Ihattaren gaat vertrekken bij PSV

Foto: Ihattaren gaat vertrekken bij PSV

Het huidige seizoen van Mohamed Ihattaren is een spiegelbeeld van het eerste jaar van de talentvolle PSV’er. De Nederlandse Marokkaan was onder Mark van Bommel en Ernest Faber de eerste naam op het wedstrijdformulier, maar heeft het vertrouwen van Roger Schmidt nog niet kunnen winnen. Daardoor zou het zomaar kunnen dat de transferdeur in de winterstop op een kier komt te staan. 

Mohamed Ihattaren begon dit seizoen al met een achterstand bij de destijds nieuwe trainer Roger Schmidt. De Nederlandse Marokkaan genoot klaarblijkelijk iets te veel van zijn zomervakantie en kwam met overgewicht terug op de Herdgang, daar waar zijn concurrenten voor de aanvallende middenvelder-posities wel hun vetpercentage op orde hadden. Hoewel de balkunsten van de talentvolle jeugdinternational van Nederland daar niet per sé onder leden, is dat bij een trainer die zijn volledige voetbalfilosofie ophangt aan de fitheid van zijn spelers, niet bepaald een goede start. 

Mohamed Ihattaren

In de voetbalfilosofie van Schmidt moet zijn team de tegenstander (het liefst) negentig minuten lang gevangenhouden in een voetbalsnelkookpan. Dat je daarvoor geen spelers met overgewicht – en dus een mindere conditie – kunt gebruiken, mag duidelijk zijn. Voor deze manier van voetballen werd er van Ihattaren, naast een topsportlijf, ook andere zaken gevraagd. In de voorbereiding werd al duidelijk dat de 18-jarige aanvallende middenvelder niet op de positie kon spelen waar hij doorbrak in het Eindhovense elftal: PSV speelt onder Schmidt met twee ‘halve’ nummers tien en daardoor is het spel zonder bal minstens zo belangrijk als het spel aan de bal. 


Dat Ihattaren niet in de basisopstelling verscheen, kwam al vrij snel tijdens de voorbereiding naar buiten. Dat had, volgens Schmidt, echter niets met zijn fysieke gesteldheid te maken. De Duitse oefenmeester gaf in de media aan dat hij Ihattaren niets kon leren aan de bal, maar dat hij wanneer hij niet de bal had, wel nog stappen moest gaan maken om het vertrouwen van de trainer te winnen. Dat de jonge aanvallende middenvelder pas de afgelopen weken weer schimmen van zijn oude vorm liet zien, geeft te kennen dat hij daarmee bezig is. 

Het zorgt echter wel voor een paradox bij de jongeling. Ondanks zijn geringe uitverkiezingen bij zijn club, was hij de afgelopen maanden wel een vaste prik in de selectie van het Nederlands elftal. Dat de KNVB een nieuw Ziyech-scenario wil voorkomen bij het volgende supertalent met Marokkaanse roots is begrijpelijk, voor Ihattaren is het een signaal dat hij goed bezig is terwijl de speelminuten bij zijn club in tegenovergestelde richting wijzen. 

Moordende concurrentie

Daar komt nog eens bij dat Schmidt op dit moment meer vertrouwen heeft in een karrevracht aan andere PSV’ers. De Duitse oefenmeester maakte de komst van Mario Götze mogelijk en de voormalig wereldkampioen staat, mits fit, altijd aan de aftrap. Dan blijft er voor Ihattaren nog één positie over op dit moment, waar hij de concurrentie heeft van de in supervorm verkerende Cody Gakpo en een ander supertalent, Noni Madueke. Dat de twee laatstgenoemde spelers qua speelstijl ook meer in de filosofie van Schmidt passen – hard werken, veel meters maken als basis – en zij meer gewend zijn vanaf de vleugels te spelen, is het geringe aantal speelminuten van een fitte Ihattaren wel te verklaren. 


Dat de jonge aanvallende middenvelder de Europa League-wedstrijd tegen PAOK (opnieuw) door fysieke ongemakken aan zich voorbij moest laten gaan en Gakpo wederom zag uitblinken, verstevigt zijn positie in het elftal van de Eindhovenaren allerminst. Schmidt gaf desgevraagd wel aan dat hij nog vertrouwen hield in Ihattaren en dat hij nog altijd hoopt dat de Nederlandse Marokkaan zijn topvorm weer hervindt, maar wanneer je de optelsom maakt wordt dat een lastig verhaal. 

De speelstijl van Ihattaren past niet goed binnen de filosofie van Schmidt en daardoor kan hij zijn unieke talent niet optimaal ontwikkelen, andere spelers zijn daar beter geschikt voor dan de aanvallende middenvelder, waardoor zij logischerwijs ook hoger in de pikorde staan bij hun trainer en zo lang Ihattaren blijft kwakkelen met zijn fysieke gesteldheid – deze keer is hij ‘uitgeput’ na een volgens Schmidt “onderschatte situatie” na een ziekte – kan hij daar zelf ook geen verandering in brengen. Naast spelers als Götze, Gakpo en Madueke heeft Ihattaren dus ook een concurrent in zichzelf, helemaal als hij zijn huidige situatie gaat vergelijken met de tijden voordat Schmidt met de scepter zwaaide in Eindhoven. 

Winters vertrek

Tel je die bovenstaande zaken bij elkaar op, dan staat er een aardig uitzichtloze situatie onder de streep. Dat Ihattaren zowel tegen PAOK als de aankomende competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam niet tot de wedstrijdselectie behoort, geeft hem tijd om zijn opties te overwegen en te kijken waar hij het meeste perspectief ziet.
Dat de jonge aanvallende middenvelder een aantal weken wederom met Ajax flirtte – hij noemde de recordkampioen van Nederland “ook een mooie club” – geeft al aan dat hij verder kijkt dan een dienstverband in Eindhoven. 


In diezelfde zin vertelde Ihattaren dat hij PSV voor een recordbedrag wil verlaten, maar het is onwaarschijnlijk dat Ajax of een andere club meer dan 35 miljoen euro gaat neertellen voor een speler die, naast geen vaste basisplek, ook kwakkelt met zijn fysieke gesteldheid. 

Desalniettemin zal Ihattaren zich moeten afvragen of PSV op dit moment (lees: met deze trainer) de beste plek is om zich als voetballer te ontwikkelen. Wanneer je de plussen en de minnen naast elkaar zet, kom je tot de conclusie dat er op dit moment andere clubs (lees: speelstijlen) zijn die beter bij een speler met de specifieke kwaliteiten van Ihattaren passen. Wanneer de situatie van Ihattaren in de komende maand niet verbeterd bij PSV, kan het zomaar zijn dat hij gaat vertrekken bij PSV. Niet eens definitief, maar wellicht wel op huurbasis om zijn vertrouwenstank weer aan te vullen en bij een (mogelijke) terugkeer bij PSV te laten zien dat zijn voetbalkwaliteiten te dik zijn om hem níét in de basisopstelling te zetten.

Blijft Ihattaren bij PSV?

  • Ja, zeker!
  • Nee, hij wordt verhuurd
  • Nee, hij wordt verkocht
6737+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie