Van de Beek krijgt slecht nieuws bij Manchester United

Foto: Van de Beek krijgt slecht nieuws bij Manchester United

Donny van de Beek was vlak voor de transferdeadline dichtbij een overstap naar Everton, maar Manchester United wilde hem niet laten gaan. Het betekent dat de middenvelder dit seizoen opnieuw moet hopen op speelminuten, al lijkt dit lastiger te worden dan ooit. Is de gifbeker bij Van de Beek dan nog niet leeg?



De Nederlander kwam afgelopen seizoen met veel vertrouwen richting Manchester United, maar dat geloof verdampte al snel. Met Bruno Fernandes had Manchester United namelijk een aanvallende middenvelder in huis die als sleutelspeler van het elftal fungeerde. Aangezien Ole Gunnar Solskjær voor een opstelling koos met slechts één aanvallend ingestelde middenvelder, zat er voor Van de Beek niets anders op om vanaf de reservebank te hopen dat hij kansen zou krijgen in het eerste team. Niets was echter minder waar.

Van de Beek moest het vooral doen met wedstrijden in de League Cup en invalbeurten in de Premier League wat zijn ontwikkeling bepaald niet ten goede kwam. Hij begon het zelfvertrouwen in zijn eigen spel te verliezen, waardoor zijn zicht op een basisplaats steeds verder uit zicht raakte. Logischerwijs wilde Van de Beek niet nog zo een seizoen meemaken. Daarom besloot hij met zijn zaakwaarnemer Guido Albers met de vereniging in gesprek te gaan om het over zijn toekomst bij de club te hebben. Duidelijk was: Manchester United wilde hem niet laten gaan.


Het gedrag van de vereniging bleek echter een andere te zijn. Door het binnenhalen van Christiano Ronaldo creëerden de Engelsen namelijk een direct probleem voor Van de Beek. Paul Pogba speelde namelijk op de linksbuitenpositie, terwijl de Portugees deze positie naar verwachting in de toekomst gaat innemen. Het betekent dat Manchester United opnieuw een concurrerende middenvelder voor Van de Beek heeft, waardoor zijn kansen op speeltijd nog verder zijn geslonken. Daarmee is de situatie nog uitzichtlozer dan deze al was.

Everton



De Oranje-international merkte deze maand al wat het betekende om zo weinig te spelen bij zijn club. De nieuwe bondscoach Louis van Gaal besloot Van de Beek namelijk om deze reden thuis te laten. Van Gaal stelde dat het essentieel is dat de spelers bij hun vereniging spelen. Wanneer dat niet het geval is, dan is het voor hem onmogelijk om bij hun land te presteren. Het zorgt ervoor dat Van de Beek nog minder wedstrijden in een seizoen speelt, waardoor hij snel op zoek ging naar verandering in zijn situatie.

Van de Beek gaf zijn zaakwaarnemer daarom de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Albers kwam in contact met Everton dat nog een goede aanvallende middenvelder zocht. De Engelsen hadden wel spelers die op deze positie uit de voeten konden, maar door blessures en wisselende prestaties waren deze niet bepaald onomstreden. Het leek voor Van de Beek daarom een prachtige kans om op een wat lager niveau in de Premier League wedstrijden in de benen te krijgen, om over een paar jaar een nieuwe stap in zijn loopbaan te maken.


Toen Albers echter met het nieuws naar de directie van Manchester United stapte, reageerde deze afwijzend op het voorstel om Van de Beek een jaar lang te verhuren. De Engelse topclub wilde met zo een breed mogelijke selectie aan de competitie beginnen en vonden het belangrijk dat de Nederlander ook een rol zou vervullen in de selectie. Er zat voor Van de Beek daarom niets anders op om zich de volgende dag weer bij de groep te melden en zich te richten op zijn kansen in dit seizoen, al is dat wellicht tegen beter weten in.

Manchester United



Hoewel het voor Van de Beek een prachtige kans was om bij Everton mee te voetballen, is het standpunt van Manchester United in deze tijd ook te begrijpen. Waar topploegen in het verleden een team van 11 tot 14 topspelers hadden, is het door de vele wedstrijden tegenwoordig belangrijk om minimaal 22 spelers te hebben die het elftal naar een hoger niveau kunnen tillen. Het betekent echter voor de jongens die toe zijn aan een basisplaats, dat ze zelden tot nooit aan spelen zullen toekomen en na een paar jaar alsnog naar een andere club vertrekken.

De oefenmeester van Manchester United zal het daarbij belangrijk vinden dat hij spelers op de reservebank heeft zitten die zich schikken in hun rol. Hoewel dat bij Van de Beek niet volledig het geval is, staat de Nederlander niet bekend als een onruststoker die de selectie zou ophitsen tegen de hoofdtrainer. Sterker nog: Van de Beek is juist een harde werker die alles eraan zal doen om in het basisteam terecht te komen. Het is een ideale instelling voor de hoofdtrainer, maar Van de Beek doet zichzelf daarmee tekort.

Zijn zaakwaarnemer gaf eind augustus bij de directie en technische staf van Manchester United aan dat het niet de bedoeling was dat Van de Beek wederom uitsluitend tijdens wedstrijden in de League Cup in actie zou komen. De Engelsen beloofden hem daarop nieuwe kansen in het basisteam, maar de vraag is hoe gewichtig deze woorden zijn. Solskjaer zal zich niet verplicht voelen om Van de Beek in het basisteam op te stellen en heeft met Fernandes een speler in huis die wedstrijden voor hem beslist. Er is dan ook weinig reden om de Portugese middenvelder te passeren.

Moeilijk seizoen



De verwachtingen zijn dat Van de Beek dit seizoen opnieuw weinig aan spelen gaat toekomen. Hoe graag hij ook wil slagen bij Manchester United: hij heeft de pech dat op zijn positie een speler staat met kwaliteiten waar men niet over kan twijfelen. Het is zonde van de goede voetballer die in Van de Beek schuilt, en die hij bij Ajax al regelmatig aan het grote publiek liet zien. Bij Manchester United krijgt hij echter niet de mogelijkheid om die lijn door te zetten. Mocht de situatie daarom niet veranderen, dan doet hij er verstandig aan om verder te kijken.


In de winterstop heeft Van de Beek een maand de tijd om een andere vereniging te kiezen die beter bij hem past. Een verhuurperiode in de Premier League zou uitstekend binnen de loopbaan van de middenvelder passen. Niet alleen geeft het hem de mogelijkheid om in vorm te komen en voor zichzelf te bewijzen dat hij zijn kwaliteiten nog altijd niet is verloren, ook kan hij op deze manier nagaan of de Engelse competitie een niveau is waarop hij kan acteren. Everton zou daarbij een uitstekende mogelijkheid zijn.

Het Nederlands elftal moet hem alleen maar meer redenen geven om weer te gaan spelen. Aan het einde van 2022 staat het Wereldkampioenschap in Qatar voor de deur, waar Van de Beek ongetwijfeld graag bij wil zijn. Van Gaal eist echter dat de spelers vaak in het basisteam staan, waardoor Van de Beek het risico loopt opnieuw een eindtoernooi aan zich voorbij te moeten laten gaan. Het lijkt geen optie voor Van de Beek die zeer ambitieus is. Dan moet hij echter wél eindelijk voor zichzelf gaan kiezen.

Moet Donny van de Beek bij Manchester United vertrekken?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
1268+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:14
4+
Hato blikt terug op moeizaam seizoen Ajax: ‘Deed iets met me’
18:50
14+
Ultee over verrassende job: “Zo’n trainer haal je met mij binnen”
18:30
6+
‘Absolute Premier League-smaakmaker had nu voor Brighton kunnen spelen’
18:10
143+
‘Groot nieuws uit Spanje: Real Madrid neemt afscheid van Modric’
17:50
75+
Farioli krijgt vragen over Ajax: “Of ik me kan focussen op Nice?”
17:30
36+
Gigantische flater voor Arsenal-fans die Spurs toejuichen
17:10
42+
‘Nagelsmann laat twee grote namen buiten EK-selectie’
17:00
167+
Heimwee hield Ajax-beul tegen: “Had naar PSV gekund”
16:50
276+
“Mbappé tekent voor vijf jaar bij Real Madrid”
16:30
106+
UEFA is protesterende spelers zat en voert nieuwe regel in bij EK
16:10
246+
‘Hoofdpijndossier Ajax kan opgelost worden in Frankrijk’
15:50
31+
Willem II gaat met oude bekende als technisch directeur Eredivisie in
15:31
133+
‘Zeer verrassende Tuchel-wending bij Bayern’
15:11
103+
‘United vindt Ten Hag-opvolger in Premier League’
15:00
21+
Anderlecht wordt KAMPIOEN van België | Vraag van Aad
14:46
161+
‘Prachttransfer lonkt voor Yuki Sugawara’
14:30
336+
Fabrizio Romano deelt slecht transfernieuws voor Feyenoord
14:17
854+
‘Feyenoord stort als kaartenhuis in elkaar’
14:00
540+
Waarom PSV Ibiza-zuipfestijn verkiest boven fair competitieslot
13:49
233+
“Nuri Sahin is heel goed, geloof me”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie