10 grote clubs die ooit degradeerden

Soccernews

Topclubs hebben het grootste budget en stellen daarmee een sterke kern samen. Op die manier blijven ze elk seizoen opnieuw bovenin meedraaien. Maar toch wil het al eens volledig fout lopen en eindigt een gitzwarte campagne zelfs in degradatie. Het volgende lijstje bevat de degradatie van 10 grote clubs.

[b]10. River Plate[/b]

[img]//uploads/riverplate10.jpg[/img]

In 2011 degradeerde River Plate voor de eerste keer in hun 110-jarige bestaan. Op de slotdag zou een 2-0-zege hen nog kunnen redden, maar dat mislukte. River kwam op 1-0, maar na een gemiste strafschop bij 1-1 bestormden thuisfans het terrein in de 89ste minuut. De degradatie was een feit.

[b]9. Sampdoria[/b]

[img]//uploads/sampdoria9.jpg[/img]

Sampdoria werd 1 keer Italiaans kampioen, won 4 bekers, 1 keer de UEFA Cup en was verliezend finalist in de Champions League. Maar in het seizoen 1998-1999 sloeg het noodlot toe. De club degradeerde naar de Serie B waar het 4 seizoenen zou verblijven.

[b]8. Nottingham Forest[/b]

[img]//uploads/forest8.jpg[/img]

Nottingham Forest won 2 keer de Europacup voor Landskampioenen, maar wegens financiële problemen zakte de club in 1992 uit de Premier League. Momenteel staat Forest nog altijd in de Championship.

[b]7. Blackburn Rovers[/b]

[img]//uploads/blackburn7.jpg[/img]

In 1995 pakte Blackburn Rovers de titel in Engeland, de volgende seizoenen dwong het altijd een Europees ticket af, maar in 1999 ging het fout. Rovers degradeerde, maar keerde ook weer terug. Ondertussen staat de club toch weer in de Championship.

[b]6. Manchester United[/b]

[img]//uploads/united6.jpg[/img]

In 1974 was United nog niet de absolute topclub die het nu is. Nochtans pakte het zes jaar eerder wel een Engelse en Europese titel. Opvallend is dat de degradatie tot stand kwam na een nederlaag tegen stadsrivaal Manchester City op de laatste speeldag.

[b]5. Newcastle United[/b]

[img]//uploads/newcastle5.jpg[/img]

In het seizoen 2008-2009 zakte Newcastle uit de Premier League. De club spendeerde veel te veel geld aan topspelers met een laag rendement. Het bestuur kreeg de rekening gepresenteerd, maar de Magpies promoveerden het jaar nadien al meteen terug naar het hoogste niveau.

[b]4. Leeds United[/b]

[img]//uploads/leeds4.jpg[/img]

Leeds was een absolute topclub toen het in 2004 degradeerde uit de Premier League. De zes voorafgaande jaren speelde het telkens Europees en de club bereikte zelfs de halve finales van de Champions League. Daarna ging het alleen nog maar bergaf en tegenwoordig is Leeds niet meer dan een modale tweedeklasser.

[b]3. Olympique Marseille[/b]

[img]//uploads/marseille3.jpg[/img]

In 1993 won Olympique Marseille nog de Champions League met de Belgische trainer Raymond Goethals, maar één jaar later werd de club veroordeeld wegens omkoping en volgde een verplichte degradatie naar de Ligue 2.

[b]2. Juventus[/b]

[img]//uploads/juventus2.jpg[/img]

Ook Juventus maakte hetzelfde mee als Marseille. In 2006 werd de topclub teruggezet naar de Serie B na een omkoopschandaal. Het moest bovendien twee titels afgeven en met negen minpunten starten in de tweede afdeling. Toch keerde Juve meteen terug naar het hoogste niveau.

[b]1. Atlético Madrid[/b]

[img]//uploads/atletico1.jpg[/img]

Een voorlaatste plaats in het seizoen 1999-2000 leverde Atlético de degradatie op naar de Segunda Division. Het beschikte nochtans over een sterke kern (Jimmy Floyd Hasselbaink scoorde 24 goals) en was in datzelfde seizoen nog finalist van de Copa del Rey. Dat leverde hen een ticket voor de UEFA Cup op. Als tweedeklasser haalde Atlético het volgende seizoen ook nog de halve finales van de nationale beker, maar het duurde nog één campagne langer vooraleer de roemrijke club terugkeerde naar de Primera Division.

Welke vind je de meest verrassende degradatie?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
604+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie