Koeman heeft belangrijkste Barcelona-prijs al binnen

Foto: Koeman heeft belangrijkste Barcelona-prijs al binnen

Op moment dat de scheidsrechter een einde maakte aan FC Barcelona – Granada, vulde ongeloof het lege Camp Nou-stadion. De spelers van de thuisploeg zagen de eerste koppositie in La Liga in bijna één jaar door hun vingers glippen. De gasten gooiden hun armen in de lucht van blijdschap omdat Granada voor het eerst in de historie op bezoek bij Barcelona wist te winnen (1-2). Daardoor blijft FC Barcelona voorlopig derde staan in La Liga, maar is de belangrijkste prijs van dit seizoen kent geen -zilver. 

Op het moment dat Ronald Koeman aan het roer kwam te staan bij FC Barcelona, was de Catalaanse grootmacht een stuurloos schip. De Zaandammer verruilde zijn positie als bondscoach van het Nederlands elftal voor de chaos van een topclub zonder succes. Mensen verklaarden hem voor gek, bekritiseerden de coach omdat hij niet altijd de beste resultaten boekte en prezen hem daarna vanwege een 1-3-5-2-formatie waarmee de Catalanen de strijd om de Spaanse voetbalkroon weer nieuw leven in bliezen. Het sprookje van Koemans Barcelona kreeg op een sobere donderdagavond echter een vervelend hoofdstuk. Barça kon de koppositie overnemen van Atlético Madrid bij winst op Granada, maar Koeman en zijn mannen lieten dé kans om terug aan de La Liga-kop te komen glippen. 

Ronald Koeman en FC Barcelona

Tot aan donderdag was in 2021 alleen Real Madrid in de competitie te sterk voor FC Barcelona. De blakende vorm van de Spaanse topclub staat in groot contrast met het elftal dat amper een jaar geleden op de bühne stond. Het elftal kreeg tussentijds alleen externe versterking van Sergiño Dest, die voor 20 miljoen euro van Ajax werd overgenomen. In dat opzicht is de laatste punt van het sprookje van Koeman en ‘zijn’ FC Barcelona nog niet gezet. Na de winst van de Copa de Rey (Spaanse beker, red.) maakt een kampioenschap de comeback onder Koeman helemaal af. Maar ook zonder de titel in La Liga en de Spaanse beker heeft Koeman de grootste prijs van dit seizoen al gewonnen. 


De Nederlander bracht hoop terug naar het Camp Nou. Niet alleen met zijn verrichtingen op het (trainings)veld, maar op meerdere vlakken is het FC Barcelona van vorig seizoen als een dramatische dag op het werk. En hoewel het een cliché is, levert Koemans team dit seizoen het bewijs dat hoop doet leven. De aanloop naar de wedstrijd tegen Granada voelde daardoor zo ongewoon vertrouwd. Diep van binnen voelt het niet meer dan logisch dat Barcelona een wedstrijd om de eerste plaats in de hoogste Spaanse voetbalklasse voor het oprapen heeft. Dat we tegenwoordig weer verrast zijn dat het Barcelona niet lukt om deze kans ook te benutten, zegt veel over de vooruitgang die de club onder Koeman boekte. 

Hoop op prijzen

De wedstrijd tegen Granada was dit seizoen niet de eerste finale die te vroeg kwam voor FC Barcelona. Begin dit jaar stonden de Catalanen in de finale van de Supercopa, maar wist het niet af te rekenen met Athletic de Bilbao (2-3 verlies). In die finale speelde Koeman nog in zijn ‘oude’ systeem. In de eindstrijd om de Copa del Rey was Athletic opnieuw de tegenstander. In januari ging die strijd nog verloren, in april was FC Barcelona met 4-0 te sterk voor de Basken. De enige echte teleurstelling vloeit voort uit de Champions League-campagne van dit seizoen: Barça werd bij de laatste zestien uitgeschakeld door Paris Saint-Germain (2-5 over twee wedstrijden). 

De hoop op prijzen is derhalve teruggekeerd bij Barcelona. De Catalanen hebben de titelstrijd in La Liga niet meer in eigen hand, bij één misstap van Atlético of Real Madrid kan Koeman zomaar een nieuwe kans krijgen om dit seizoen een nieuwe zilveren rand te geven. Daar is de Nederlandse trainer natuurlijk blij mee, maar voor één andere Barcelona-vedette is dat gegeven nóg belangrijker. 


Hoop op Lionel Messi

De lach van Lionel Messi was helemaal terug op het moment dat hij de Copa del Rey-beker in ontvangst mocht nemen. De Argentijnse aanvaller diende afgelopen zomer een transferverzoek in omdat hij er niet langer van overtuigd was dat Barcelona prijzen kon winnen. Nadat een poging om een vrije transfer af te dwingen geen resultaat had, verklaarde Messi dat hij zijn contract niet zou verlengen en aan het einde van dit seizoen zou vertrekken uit Barcelona. Inmiddels lijkt de legendarische aanvaller daar anders over te denken: volgens diverse Spaanse media hebben zijn vader Jorge Messi en Joan Laporta, de voorzitter van Barcelona, tijdens een lunch de toekomstplannen besproken. 

Messi zou zijn contract met twee jaar kunnen verlengen en genoegen nemen met een salarisverlaging van vijftig procent. De overige vijftig procent zou dan uitgekeerd worden nadat Messi Barcelona achter zich laat of stopt als voetballer. Messi zou een dergelijke constructie zien zitten. Hoewel Laporta en Messi senior geen financiën bespraken, lijkt daarmee de hoop op een nieuw contract voor Messi nooit zo hoog te zijn geweest. 

Hoop op de jeugd

Niet alleen het spelen om de prijzen is een reden voor Messi om te blijven, ook de doorstroom van talenten uit de jeugdopleiding bevalt de Argentijn uitstekend. Door de financiële situatie van Barcelona, de club heeft één miljard euro schuld, is het voor een groot deel ook aangewezen op de eigen jeugdopleiding. Daar heeft de club het ‘geluk’ dat Koeman een trainer is die jong talent maar wat graag de kans geeft. Voor zijn blessure vertolkte Ansu Fati een hoofdrol in het aanvalsspel van Koeman. De Nederlandse trainer geeft daarna veel speeltijd aan de pas 18-jarige Pedri, die op Frenkie de Jong na de meeste minuten maakte dit seizoen. 


Dit seizoen maakten jeugdproducten Ronald Araujo (28 wedstrijden) en Óscar Mingueza (36 wedstrijden) veel minuten onder Koeman. In de wedstrijd tegen Granada gaf de Nederlander een ander Barcelona-talent een basisplaats: Iliax Moriba is amper achttien jaar oud, maar is onder de vleugels van Koeman bezig aan zijn grote doorbraak in het internationale voetbal. Naast Moriba stond afgelopen vrijdag De Jong. De Nederlander genoot zijn jeugdopleiding dan niet bij Barcelona, de middenvelder wordt door Koeman gezien als de (toekomstig) leider van de Catalanen.

Wordt FC Barcelona nog landskampioen?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, Atlético Madrid
  • Nee, Real Madrid
1079+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie