AZ kiest voor hoofdtrainer met Ajax-DNA

Foto: AZ kiest voor hoofdtrainer met Ajax-DNA

AZ zit bepaald niet in het eenvoudigste seizoen uit de clubhistorie. Het voetbaljaar begon nog voortvarend met het behoud van vrijwel alle talenten, maar in de technische staf ging het behoorlijk mis. Arne Slot praatte zonder medeweten van de Alkmaarders met Feyenoord, waarna de club hem op staande voet ontsloeg. Ook assistent-trainer Marino Pusic moest het veld ruimen na diens gesprekken met de Rotterdammers. Wie moet Slot komend seizoen opvolgen?

Bij de Zaanse vereniging staat de rest van het seizoen Pascal Jansen aan de kant. De 47-jarige oefenmeester kwam zelf uit in de jeugdopleidingen van Ajax, AZ, Haarlem en Telstar. Door een blessure bereikte hij nooit het Betaald Voetbal, waardoor hij zich al snel richtte op het trainerschap binnen het jeugdvoetbal. Jansen was onder meer actief bij Vitesse, Sparta Rotterdam en PSV. Voor de Eindhovenaren was hij trainer van de A1 en Jong PSV én nam hij een jaarlang de rol van hoofdjeugdopleiding op zijn schouders.


In 2018 maakte hij vervolgens de overstap naar AZ, waar hij assistent-trainer kon worden van Slot. Ongetwijfeld had hij niet erop gerekend dat hij ruim twee jaar later plotseling als hoofdtrainer voor de groep zou staan. Met de uitschakeling in de Europa League en KNVB Beker én de onevenwichtige maand januari is het bestuur van AZ ogenschijnlijk erover eens dat Jansen een goede assistent-trainer is, maar geen voldoende kwaliteiten in huis heeft om het ambitieuze AZ met de huidige selectie naar grote hoogtes te stuwen.

Wim Jonk

Daarom moet AZ zich de komende maanden richten op het vinden van een gedegen opvolger voor Slot. De Alkmaarse club staat erom bekend dat het potentievolle spelers de kans geeft om zich in het eerste elftal te bewijzen, om zo een overstap te maken naar een Nederlandse topclub of buitenlandse topcompetitie. Oussama Idrissi (Sevilla), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) en Alireza Jahanbakhsh (Brighton & Hove Albion) zijn een aantal voorbeelden van spelers die AZ als springplank gebruikten om tot een mooie transfer te komen.

Ook in de zoektocht naar trainers is AZ vaak ambitieus. Met namen als Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat en Marco van Basten kan de club niet geheel ontevreden zijn over de oefenmeesters die deze eeuw aan het roer stonden. Niet alleen presteerden, buiten Koeman om, de trainers uitstekend in Alkmaar, ook kreeg AZ alleen al met de trainersnaam voor elkaar om spelers naar de club te halen die normaliter voor een andere werkgever zouden kiezen. Het zou dan ook niet gek zijn als AZ deze strategie opnieuw gaat toepassen en voor Wim Jonk kiest.

De hoofdtrainer is niet ver weg werkzaam, aangezien hij bezig is aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van FC Volendam. Jonk laat zijn ploeg al anderhalf jaar herkenbaar voetbal spelen, gebaseerd op de aanvallende speelstijl waar hij om bekend is. Hij was jarenlang actief in de jeugdopleiding van Ajax en leverde meerdere successen af, met onder meer de transfers van Donny van de Beek en Matthijs de Ligt als gevolg. Met slaande deuren vertrok hij echter uit de Johan Cruijff Arena. Bij FC Volendam hoopt hij het trainersvak in te rollen.


Jonk is echter zeker niet de enige hoofdtrainer die in aanmerking komt om naar het AFAS Stadion te verkassen. De voormalige middenvelder van Ajax, Internazionale en PSV mag dan wel veel ervaring hebben in het internationale voetbal, hoofdtrainer op het hoogste niveau was hij nog nooit. Daarom houdt het Alkmaarse bestuur ook de optie open om voor een trainer met meer ervaring te kiezen. Onder meer de naam van Fred Grim, die momenteel de eindverantwoordelijke is bij RKC Waalwijk, ligt naar verluidt op tafel. 

Fred Grim

Grim rook meermaals aan het hoogste niveau, al was het niet altijd als hoofdtrainer. De oud-keeper begon in 2004 bij Jong Ajax en was tweeënhalf jaar lang keeperstrainer van Ajax 1. Tussen 2012 en 2015 was Grim hoofdtrainer van Almere City, waarbij hij uitstekend werk afleverde. Via Oranje Onder 21 kwam hij terecht bij het Nederlands elftal. Daar was hij eerst assistent-trainer, maar na het ontslag van Danny Blind mocht hij drie wedstrijden als bondscoach optreden. Daarna schikte hij zich weer in de rol van assistent-trainer. De laatste jaren was hij actief bij Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk.

De 55-jarige Amsterdammer laat RKC Waalwijk herkenbaar voetbal spelen. Direct in zijn eerste seizoen lukte het Grim om met een aanvallende speelstijl te promoveren naar het hoogste niveau, maar door grotendeels kwaliteitsverschil lukte het hem vooralsnog niet om veel punten in de Eredivisie te behalen. Afgelopen seizoen stonden de Waalwijkers nog op de laatste plaats, toen het coronavirus het seizoen ruw onderbrak. Dit jaar staat RKC Waalwijk na 21 wedstrijden spelen op de vijftiende plek, vlak boven de degradatiestreep. 

Dat de Brabantse vereniging afgelopen seizoen toen RKC Waalwijk hekkensluiter was niet eraan dacht om Grim te ontslaan, zegt wel iets over hoe hij in de organisatie ligt. “De missie van de club past bij mij”, vertelde Grim deze zomer na het verlengen van zijn contract tot medio 2022. “Bij RKC Waalwijk kan ik professioneel en persoonlijk mijn ei kwijt, ik voel me er op mijn plek. In 2018 zijn we een samenwerking gestart met een gezamenlijke missie. Ik kijk er naar uit om hier samen met alle geledingen een vervolg aan te geven en verder te bouwen aan RKC Waalwijk.”

Alternatieven

Jonk en Grim zijn zeker niet de enige twee namen die op tafel liggen: de Alkmaarders houden voorlopig alle mogelijkheden open. Ook de naam van Shota Arveladze passeerde de revue. Arveladze speelde tussen 2005 en 2007 een zeer succesvolle periode bij AZ. Onder hoofdtrainer Louis van Gaal lukte het destijds net niet om kampioen van Nederland te worden. Vóór de laatste speelronde leek het erop dat AZ kampioen van Nederland zou worden, maar door een 3-2 nederlaag op bezoek bij Excelsior trok PSV uiteindelijk aan het langste eind.


Arveladze vertrok bij AZ vervolgens door de voordeur om zijn laatste seizoen bij Levante af te sluiten. Direct na zijn carrière kwam hij terug als assistent-trainer van Louis van Gaal, waarmee hij in 2009 alsnog het landskampioenschap won. In 2010 besloot hij op eigen benen te staan en was hij achtereenvolgens hoofdtrainer van Kayserispor, Kasimpasa, Trabzonspor (allen Turkije), Maccabi Tel Aviv (Israël) en Pakhtakor (Oezbekistan). Bij de laatste club vertrok hij eind 2020, waardoor hij zijn handen vrij heeft voor een mogelijke terugkeer naar Nederland.

Mocht Jonk, Grim of Arveladze de vertrokken Slot opvolgen, dan kiest AZ weer duidelijk voor een trainer met het Ajax-DNA. De drie coaches zullen ongetwijfeld in hun handen wrijven als ze eraan denken dat ze met grote talenten als Calvin Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners aan de slag mogen. Voorlopig zijn de bestuursleden van AZ aan zet om de koers van de vereniging te kiezen en zo succes voor de komende jaren te garanderen. Met deze drie namen als hoofdkandidaten lijkt dat succes simpelweg een kwestie van tijd. 

Voor wie moet AZ gaan?

  • Wim Jonk
  • Fred Grim
  • Shota Arveladze
  • Pascal Jansen
  • Een andere trainer
2140+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie