‘Bizarre blunder Super League-losers’

Foto: ‘Bizarre blunder Super League-losers’

De initiatiefnemers van de Super League maakten in hun plannen onderscheid tussen zogenaamde ‘legacy fans’ en ‘future fans’. Florentino Pérez (Real Madrid) en Andrea Agnelli (Juventus) achtten die eerste groep niet zo belangrijk.

Sjoerd Mossou schrijft in het Algemeen Dagblad: “De eerste groep zouden wij grofweg ‘supporters’ noemen. Het zijn de mensen die voetbal niet alleen zien als een sport, of als entertainment, maar als iets wat maatschappelijk gezien veel groter is. Supporters zien hun voetbalclubs niet als franchises, als BV’tjes of als een merk, maar als iets dat een deel is van henzelf. Daarmee vertegenwoordigen zij de werkelijke waarde van het voetbal: een sport die oneindig veel verder gaat dan vermaak alleen, diep geworteld in alle uithoeken van Europa, op alle niveaus.”

De columnist vervolgt: “De losers van de Super League dachten oprecht dat ze ook wel zonder de loyaliteit van die supporters konden. Zonder dat unieke Europese web van grote en kleine clubs, verbonden in een meeslepend verbond van winnen en verliezen, van vallen en weer opstaan. Ze dachten echt dat je een sport met een 130 jaar oude traditie kunt ontdoen van zijn meest kostbare waarden.”

Mossou vindt het een gigantische blunder: “Andrea Agnelli, Florentino Pérez en al die andere koekenbakkers dachten dat ze het met alleen de ‘future fans’ ook wel zouden redden. Met de miljoenen ‘nieuwe klanten’ uit Azië en Amerika, die voetbal zien als een simpele cocktail van sport, glamour en entertainment. Mensen die niet klagen over ingewikkelde dingen als identiteit, clubcultuur of moraal, maar die voetbal beleven als een soort videogame…”

Blunder?

  • Zeker
  • Nee
233+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie