FC Barcelona maakt Messi groter dan club

Foto: FC Barcelona maakt Messi groter dan club

FC Barcelona is een jaar lang bezig geweest om Lionel Messi voor de club te behouden. De club van Ronald Koeman is er nu eindelijk in gelukt te zijn om de Argentijnse superster te verleiden tot een nieuw contract, maar daar hangt een enorme lijst voorwaarden aan vast. Daardoor lijkt Joan Laporta dezelfde fout te maken als zijn voorganger Josep Maria Bartomeu. 

FC Barcelona kreeg een klein jaar geleden te maken met een aardverschuiving in het Camp Nou-stadion. Lionel Messi verloor het vertrouwen in een Barcelona-toekomst vol prijzenzilver en liet de clubleiding weten dat hij gebruik wilde maken van zijn transfervrije status als onderdeel van zijn contract. De club weigerde dat verzoek zoals bekend te honoreren, waarna de Argentijnse sterspeler zich alsnog neerlegde bij een langer verblijf bij FC Barcelona. Onder Ronald Koeman vond Messi het gevoel voor FC Barcelona weer terug. De Argentijnse sterspeler was vooral in het tweede gedeelte van het afgelopen seizoen weer de oude, magnifieke dribbelaar die de afgelopen tien jaar het mondiale voetbal veroverde. De status van Messi zorgde er in het verleden als eens voor de discussie of de Argentijnse buitenspeler niet groter dan de club was. De handelingen van voorzitter Joan Laporta lijken dat nu te bevestigen. 

FC Barcelona

De situatie van FC Barcelona is inmiddels bekend: de Catalanen kampen met een schuld van ongeveer één miljard euro, die onder andere door gemiste (wedstrijd)inkomsten door de corona-crisis zo hoog kon oplopen. De situatie was dermate slecht dat de Catalanen bij de Spaanse overheid en La Liga (organisatie van de competitie, red.) aanklopten voor financiële steun. De club kreeg die (staats)steun ook, maar daar waren wel strikte voorwaarden aan verbonden. Voorwaarden die een directe invloed hadden op het selectiebeleid van de Catalanen. 


Op het moment dat FC Barcelona een speler wilde kopen van een andere club, moest het ervoor zorgen dat het dubbele van het uitgegeven transferbedrag al was binnengekomen met een uitgaande transfer. Vorig seizoen verkocht FC Barcelona voor dik veertig miljoen euro aan spelers, en kon het dus alléén Sergiño Dest voor zo’n 20 miljoen euro overnemen van Ajax omdat het aan de voorwaarden van de Spaanse overheid en La Liga moest doen. Dat de club in zo’n diep financieel gat kón vallen, zorgt er voor dat de Catalanen dit seizoen een kostenbesparing van 200 miljoen euro (!) moeten doorvoeren om in de toekomst überhaupt een financieel gezond bedrijfsvoering te kunnen overleggen. 

Messi was met een (bruto) jaarsalaris van meer dan honderd miljoen euro de absolute grootverdiener in Camp Nou. De club kon er voor kiezen om het contract van de Argentijnse superster niet te verlengen. Dat werd echter onmogelijk gemaakt door de verkiezingsbelofte van Laporta: de herkozen voorzitter maakte er zijn missie van om Messi voor de club te behouden. 

FC Transfervrij

Niet alleen de contractverlenging van Messi had prioriteit. De Catalanen richten zich deze transferzomer zoals verwacht op spelers die uit hun contract lopen bij andere clubs. Zo werden Eric Garcia, Sergio Agüero (beide Manchester City) en Memphis Depay (Olympique Lyon) al aan de selectie toegevoegd voor volgend seizoen. FC Barcelona bespaart daarmee hoge transfersommen uit en heeft het geluk dat, bijvoorbeeld in het geval van Memphis, er begrip is voor de situatie waar de club in verkeerd. De Oranje-international zou zelfs salaris hebben ingeleverd in vergelijking met zijn contract bij Olympique Lyon. 


Er is alleen één grote ‘maar’ aan deze transfertactiek: feitelijk bespaar je namelijk niets. Je geeft alleen meer geld uit omdat je spelers binnenhaalt met een miljoenensalaris én tekenpremie. Het enige wat FC Barcelona hiermee uitspaart, is een transfersom die het sowieso al niet kon ophoesten door de voorwaarden van de Spaanse overheid en La Liga. Nu de bedrijfskosten van FC Barcelona eerder omhoog gaan dan naar beneden worden bijgesteld, wordt het dus lastiger voor FC Barcelona om de 200 miljoen euro op jaarbasis uit te sparen. 

Helemaal wanneer ook je sterspeler uit zijn contract loopt en je voor de einddatum van die overeenkomst geen akkoord bereikt. Dat gebeurde bij Messi wel, waardoor de Argentijn nu clubloos is en, mocht hij inderdaad een nieuw contract tekenen, ook als onderdeel van ‘FC Transfervrij’ naar Barcelona vertrekt. Dat betekent dus ook dat zijn salariskosten, die naar verluidt wel een heel stuk lager liggen dan voorheen, opnieuw bij de kosten gerekend wordt, die al hoger liggen door het aantrekken van grote namen als Agüero en Memphis. 

Messi > FC Barcelona

Daarmee is het dweilen met de kraan open in de bestuurskamer van het Camp Nou-stadion. De gekozen voorzitter heeft geen andere optie dan er alles aan te doen om Messi dat nieuwe contract te laten tekenen. Op hetzelfde moment moet er ook financiële ruimte gevonden worden om drie miljoenencontracten in het salarishuis te plaatsen en dan nóg moet er 200 miljoen euro bespaard worden op basis van de operationele kosten. Nu Laporta op twee paarden wedt, zorgt dat eigenlijk voor dezelfde situatie als vorige zomer bij FC Barcelona. Sterker nog: het is nu niet alleen bekend dat FC Barcelona er financieel slecht voor staat, het is ook publiek geheim dat de club 200 miljoen euro moet besparen, wat de onderhandelingspositie van Barça aankomende zomer flink onderuit haalt. Ter illustratie: La Liga heeft een salarisplafond ingesteld van 347 miljoen euro per jaar, FC Barcelona had vorig jaar een salarishuis van 671 miljoen euro. De helft van het salaris van Messi spaart dan wel tachtig tot vijftig miljoen euro uit, de salarislat ligt daarmee nog steeds te hoog voor FC Barcelona. 


Barcelona wordt daarmee gedwongen om straks spelers als Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en Miralem Pjanic voor een schijntje te verkopen om hun miljoenensalarissen uit te sparen. Daar komt ook nog eens bij dat de inkomende transfersommen voor een groot deel naar de uitgestelde betalingen van vorig seizoen moeten, waardoor de contractverlenging van Messi er voor zorgt dat FC Barcelona als club een stapje terug moet zetten. Daarmee maakt Laporta Messi niet alleen groter dan de club. De voorzitter maakt er, net als zijn voorganger, een financiële bende van bij Barcelona. Want op het moment dat andere spelers (opnieuw) salaris moeten inleveren omdat er anders geen nieuw contract van Messi uitgeschreven kan worden, kun je niet spreken van een gezonde bedrijfsvoering. 

Barcelona had Messi moeten laten gaan

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, hij is te goed
  • Nee, maar geen vijfjarig contract
1025+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie