hij er verstandig aan om de komende maanden slimmer bij PSV te acteren.


Voor PSV wacht de komende periode belangrijke wedstrijden met onder meer de topper tegen Ajax. Schmidt moet daarom snel op zoek naar een formatie die de lastige duels tot een goed einde gaat brengen. Het is de vraag of Mwene aan het einde van het jaar nog tot het basisteam behoort. De rechtsback heeft het lastig op zijn positie en moet tegelijkertijd dealen met concurrenten op de reservebank die maar al te graag de positie van Mwene innemen. De verdediger voelt de druk dan ook ongetwijfeld.

Voor Schmidt is het de komende periode een kwestie van puzzelen. Wil de oefenmeester Mwene nog altijd het vertrouwen geven of laat hij zien dat het bij een Nederlandse topclub simpelweg nodig is om te presteren? Vooralsnog koos de oefenmeester voor de eerste optie, maar het is niet ondenkbaar dat de afgelopen weken hem op een andere gedachte hebben gebracht. Mwene kan persoonlijk niets anders dan hopen op een goede afloop, maar daarvoor moeten zijn niveau tijdens trainingen en wedstrijden snel omhoog.

Hoort Mwene in het basisteam?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
334+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:33
0+
Rensch over Ajax-toekomst: “Enige waar ik op dit moment aan denk”
10:17
0+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Berghuis keert terug’
10:00
17+
Wie moet Slot opvolgen? | Vraag voor Aad #20
09:55
53+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
35+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
194+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
23+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
09:09
7+
‘Horrorscenario voor Kaj Sierhuis’
08:50
4+
Maes: “Mooier scenario is er niet”
08:33
301+
‘Ajax hakt knoop door over trainersduo’
08:17
209+
FC Groningen zwijnt: “Volgende week haalt Roda het wéér niet”
08:00
290+
‘Matchfixing in KKD-ontknoping’
23:46
291+
De Jong bezocht Liverpool: “Verteld dat Slot mijn assistent was”
23:33
221+
Kraaij vreest voor Roda: “He-le-maal gek”
23:22
371+
Van Persie maakt indruk: “Echt uniek”
23:12
56+
Roda-speaker zit fout: “Ben ook maar een mens”
23:00
872+
‘Virgil van Dijk ongelukkig in Liverpool’
22:47
39+
Simons pakt eerste rode kaart als prof
22:36
114+
Bizarre beelden: Roda-euforie valt in het water
22:13
263+
Ten Hag reageert: terugkeer bij Ajax?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie