LEESTIP: De (mogelijke) corona-consequenties voor het profvoetbal

De coronacrisis heeft onverbiddelijk toegeslagen in Nederland. Onze gedachten gaan vanzelfsprekend uit naar de slachtoffers, nabestaanden en iedereen die 24/7 uur belast is met de strijd tegen dit vreselijke virus, maar ondertussen moeten we ons ook afvragen wat de gevolgen zijn voor het betaald voetbal in Nederland. SoccerNews.nl zet tien potentiële gevolgen op een rijtje.Acute geldnood dreigtDoor het coronavirus rolt de bal voorlopig niet in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. De financieel kerngezonde clubs zullen die klap in de nabije toekomst kunnen opvangen, al zullen ook zij de nadelen ondervinden van deze crisis. Maar verschillende clubs uit het betaald voetbal moeten vrezen voor acute problemen nu er geen inkomsten zijn uit kaartverkoop, catering en merchandising. 

Sportmarketeer Chris Woerts verklaarde deze week in weekblad Voetbal International: "Veel clubs leven van thuiswedstrijd naar thuiswedstrijd, dan rolt er geld in het laatje. Recettes, horeca en, het belangrijkste, tv-gelden. Al die inkomsten zijn per direct on hold gezet. Clubs verdienen niks. FC Twente heeft het eigen stadion in beheer. Die zetten per jaar een miljoen om aan activiteiten in De Grolsch Veste. Die inkomsten vallen ook weg. Maar zo begint zich wel een sneeuwbal te ontwikkelen. Als de clubs niks verdienen, dan de cateraar ook niet, de beveiliging niet, de hostessen niet. Dat rolt zich zo af naar beneden en de vraag is ook in dit geval: hoelang gaat het duren en is dit nog vol te houden?"De oud-directeur van Feyenoord en de Eredivisie CV heeft al opgeroepen om een noodfonds tot stand te brengen. "Voor veel clubs is het niet simpel vol te houden, ze komen in liquiditeitsproblemen en zijn meer dan ooit afhankelijk van solidariteit. Clubs gaan het heel moeilijk krijgen. Als er geen noodfonds komt, vallen er clubs om."

Fans en sponsoren lopen weg

Voor de voetbalclubs dreigt een dubbele klap. Niet alleen verdampen alle wedstrijdinkomsten op dit moment, maar hoeveel bedrijven zijn na deze crisis nog in staat om hun sponsorcontract met de clubs te verlengen? Valt een noodkreet richting de politiek nog wel te rijmen met het verlengen van een sponsorcontract voor duizenden euro's? Zijn bedrijven dan nog steeds van plan om het volledige pakket af te nemen óf is de helft minder stoeltjes eventjes voldoende? De sponsorinkomsten van de clubs zullen hoe dan ook onder druk worden gezet.

De trouwe supporters zullen er alles aan doen om er volgend seizoen weer bij te zijn, zelfs als daar een hogere prijs tegenover staat. Maar wat als je net je baan kwijt bent geraakt door de coronacrisis? Of je bankrekening heeft een flinke knauw gekregen door deze crisis? Gaan deze mensen hun seizoenkaart nog wel verlengen terwijl er een onzekere periode aanbreekt? Niet iedere fan zal daar 'ja' aan toevoegen.Lege stadions

Sowieso is het maar de vraag hoeveel wedstrijden er volgend seizoen bezocht kunnen worden. Op dit moment is nog onduidelijk wanneer er weer gevoetbald mag worden in Nederland, laat staan met volle tribunes. Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters kan zich best vinden in de conclusie van een Duitse viroloog dat volle tribunes mogelijk pas in 2021 weer te verantwoorden valt. "Het zou zeker kunnen, dat is echt niet zo irreëel. Voetbal in lege stadions lijkt me dit najaar wél een optie", stelt hij in het Algemeen Dagblad. Ook RIVM-onderzoeker Wallinga en epidemioloog Patricia Bruijning plaatsen grote vraagtekens bij het toelaten van fans bij de start van het nieuwe seizoen.

Geen landskampioenKenners voorspelden voorafgaand aan het seizoen 2019-2020 massaal titelprolongatie voor Ajax. Een ruime voorsprong op de rest leek onvermijdelijk, zo luidde de veelgehoorde conclusie. Hoe anders is de realiteit? Ajax gaat weliswaar aan kop, maar AZ heeft als nummer twee slechts een beter doelsaldo en ook clubs als Feyenoord en PSV zijn nog niet helemaal afgeschreven. Een zinderende titelstrijd lonkt, maar door de coronacrisis is het allesbehalve uitgesloten dat het seizoen 2019-2020 de boeken ingaat zónder landskampioen. Mogelijk was alle spanning dus tevergeefs...Minder promotiekandidaten

Mocht het seizoen niet meer uitgespeeld worden, dan heeft dat immense gevolgen voor een aantal clubs. En zeker niet alleen in de bovenste regionen van de Eredivisie. Er móét dan een noodscenario worden ingepast en dat zal sowieso een aantal clubs benadelen. Het is een optie om de reglementen toe te passen op de huidige ranglijst of om volgend seizoen te beginnen met twintig clubs, maar links of rechtsom worden er dan clubs getroffen.

Vorig seizoen promoveerde RKC Waalwijk op sensationele wijze naar de Eredivisie, maar zo'n scenario lijkt uitgesloten nu er waarschijnlijk geen ruimte is voor play-offs. Clubs als FC Volendam, NAC Breda, Go Ahead Eagles, Excelsior en NEC krijgen misschien helemaal geen kans meer om te promoveren. Wellicht promoveert zelfs helemaal niemand komende zomer, een horrorscenario voor met name SC Cambuur en De Graafschap.

Geen bekerfinale

Sean Klaiber was ontroostbaar na zijn gele kaart in de halve finale tussen FC Utrecht en Ajax (2-0). De verdediger realiseerde zich direct dat hij de bekerfinale zou gaan missen. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en dreigt er dit seizoen helemaal geen bekerfinale te worden gespeeld. De KNVB heeft de finale in De Kuip noodgedwongen al uit de agenda geschrapt en hoe langer deze crisis voortduurt, hoe groter de kans dat Feyenoord en FC Utrecht de degens niet zullen kruisen met de KNVB Beker als inzet.Transfermarkt stort in

Er gaan vele miljarden om in de voetbalwereld. Zelfs clubs als FC Barcelona en Bayern München zitten met de handen in het haar nu het seizoen mogelijk niet uitgespeeld kan worden. Waar in Nederland FOX Sports al heeft beloofd om de resterende tv-gelden over te maken, daar dreigen de buitenlandse topcompetities naast een grote berg geld te grijpen en dat gaat de transfermarkt onherroepelijk merken volgens de kenners. Welke clubs gaan in dat scenario nog tientallen miljoenen spenderen aan één speler? Verschillende Eredivisie-spelers grijpen zodoende naast hun droomtransfer, of clubs moeten genoegen nemen met lagere transfersommen. Een sneeuwbaleffect dreigt.

Nieuwe seizoen nu al onder druk

De competitieplanners van de KNVB gaan waarschijnlijk nog slapeloze nachten tegemoet. Op dit moment is het zeer onzeker of het restant van dit seizoen uitgespeeld kan worden, maar de impact heeft mogelijk ook weerslag op het nieuwe seizoen. Kan er überhaupt afgetrapt worden in augustus? Mocht dat met twintig Eredivisie-clubs gebeuren, dan valt er plotseling ook nog amper te anticiperen met het oog op Europese wedstrijden en uitval door bijvoorbeeld weersomstandigheden of een nieuwe uitbraak. En dat terwijl in juni 2021 het EK alsnog op de planning staat...

Kunstgras blijft liggen

Verschillende clubs hebben aangekondigd dat het kunstgras plaats gaat maken voor natuurgras. In bepaalde gevallen zijn daar wel voorwaarden aan verbonden, zoals lijfsbehoud of juist promotie. De coronacrisis dreigt echter roet in het eten te gooien. Zo heeft PEC Zwolle omwille van de financiële situatie al aangegeven dat de aangekondigde maatregel op losse schroeven staat.Onzekere stadionplannen

Zowel Feyenoord als SC Cambuur heeft concrete plannen om een nieuw stadion uit de grond te stampen. Maar hoe groot is de impact van de coronacrisis op deze plannen? Een 'nee' zou een financiële strop betekenen voor zowel Rotterdam als Leeuwarden, maar is doorpakken wél haalbaar met het oog op de coronacrisis? RTV Rijnmond schreef onlangs dat het onduidelijk is in hoeverre de plannen van Feyenoord City hierdoor geraakt worden.

POLL: Gaan er clubs omvallen door het coronavirus?

Vandaag 29 Maart 2020

  • teaser
  • compact
<strong>SoccerNews lanceert donkere modus van app en mobiele site</strong>

SoccerNews lanceert donkere modus van app en mobiele site

Ook tijdens de coronacrisis probeert SoccerNews om jou zo goed mogelijk van de laatste ...

289
Ronaldo trakteerde ploeggenoten na 'twee maanden ruzie' op iMacs

Ronaldo trakteerde ploeggenoten na 'twee maanden ruzie' op iMacs

Wojciech Szczesny kan zich nog goed herinneren dat de hele selectie van Juventus een iMac cadeau ...

0
'Di Maria ziet boeiende vluchtroute uit PSG de mist ingaan'

'Di Maria ziet boeiende vluchtroute uit PSG de mist ingaan'

Angel Di Maria telt al 32 lentes, maar de ster van Paris Saint-Germain voetbalt nog steeds zoals in ...

13
Toekomst Guardiola onzeker: "Dat kan een optie zijn"

Toekomst Guardiola onzeker: "Dat kan een optie zijn"

De toekomst van Josep Guardiola bij Manchester City is onzeker. Nu de club twee jaar niet mee mag ...

22
Sierhuis lang in onzekerheid: "Ik maakte mij wel zorgen"

Sierhuis lang in onzekerheid: "Ik maakte mij wel zorgen"

Kaj Sierhuis verkeerde afgelopen transferperiode lang in onzekerheid.&nbsp;De spits kreeg de kans om ...

36
Dubbel gevoel voor Dammers na transfer naar FC Groningen

Dubbel gevoel voor Dammers na transfer naar FC Groningen

Wessel Dammers heeft een dubbel gevoel overgehouden aan zijn transfer naar FC Groningen. Ondanks de ...

64
'Spurs heeft opvolger tegenvallende Lloris bepaald'

'Spurs heeft opvolger tegenvallende Lloris bepaald'

Door het stilleggen van de grootste Europese voetbalcompetities kan menig sportief directeur hun ...

77
Sierhuis: "Heel erg mijn best doen om dat doelpunt ooit nog te overtreffen"

Sierhuis: "Heel erg mijn best doen om dat doelpunt ooit nog te overtreffen"

Kaj Sierhuis weet nog goed waar hij tot op heden het mooiste doelpunt uit zijn carrière heeft ...

45
<strong>TRANSFERUURTJE: Niemand wil Ajax-miskoop, Senesi 'goedkoop'</strong>

TRANSFERUURTJE: Niemand wil Ajax-miskoop, Senesi 'goedkoop'

De laatste transfergeruchten en -nieuwtjes lees je elke dag op SoccerNews.nl. In de rubriek ...

249
'Transferoorlog om Valencia-talent Ferrán Torres'

'Transferoorlog om Valencia-talent Ferrán Torres'

Ferrán Torres is pas twintig jaar oud, maar is nu al een onmisbare waarde geworden in het team van ...

32
Ancelotti: "De prioriteit ligt bij de gezondheid, het bestrijden van het virus"

Ancelotti: "De prioriteit ligt bij de gezondheid, het bestrijden van het virus"

Terwijl het coronavirus al huishield in Europa, werd de Champions League-return tussen Liverpool en ...

19
Shevchenko: 'Coronacrisis lijkt op ramp bij Chernobyl'

Shevchenko: 'Coronacrisis lijkt op ramp bij Chernobyl'

Bondscoach Andriy Shevchenko had graag met het nationale elftal van Oekraïne willen verrassen op ...

40
'Feyenoord heeft mooi transfernieuws voor fans'

'Feyenoord heeft mooi transfernieuws voor fans'

Lang moest Feyenoord elk dubbeltje omdraaien, en nog steeds is de financiële situatie van de ...

1510
'Mijn vrouw trok haar kleren uit en ging meteen in bad'

'Mijn vrouw trok haar kleren uit en ging meteen in bad'

Het coronavirus heeft in Nederland flink toegeslagen, maar in Frankrijk is de situatie zo mogelijk ...

309
<strong>Wat het coronavirus te betekenen heeft voor FIFA 21</strong>

Wat het coronavirus te betekenen heeft voor FIFA 21

Jaarlijks kunnen voetbalfans vertrouwen op een aantal vaste krachten, zoals een nieuwe FIFA-game. ...

712
'Ronaldo dronk bier met een asbak op zijn buik'

'Ronaldo dronk bier met een asbak op zijn buik'

Peter Crouch had in zijn carrière als actieve profvoetballer graag samen willen spelen met Dennis ...

488

Gisteren 28 Maart 2020

Godín kraakt coronabeleid: 'We bleven maar doorvoetballen'

Godín kraakt coronabeleid: 'We bleven maar doorvoetballen'

De ervaren centrumverdediger Diego Godín vindt dat de Italiaanse regering en voetbalbond veel te ...

73
"Geloof niet dat de grote clubs nog makkelijk 86 miljoen zullen uitgeven"

"Geloof niet dat de grote clubs nog makkelijk 86 miljoen zullen uitgeven"

FC Barcelona betaalde in de afgelopen zomer 86 miljoen euro aan Ajax om aan de slag te mogen gaan ...

123
Martínez: 'Courtois is de beste keeper van de hele wereld'

Martínez: 'Courtois is de beste keeper van de hele wereld'

Thibaut Courtois had het vlak na zijn transfer van Chelsea naar Real Madrid best lastig in het ...

73
'Coronacrisis heeft grote gevolgen voor Martin Ödegaard'

'Coronacrisis heeft grote gevolgen voor Martin Ödegaard'

In principe wordt Martin Ödegaard voor twee seizoenen door Real Sociedad geleend van Real Madrid. ...

117
Ook Groningen vreest crisis: 'Hoef je geen hoogleraar voor te zijn'

Ook Groningen vreest crisis: 'Hoef je geen hoogleraar voor te zijn'

FC Groningen draaide over het vorige seizoen een operationeel verlies van 3 miljoen euro, maar ...

125
Luis Enrique: 'Hij komt het dichtst in de buurt van Messi'

Luis Enrique: 'Hij komt het dichtst in de buurt van Messi'

Luis Enrique is op dit moment bondscoach van het Spaanse nationale team, maar in het verleden had ...

157
Van Hanegem haalt uit om corona: "Ik heb er echt niets mee"

Van Hanegem haalt uit om corona: "Ik heb er echt niets mee"

Er zijn mensen die met een positieve blik naar het coronavirus proberen te kijken. Covid-19 zou ons ...

514
Heerenveen in de problemen: 'Geen bodemloze put'

Heerenveen in de problemen: 'Geen bodemloze put'

Wordt de Eredivisie niet afgemaakt vanwege het coronavirus, dan zou het zomaar eens zo kunnen zijn ...

325
'Jari Litmanen is de beste met wie ik ooit heb gespeeld'

'Jari Litmanen is de beste met wie ik ooit heb gespeeld'

Peter van Vossen was lang speler van Feyenoord, maar daarvóór speelde hij bij Ajax. Met de ...

285
Kieft snapt KNVB en clubs niet: 'Kán toch niet?'

Kieft snapt KNVB en clubs niet: 'Kán toch niet?'

Ondanks de huidige coronapandemie hopen de KNVB en de clubs dat het huidige voetbalseizoen in de ...

558
'Onmogelijk om de Ligue 1 vóór 30 juni af te maken'

'Onmogelijk om de Ligue 1 vóór 30 juni af te maken'

Frankrijk wordt momenteel keihard getroffen door het coronavirus en het land zit daarom al een ...

20
'Lampard moet hem oppikken voor 55 miljoen euro'

'Lampard moet hem oppikken voor 55 miljoen euro'

Chelsea heeft Hakim Ziyech al overgenomen van Ajax voor het volgende seizoen voor ruim 40 miljoen ...

69
Juventus bevestigt: spelers leveren 90 miljoen euro in

Juventus bevestigt: spelers leveren 90 miljoen euro in

Zelfs de allergrootste voetbalclubs van deze planeet hebben te maken met financiële tekorten door ...

105
Acht spelers West Ham vertonen symptomen van coronavirus

Acht spelers West Ham vertonen symptomen van coronavirus

Het coronavirus houdt inmiddels ook flink huis in Engeland, waar onder meer prins Charles en premier ...

0
Huntelaar verraden door Robben, VDV, RVN, Sneijder óf Drenthe

Huntelaar verraden door Robben, VDV, RVN, Sneijder óf Drenthe

Klaas-Jan Huntelaar transfereerde in de winterse transferperiode van 2009 van Ajax naar Real Madrid ...

7114