Bas Dost zet bij Club Brugge fenomenale cijfers neer

Foto: Bas Dost zet bij Club Brugge fenomenale cijfers neer

De Nederlandse voetballers zijn in trek bij Club Brugge. De koploper van de Belgische competitie haalde in de winterstop zowel Bas Dost als Tahith Chong naar de club. Waar de laatste nog zijn opwachting moet maken voor de Blauw-Zwarten, liet Dost in de maand januari al ruimschoots van zich horen. Met vijf doelpunten en een assist in zes wedstrijden zette de centrumspits een torenhoog basisniveau neer.

De overstap van Dost naar België verraste het Nederlands publiek. De 1.96 meter lange aanvaller had het ogenschijnlijk goed naar zijn zin in Duitsland. Inmiddels was Dost bezig aan zijn tweede seizoen als speler van Eintracht Frankfurt, waarin hij regelmatig mocht opdraven van zijn trainer. Dost kwam sinds de zomer van 2019 tot 25 wedstrijden in de hoofdmacht en scoorde daarin twaalf doelpunten. Daarmee leverde hij een uitstekend gemiddelde van bijna één goal per twee wedstrijden af en was hij mede verantwoordelijk voor de subtoppositie op de ranglijst.

Toch koos de Nederlander begin januari voor een vertrek naar de Belgische competitie, een opvallende stap voor een speler die in een topcompetitie speelt. Dat ziet Dost echter anders, want hij was duidelijk op zoek naar vertrouwen van een nieuwe club. “Club Brugge heeft laten zien dat ze me heel graag wilden hebben. Dat merkte je aan alle kanten’, vertelde Dost na zijn komst op de clubwebsite. “Naar dat gevoel ben je als speler altijd op zoek. Ik zag het hele verhaal van de club zitten. Ik ga vlammen als een gek.”

Werklust


De 31-jarige Dost behoort zeker niet tot de topvoetballers van deze aardbol, maar aan zijn werklust zal het allerminst liggen. De Oranje-international, die in het voorjaar van 2018 zélf stopte met zijn interlandcarrière, staat evenals zijn land- en tot voorkort competitiegenoot Wout Weghorst bekend als een speler die niet beroerd is om werkzaamheden voor zijn teamgenoten uit te voeren. Druk zetten, meeverdedigen en het denken aan het teambelang staan voorop bij Dost, terwijl hij ook nog eens het instinct heeft om een doelpunt te maken.

Wat dat betreft haalde Club Brugge deze winter een complete centrumspits in huis, die zeker in de Belgische competitie moet shinen. Hoofdtrainer Philippe Clement sprak onlangs nog zijn grote tevredenheid uit over de komst van de Nederlandse aanvaller. “Je ziet dat hij een verschil maakt in onze ploeg. De anderen zullen ook nog vaak profiteren van zijn aanwezigheid. Bas past ook perfect in het voetbal dat ik wil zien”, vertelde Clement, die met Club Brugge na 25 wedstrijden te hebben gespeeld op veertien punten voorsprong op achtervolger Antwerp staat.

In gesprek met Club TV, het clubkanaal van de vereniging, liet Dost nogmaals zijn gedrevenheid aan de buitenwereld zien. “Je kunt verwachten dat ik elke wedstrijd alles geef en dan hoop ik dat ik kan bijdragen aan het succes van Club Brugge”, vertelde Dost, die eerder aangaf dat Club Brugge een club was van ‘gewone mensen’. “Ik kwam hier aan in het trainingscentrum en met wie ik ook contact had, was het nu de materiaalman of de cameraman of wie dan ook, het was allemaal heel familiair, gewoon een rustig gevoel.”

Statistieken


Dat fijne gevoel nam Dost in januari direct mee op het veld, want zijn statistieken stonden direct als een huis. Wat hem bij VfL Wolfsburg, Sporting Lissabon en Eintracht Frankfurt lukte, daar slaagde hij bij Club Brugge opnieuw in: scoren bij zijn debuut. Dost zette vervolgens zijn ijzersterke vorm door en kwam zo na vier wedstrijden tot een evenveel aantal treffers, waarmee hij een clubrecord op zijn naam zette. Waar Edgaras Jankauskas, Ronny Rosenthal, Emmanuel Dennis en David Okereke in het verleden drie uit drie behaalden, ging Dost dus nog een stapje verder.

Op andere gebieden kon Dost zich zelfs meten met de beste voetballers van Europa. Neem het doelpuntengemiddelde per 90 minuten. De sterke aanvaller zorgde in zijn eerste vier duels gemiddeld voor 1,22 goals per 90 minuten, waarmee hij in de grootste Europese competities uitsluitend Luis Muriel (Atalanta Bergamo, 1,47 goals per 90 minuten) en Robert Lewandowski (Bayern München, 1,23 goals per 90 minuten) voor zich hoefde te dulden. Ook de doelpogingen tussen de palen waren subliem te noemen: met een percentage van 75 procent stak hij ver boven zijn competitiegenoten uit.

Nog opvallender was de feilloze precisie die Dost in zijn spel legde om doelpunten te maken. Vooraanstaande critici stellen dat de spits in een kleinere competitie speelt, waardoor het voor hem eenvoudiger is om doelpunten te maken. Verdedigers met een minder niveau dan in de Bundesliga, zijn simpelweg eenvoudiger uit te schakelen. Kansen zijn daardoor geen probleem, zo klinkt het. Als je echter weet dat Dost slechts acht kansen nodig had om de vier treffers tegen de touwen aan te jagen, dan staan zijn kwaliteiten volledig buiten discussie.

Teamspeler


Tegen Cercle Brugge was Dost voor de eerste wedstrijd sinds zijn komst niet in staat om een doelpunt te maken. Het betekent echter niet dat de Belgische koploper niets aan hem had, want Dost was ook in zijn vijfde competitiewedstrijd goud waard voor zijn ploeg. Na een klein uur spelen, en een 1-1 gelijke stand, kreeg Dost een waanzinnige dieptepass van zijn teamgenoot. De spits vertrok precies op tijd achter zijn verdediger langs en stond één-op-één voor de keeper. Hij had daarbij het overzicht om de bal naar rechts te leggen, waar landgenoot Noa Lang klaarstond om te scoren.

Het gaf Dost alleen maar meer vertrouwen, want ook in de thuiswedstrijd tegen Standard Luik behoorde hij weer tot een van de smaakmakers van zijn elftal. Dost werkte zichzelf een slag in de rondte en slaagde op deze wijze erin om de Standard-verdediging bezig te houden. Nadat de bezoekers op een voorsprong kwamen en Hans Vanaken voor een gelijke stand zorgde, was het Dost die Club Brugge naar een 2-1 stand leidde. Na een redding van de keeper kwam de bal plotseling voor de voeten van Dost, die koelbloedig zijn vijfde treffer voor Club Brugge maakte.

Vooralsnog heeft Dost kortom een zeer belangrijk aandeel in de overwinningen van zijn nieuwe club, waardoor het vertrouwen in zijn kwaliteiten torenhoog is. Dat vertrouwen heeft Dost als geen ander nodig om goed te presteren, zo bleek eerder bij zijn afscheid bij Oranje. Zo vertelde hij destijds aan het Algemeen Dagblad: “Het is gewoon moeilijk te begrijpen dat het er nooit uitkomt. Dat is ook frustrerend. De week voor de wedstrijd tegen Engeland geef ik tegen Rio Ave een assist en scoor ik. Als je dat vergelijkt met die interland, dan zie je een heel andere speler.”

Hoewel Dost uitstekend in de Bundesliga mee kan, zit hij in België ogenschijnlijk op de juiste plek. Bij Club Brugge is hij inmiddels een onmisbare speler, een gevoel dat hem op het veld goed doet. Bovendien speelt hij met zijn nieuwe werkgever eveneens Europa League, waardoor hij zich ook op de Europese velden kan meten. Club Brugge en Dost vertegenwoordigen op het eerste gezicht dan ook een gouden combinatie om samen tot successen te komen. De komende maanden zal Dost hard werken om zijn waanzinnige begin een gepast vervolg te geven. 

Moet Frank de Boer hem proberen terug te halen bij Oranje?

  • Ja, hij kan een goede aanvulling zijn
  • Nee, Dost heeft bedankt voor Oranje
  • Nee, Oranje heeft betere spitsen
59+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie