KNVB neemt officieel standpunt in over WK Qatar

Foto: KNVB neemt officieel standpunt in over WK Qatar

De KNVB is niet van plan om het WK 2022 in Qatar te boycotten. Het toernooi staat voor 21 november tot en met 18 december 2022 op de agenda, maar ondanks alle negatieve berichten weigert de voetbalbond zo’n maatregel uit te vaardigen.

Op de eigen website schrijft de KNVB: “Ook wij hebben het artikel in The Guardian met afgrijzen gelezen en de cijfers die worden genoemd zijn ronduit verschrikkelijk. Wij hebben dit de afgelopen dagen uitvoerig besproken, zowel binnen de KNVB als met de FIFA, Nederlandse overheid en diverse mensenrechtenorganisaties.”

“De KNVB is nooit voorstander geweest van een WK in Qatar en uiteraard al helemaal niet van de manier waarop daar met gastarbeiders wordt omgegaan. Deze werkwijze is niet alleen van toepassing op de projecten voor het WK, maar voor alle grootschalige bouwprojecten. Het probleem is dus groter, maar in aanloop naar het WK is er nu in elk geval volop aandacht voor”, zo laat de bond weten.

De KNVB heeft naar eigen zeggen drie opties. Mogelijkheid één is om louter de focus te leggen op het WK zelf, maar dat is ‘geen optie’. Het WK boycotten is dat evenmin, mede op advies van mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch. “Met een boycot verbetert er dus niets en dat is naar ons idee ook niet de beste optie.”

De KNVB ziet daarom meer in aandacht voor de problemen in Qatar. Daar helpt de voetbalbond ook aan mee. “De KNVB was destijds bij de toewijzing niet voor een WK in Qatar, maar dat het eindtoernooi daar in 2022 plaatsvindt zien we nu als een gegeven. Wij kijken niet weg bij de maatschappelijke problemen van het gastland en zullen – mits gekwalificeerd – sociaal verantwoord deelnemen aan het toernooi. Rapporten van bijvoorbeeld Amnesty International en internationale vakbondkoepels zien we in dit licht als heel waardevol. Het helpt ons.”

Een wijs besluit?

  • Ja
  • Nee
239+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie