Ziyech zorgt voor probleem bij Chelsea

Foto: Ziyech zorgt voor probleem bij Chelsea

Hakim Ziyech maakte door verschillende blessures nog niet heel minuten voor zijn nieuwe club. Wanneer de 27-jarige Marokkaan in het veld stond, had hij wel een grote impact. Zo groot dat de ploeg van Frank Lampard zonder de kunsten van de Tovenaar van Amsterdam moeite heeft om de punten binnen te sprokkelen. 

Hakim Ziyech speelde dit seizoen nog maar 390 minuten Premier League-voetbal, maar heeft zich in korte tijd richting het basiselftal van Frank Lampard gevoetbald. De Marokkaanse spelmaker had een valse start bij Chelsea doordat hij in een oefenduel in de voorbereiding op het huidige seizoen geblesseerd raakte aan zijn knie, waardoor hij de eerste wedstrijden van het seizoen noodgedwongen vanaf de tribune moest bekijken. Maar op het moment dat Ziyech fit was en het veld in zijn nieuwe, blauwe tricot mocht betreden, liet hij meteen zien waarom Chelsea deze zomer veertig miljoen euro op tafel legde om de 27-jarige linkspoot naar Londen te halen.
 

Hakim Ziyech 

Het was lang niet de vraag of, maar wanneer Ziyech de overstap naar een Europese topclub zou maken. De Marokkaans international, die in zijn land inmiddels een heldenstatus geniet, werd al jaren in verband gebracht met een stap naar het buitenland, maar wachtte geduldig tot zijn droomclub kwam. Hij verlengde zijn contract tussentijds bij Ajax op het moment dat er zich geen goede vervolgstap voordeed en dat geduld werd uiteindelijk beloond met een overgang naar Chelsea. 

In zijn laatste seizoen bij Ajax liet Ziyech precies hetgeen zien wat de Amsterdammers op dit moment lijken te missen in het spel: iemand die hen over een dood punt heen kan brengen. De Marokkaan was vorig seizoen in het afgebroken Eredivisie-jaar goed voor 4,4 kansen per negentig minuten voetbal, gaf bijna één assist per wedstrijd (0,7) en liet na zijn vertrek een creatief gat achter dat de Amsterdammers nog niet hebben kunnen opvullen. 


Bij Chelsea konden ze een speler zoals Ziyech logischerwijs goed gebruiken. De Londenaren, die met Roman Abramovitsj een steenrijke eigenaar hebben, zijn dit jaar bezig aan een stevig renovatieproject dat er weer voor moet zorgen dat er een betere aansluiting is met de Engelse topploegen zoals Manchester City en Liverpool. Onder leiding van clubicoon Frank Lampard, die Napoli-succescoach Maurizio Sarri opvolgende na een teleurstellende periode bij/van Chelsea, en een karrevracht aan nieuwe spelers moest de weg omhoog weer gevonden worden. 

Chelsea

Dat Chelsea bij Ziyech uitkwam, was daarom niet een heel grote verrassing. De Londense gigant heeft in het verleden al bewezen niet bang te zijn om spelers uit de Eredivisie te halen. Op het moment dat Abramovitsj de Londense club in 2003 overnam, kwamen spelers zoals Arjen Robben en Mateja Kezman (beiden PSV) ook al op Stamford Bridge terecht.
De Londense club had de afgelopen seizoenen een transferban gekregen wegens onreglementair handelen, waardoor Chelsea eigenlijk in dezelfde situatie kwam op het moment dat Abramovitsj de club net in handen kreeg: er werd met geld gesmeten en de nieuwelingen in de selectie kwamen in overvloed. 

Onder andere Ben Chilwell (Leicester City), Timo Werner (RB Leipzig) en Kai Havertz (Bayer Leverkusen) werden voor megabedragen overgenomen van hun clubs en voegde zich net als Ziyech als nieuwelingen bij de club. Hoewel de twee Duitse supersterren al meer minuten maakten voor hun nieuwe werkgever, lijkt de impact van Ziyech – ondanks zijn afwezigheid door blessures – nu al net zo groot als bij Ajax. 


Tot nu toe speelde de Marokkaans international zeven wedstrijden in de Premier League (390 minuten) en zorgde hij voor één doelpunt en drie assists voor zijn club. Zoom je verder in op zijn statistieken, dan komt het probleem voor Chelsea bij afwezigheid van Ziyech pas écht om de hoek kijken. De hangende rechtsbuiten zorgt per negentig minuten voetbal voor 0,3 doelpunten, heeft dit seizoen gemiddeld 0,7 assists per negentig minuten Premier Leauge-voetbal en creërt zo’n drie kansen per wedstrijd bij Chelsea. 

Onmisbare schakel

Hoewel Ziyech nog te weinig minuten maakte om te zeggen dat het Chelsea-spel afhankelijk is van de creativiteit van de Marokkaan, kun je wel stellen dat de spelers die hem de afgelopen tijd vervingen niet kunnen brengen wat Ziyech op de mat legt. Christian Pulisic en Callum Hudson-Odoi zijn spelers die meer snelheid hebben dan de Marokkaan, waardoor het aannemelijk is dat zij ook gemakkelijker in posities komen waar je een voorzet kunt geven, maar kunnen desalniettemin niet brengen wat Ziyech in zijn spaarzame minuten dit seizoen bracht. 

Op het moment dat Ziyech in de Premier League bij Chelsea in actie kwam, wonnen de Londenaren vier wedstrijden en speelde het drie keer gelijk. Zonder Ziyech pakte Chelsea drie overwinningen, twee gelijkspelen en verloor het vier keer. Het grootste verschil in het aanvalsspel van The Blues is daarin wel degelijk de inbreng van de Marokkaans international: Ziyech compenseert zijn gebrekkige snelheid met een crosspass die zelfs in de Premier League een unicum is, waardoor het spel snel van rechts naar links verplaatst kan worden en er meer ruimte ontstaat voor de andere aanvallers.


Daarmee kan je concluderen dat Ziyechs fysieke gestel, afgaande op twee blessures in korte tijd, nog moet wennen aan de hardheid en intensiteit van het Engelse voetbal, maar dat zijn voetballende kwaliteiten desalniettemin gemakkelijk komen bovendrijven. Helemaal als je dat vergelijkt met de situatie waar Donny van de Beek, die in hetzelfde jaar als Ziyech bij Ajax vertrok, bij Manchester United zit. Waar Ziyech zich in korte tijd tot onmisbare schakel in het Chelsea-aanvalsspel voetbalde, haakte Van de Beek niet aan bij het niveau van de Engelse recordkampioen. 

Probleem

Sterker nog: een geblesseerde Ziyech zorgt nu al voor een probleem bij Chelsea. De Londenaren wonnen sinds het moment dat de Marokkaan in de wedstrijd tegen Leeds United (5 december 2020) pas één keer. In de wedstrijden tegen Everton (0-1 verlies), Wolverhampton Wanderers (1-2 verlies), Arsenal (1-3 verlies) en Aston Villa (1-1 gelijkspel) scoorden de Londenaren slechts drie keer in vier wedstrijden, waardoor er met de topper tegen Manchester City in het vooruitzicht reikhalzend uitgekeken wordt naar de rentree van de Marokkaanse baltovenaar. 

Manager Lampard liet zich onlangs nog uit over de kwaliteiten van Ziyech: “Ik denk dat Hakim met zijn manier van spelen erg effectief is gebleken voor ons, gekeken naar zijn assists, doelpunten en gecreëerde kansen. We speelden erg gemakkelijk op het moment dat hij erbij was. Je mist spelers van dat niveau als ze uitvallen en we willen hem graag terug.” 


Wanneer een manager dat zegt over een speler die amper een halfjaar actief is bij een club, laat dat zien dat Ziyech de juiste keuze heeft gemaakt om langer te wachten (dan gebruikelijk) om een stap naar een topcompetitie te zetten. De spelmaker is nu op een leeftijd dat hij weet wat nodig is om constant te presteren en de juiste keuzes te maken, waardoor hij vanaf minuut één een grote invloed heeft op het spel van Chelsea. Wanneer hij fit genoeg is om tegen Manchester City te starten, dan zal dat voor Ziyech de eerste grote wedstrijd zijn sinds zijn komst naar Londen. Afgaande op de prestaties van dit seizoen, en het feit dat Ziyech bij Ajax in de Champions League vooral tijdens de grote wedstrijden uitblonk, kunnen we dan magie verwachten.

Ziyech behoort tot de beste voetballers ter wereld

  • Ja, zeker!
  • Nee, nog lang niet
  • Nee, maar na dit seizoen wel
1298+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:04
1+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
11+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
16+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
76+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
3921+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
122+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
150+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
152+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
38+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
185+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
136+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
12:44
374+
Kroes reageert op Ajax-interesse Potter
12:33
186+
Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”
12:29
59+
“Speelstijl van Slot is precies wat ze graag zien op Anfield”
12:12
375+
‘Barcelona-exit voor Frenkie de Jong’
12:00
2467+
‘Vier Eredivisie-clubs op omvallen’
11:45
9203+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:30
181+
Slot verklaart Giménez-absentie: “Zondag al ontstaan”
11:15
112+
Bijlow ziet Feyenoord-kentering: “Op conto van Slot”
10:59
655+
‘Belangrijkste Ajax-transfer op komst’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie