Swingen met Xavi, brullende Berghuis en backs uit Tukkerland

Foto: Swingen met Xavi, brullende Berghuis en backs uit Tukkerland

Vond je het een saai weekend of een geweldige 28e speelronde? Het was in ieder geval een speelronde zonder échte verrassingen. Een Sparta-stunt kon je het resultaat bij AZ (0-1) al niet meer noemen en verder had je bij de bookmaker vooral op de favorieten moeten zetten. De topclubs deden verplichte zaken en onderin verschafte Vitesse zichzelf ademruimte. De Arnhemmers zijn samen met PSV, Feyenoord en FC Twente dan ook goed vertegenwoordigd in het SN Team van de Week 28.

SoccerNews.nl volgt alle Eredivisie-wedstrijden op de voet en maakt na elke speelronde de balans op met het SN Team van de Week. De uitverkoren spelers zijn geselecteerd op basis van prestaties, statistieken en een flinke dosis subjectiviteit.

SN Team van de Week 28

Ja, je leest het goed. We hebben liefst vier hofleveranciers. Van alles wat, een meesterlijke mix waarmee we misschien wel Champions League-waardig zijn. Wat te denken van een swingende Xavi, opstomende backs uit Enschede, twee Mexicaanse maestro’s en een brullende Berghuis? Hier kom je voor naar het stadion.

Keeper: Nick Olij (Sparta)

Bijzonder, maar waar. Sparta doet weer mee om de vierde plaats van de Eredivisie. De club die normaal gesproken strijdt voor lijfsbehoud doet nu mee voor de Europese plekken. Directe concurrent AZ werd in Alkmaar verslagen (0-1) en dat was mede te danken aan de wederom uitstekend keepende Nick Olij. De 27-jarige Haarlemmer noteerde zaterdag zijn twaalfde clean sheet van het seizoen. In 26 gekeepte wedstrijden kreeg hij er 27 tegen. Sparta heeft dit seizoen minder tegendoelpunten om de oren gekregen dan PSV en AZ. Louis van Gaal riep al eens (toen Olij nog bij NAC in de Keuken Kampioen Divisie keepte) dat hij Olij bij Oranje wilde halen. Nou als huidige bondscoach Ronald Koeman hem nu nog niet op zijn lijstje heeft staan…

Rechtsback: Joshua Brenet (FC Twente)

FC Twente speelde een geweldige wedstrijd tegen hekkensluiter Cambuur Leeuwarden: 4-0. De vraag blijft bij zo’n ongebalanceerde wedstrijd altijd: ‘was Twente zo goed of Cambuur zo slecht?’ In ieder geval waren de backs de besten. Joshua Brenet stellen wij op in ons Team van de Week. Een tijdje terug reageerde Brenet nog onprofessioneel op een wissel, maar deze keer ging hij met een grote glimlach naar de kant. Dat mag ook wel na een lekkere wedstrijd waarin je een hoge passnauwkeurigheid hebt, vier kansen hebt gecreëerd en drie keer een poging op doel heb ondernomen. Eentje ervan ging er zelfs in. Na zijn disciplinaire schorsing is Brenet weer helemaal terug. Hij zat al een paar keer in de voorselectie van het SN Team van de Week en deze week heeft hij het elitekorps gehaald.

Centrale verdediger: Mike van der Hoorn (FC Utrecht)

FC Utrecht won eindelijk weer eens een potje in de Eredivisie. De gedoodverfde degradant FC Groningen was het slachtoffer (1-2). Heel goed was het allemaal weer niet van Utrechtse zijde, maar langzaam lijkt er wel iets te groeien. Zeker achterin bij verdediger Mike van der Hoorn. De lange sterke man achterin weet dat de play-offs voor Europees voetbal eraan komen en dat Utrecht zich daarvoor klaar moet stomen. Als het aan Van der Hoorn ligt beginnen die play-offs afgelopen vrijdag al. De verdediger was met een kopassist belangrijk bij de winnende treffer en was achterin heerlijk aan het duelleren. Hij won liefst 12 duels, zowel over de grond als in de lucht was hij onverslaanbaar.

Centrale verdediger: Nicolas Isimat-Mirin (Vitesse)

Wij partneren Van der Hoorn met Nicolas Isimat-Mirin. Wat een prachtig duo. De Franse verdediger is vooral bekend van zijn uitspraak als PSV’er: ‘is warm hier!’ Nou zo warm was het voor Isimat-Mirin gelukkig niet in de GelreDome zaterdagavond. De Vitesse-verdediger voelde zich lekker tegen Go Ahead Eagles (2-0). Als linker centrale verdediger was hij nauwkeurig in zijn passes (80 procent), won hij 9 van de 10 duels en heroverde hij 7 ballen. Isimat-Mirin, kom lekker bij het SN Team van de Week 28.

Linksback: Gijs Smal (FC Twente)

Back to the backs. FC Twente heeft misschien wel de beste backs van de Eredivisie. In ieder geval zeker afgelopen speelronde. Cambuur werd met 4-0 opgerold en dat kwam vooral van achteren en over de vleugels. Op rechts met Brenet die zelfs scoorde, op aangeven van Gijs Smal. Daarmee maakte de linksback een hattrick aan assists. De 25-jarige Smal was kwam daarmee op 8 assists en 1 doelpunt in 28 competitiewedstrijden. Hij verlengde onlangs zijn contract met een jaar (tot medio 2024) en heeft inmiddels een marktwaarde van 4 miljoen euro. Een koopje voor iemand met zijn statistieken.

Middenvelder: Érick Gutiérrez (PSV)

Op het middenveld van PSV zijn Ibrahim Sangaré en Érick Gutiérrez in een hevige strijd verwikkeld. Trainer Ruud van Nistelrooij bekijkt het per wedstrijd wie speelt en tegen Excelsior (4-0) kreeg Gutiérrez de kans. Die greep de Mexicaanse middenvelder met twee handen aan. 83 van zijn 94 passes kwamen aan, won 12 van de 17 duels, heroverde 10 ballen, schoot 4 keer met een schotnauwkeurigheid van 100 procent. Guti scoorde ook nog en was samen met Xavi Simons de grote roerganger op het veld. Hij heeft zijn visitekaartje afgegeven, maar kiest Van Nistelrooij bij FC Volendam weer voor de Mexicaan?

SN Team van de Week 28

Middenvelder: Melle Meulensteen (Vitesse)

Vitesse speelde een prima pot tegen Go Ahead (2-0) en heeft weer even wat lucht gekregen in de degradatiestrijd. Prompt leveren de Arnhemmers twee spelers voor het SN Team van de Week. Want om de tacticus Melle Meulensteen kunnen we niet heen. Hij past prima tussen de passer en bikkelaar Guti en de aanvallende technische man Xavi Simons (oeps, verklapt). Melle Meulensteen is de zoon van René Meulensteen, de trainer die zes jaar veldtrainer was bij Manchester United. Meulensteen heeft het dus niet van een vreemde. Hij is goed in positioneren en kan van alles wat: nauwkeurig in de passing, goed in de duels en ook nog goed voor een assist.

Aanvallende middenvelder: Xavi Simons (PSV)

We hadden hem per ongeluk al verklapt, maar inderdaad Xavi Simons heeft ook weer een plekje veroverd in het SN Team van de Week. En dat wist iedereen eigenlijk al na PSV-Excelsior (4-0), dus zo groot was de schok net niet. Simons blinkt week na week uit en tegen Excelsior was het weer raak. De PSV-supporters hebben zaterdag weer lopen likkebaarden. Met een doelpunt en een assist schroefde hij zijn totaal op naar 13 goals en 7 beslissende voorzetten. En hij is nog pas 19 jaar. PSV heeft goud in handen (en nu maar hopen dat PSG niet meeleest).

Rechtsbuiten en sterspeler: Steven Berghuis (Ajax)

Het lijkt er bijna op dat er bij Ajax nog maar één speler is die in het kampioenschap gelooft en dat is Steven Berghuis. De deze keer rechtsbuiten van de ploeg van trainer John Heitinga speelde bijna een perfecte wedstrijd. Berghuis leidde Ajax met 2 doelpunten en 2 assists langs Fortuna Sittard (4-0). Alles bij Ajax ging via Berghuis. Bovendien maakte hij van niets iets. Zijn xG (verwachte goals) was 0.55 en xA (verwachte assists) 0.37. Toch was Berghuis bij alle doelpunten betrokken. Wat had hij nog beter kunnen doen? Tja, hij verloor weleens een bal en 18 van zijn 83 passes kwamen niet aan. Maar goed, als dat alles is dan ben je nog steeds dubbel en dwars de SN Sterspeler van de Week. Want als Ajax nog wat van het seizoen weet te maken minstens die tweede plaats met succes verdedigd dan mogen zij Bergosso een flinke bonus geven.

Spits: Santiago Giménez (Feyenoord)

Save the best for last, dacht Santiago Giménez die in heel korte tijd al heel aardig Engels spreekt. De spits van Feyenoord is in de tweede seizoenshelft op stoom geraakt en blijft maar scoren. Zo ook tegen RKC (5-1). Giménez dacht de 3-0 te maken, maar vergat de bal aan te raken. Later kreeg hij met de 5-0 alsnog zijn gewenste doelpunt, maar niet voordat hij met een heerlijk hakballetje de 4-0 voorbereidde. De spits heeft al een eigen liedje in De Kuip, is ongekend populair en lijkt straks Feyenoord een monsterbedrag te kunnen opleveren. Wij hopen dat hij nog even blijft, sowieso de komende wedstrijden. Wie weet wordt hij nog topscorer van de Eredivisie. Al moet hij dan nog wel 4 doelpunten goed maken op Anastasias Douvikas. Balen dat de doelpunten die hij voor het SN Team maakt niet meetellen.

Linksbuiten: Igor Paixão (Feyenoord)

Oh ja de man die de heerlijke hakbal van Giménez op waarde schatten en afrondde was Igor Paixão. Voor de tweede speelronde op rij is de Braziliaanse baltovenaar geselecteerd voor het SN Team van de Week. Tegen Sparta was hij al geweldig, maar tegen RKC deed de passievolle voetballer er nog een schepje bovenop. Paixão was getergd want de halve bekerfinale tussendoor tegen Ajax kreeg hij slechts 24 speelminuten. Op het laatste moment mocht hij zondagavond toch starten, in plaats van de geblesseerde Alireza Jahanbakhsh. Dat was een geluk bij een ongeluk want zelfs op rechts kwam de rechtsbenige Braziliaan goed uit de voeten. Paixão poeierde er twee in en hielp Feyenoord weer een stap dichter bij de zestiende landstitel. Ondertussen staat hij na 22 wedstrijden, waarin hij bijna alleen als invaller diende, op 6 doelpunten en 2 assists. Als Feyenoord deze Braziliaanse ruwe diamant nog wat verder gaat slijpen…

Vind jij dit ook een sterrenelftal?

  • Jazeker
  • Echt niet
101+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:51
3+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
15:32
5+
Clubicoon Boschker stopt na tien jaar als keeperstrainer Twente
15:12
242+
‘Trainer verkiest Feyenoord boven Ajax’
14:50
4+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
76+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
264+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
289+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
13:53
180+
‘Ajax doet Potter nieuwe aanbieding, ook de volgende trainer al benaderd’
13:49
42+
PSV onthult wie de schaal uit mag reiken bij kampioenschap
13:35
209+
‘Transferstrijd tussen Ajax, Feyenoord en Barça’
13:20
242+
Harde kern AC Milan slaat terug met walgelijk Dumfries-spandoek
13:02
145+
Ajax sluit miljoenendeal middenin chaos
12:47
119+
‘Transfer van 20 miljoen voor PSV-bankzitter’
12:32
117+
Driessen onthult ‘ware reden waarom Kroes Van Praag heeft vergeven’
12:19
48+
Televisietransfer voor Wesley Sneijder en Theo Janssen
12:00
255+
Ajax richt pijlen op Nederlandse centrale verdediger
11:45
139+
Sneijder pleit voor ‘risicotransfer Ajax- en PSV-target’
11:30
192+
Genee kraakt ‘schnabbelende’ Nijhuis
11:15
472+
‘Wéér schop na voor Cillessen’
10:57
1389+
Merel Ek en Noah Vahle ingewisseld bij Vandaag Inside?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie