Standard Luik

Luik

Prijzenkast

10x landskampioen

8x Beker van België

1x Belgische Supercup

Het laatste nieuws over Standard Luik

Standard Luik is een Jupiler Pro League-club uit de Belgische stad Luik. De Walloniërs spelen de thuiswedstrijden in het Maurice Dufrasnestadion (ruim 27.600 plaatsen), dat in de volksmond beter bekend staat als Sclessin.

  • Standard Luik werd in 1898 opgericht
  • De club is actief onder stamnummer 16
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Maurice Dufrasnestadion (‘Sclessin’)
  • De bijnaam van de club luidt ‘Rouches’
  • Standard Luik werd tien keer kampioen van België

Vuur wakkert op Sclessin

Standard Luik werd in 1898 als Standard Football Club opgericht en staat onder stamnummer 16 ingeschreven bij de Belgische voetbalbond. De Rouches slaagden er in 1909 in om voor het eerst door te dringen tot de hoogste divisie, maar in 1914 degradeerde de club en door de Eerste Wereldoorlog was er geen mogelijkheid om een snelle terugkeer af te dwingen. Pas in 1921 promoveerde Standard opnieuw en tot op de dag van vandaag is deze reeks onafgebroken.

Sclessin

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was Standard Luik slechts een middenmoter in België. De status veranderde in de naoorlogse periode. In 1958 werden de Luikenaren voor de allereerste keer landskampioen. Het meest succesvolle tijdperk dateert van de jaren zestig met drie landstitels (1961, 1963 en 1969), maar ook de jaren zeventig (1970 en 1971) en tachtig (1982 en 1983) mochten er zijn met twee opeenvolgende kampioenschappen.

Omkoopschandaal

Het kampioenschap van 1982 is bijzonder controversieel te noemen. Standard Luik had al meer dan tien jaar geen landstitel meer gewonnen en dus besloot trainer Raymond Goethals om zekerheid in te bouwen door tegenstander Waterschei om te kopen, onder meer met behulp van Standard-aanvoerder Eric Gerets. Spelers als Michel Preud’homme, Arie Haan en Simon Tamahata lieten zich omkopen: in ruil voor de wedstrijdpremies besloot de opponent weinig tegenstand te bieden: 3-1 voor Standard.

In 1984 werd de zaak ontdekt door onderzoeksrechter Guy Bellemans. Standard Luik ontsnapte aan verplichte degradatie uit de Eerste Klasse, maar een groot aantal hoofdrolspelers werd geschorst. Het schandaal had overigens wel degelijk sportieve consequenties: Standard zakte voor een aantal seizoenen weg uit de top van het Belgische topvoetbal. Het team herpakte zich vervolgens wel weer, maar de volgende landstitel liet tot 2008 op zich wachten. Ook de titel van 2009 werd toegevoegd aan de Luikse prijzenkast.


Europees voetbal

Standard Luik staat in totaal op tien landstitels en acht Belgische bekers. Groot Europees succes ontbreekt daarentegen op de erelijst. In het seizoen 1981-1982 maakte de Belgische topclub furore door de finale van de Europacup II te bereiken, waarin onder leiding van Goethals een nederlaag werd geleden tegen FC Barcelona: 2-1. Nota bene in Camp Nou maakte Guy Vandersmissen nog wel de openingstreffer voor Standard, maar Allan Simonsen en Quini beslisten het duel in Catalaans voordeel.

Na de verloren Europacup II-finale van 1982 heeft Standard Luik weinig meer gepresteerd in Europees verband. In het seizoen 2009-2010 werd na de uitschakeling in de groepsfase van de Champions League nog wel een kwartfinaleplaats behaald in de Europa League, maar daarin bleek Hamburger SV over twee wedstrijden een maatje te groot (2-5).


Nederlanders

Standard Luik heeft vijfmaal onder leiding gestaan van een Nederlandse trainer: Cor van der Hart (1974-1975), Arie Haan (1991-1993), Aad de Mos (1997), Jan Boskamp (2006) en Ron Jans (2012) hadden allemaal enige tijd de leiding over de Belgische club. Ook een voormalig bondscoach van het Nederlands elftal heeft er de scepter gezwaaid: de Oostenrijker Ernst Happel.

Ron Jans werkte als trainer voor Standard Luik

Haan is de enige Nederlander die als speler én trainer actief is geweest voor Standard Luik. De volgende Nederlanders kwamen alleen als voetballer uit voor de club: Johnny Dusbaba, Roger Raeven, Ronnie Stam, Simon Tamahata, Björn van der Doelen, Frans van Rooij, Danny Verbeek en Henk Vos.

Laatste update: 4 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie