EK 2024 favorieten – Deze landen maken de meeste kans

EK 2024 favorieten

De vraag die menig voetbalfan al een aantal weken door het hoofd heeft spoken is natuurlijk: Wie wordt Europees kampioen? Helaas kunnen wij daar geen antwoord op geven, maar we kunnen jullie wel zo goed mogelijk informeren over de favorieten van het EK 2024 in Duitsland.

In dit artikel bespreken we de quoteringen van de outright odds van het EK 2024. Dat wil zeggen: hoeveel kans maken de landen om het EK te winnen en hoeveel geld kan je winnen wanneer je het goed voorspelt? Bekijk hier de grootste kanshebbers op het EK.

Wat zijn outright odds?

Outright odds zijn een fundamenteel concept in de wereld van sportweddenschappen. Deze odds vertegenwoordigen de kansen die worden toegekend aan elk deelnemend team om het kampioenschap te winnen voordat het toernooi begint. Ze worden bepaald door bookmakers op basis van een uitgebreide analyse van verschillende factoren, waaronder de prestaties van het team in eerdere toernooien, de kwaliteit van de spelers, blessures, en andere relevante variabelen.

Om deze kansen te begrijpen, is het noodzakelijk om te weten hoe deze odds (ook wel quoteringen genoemd) precies werken. Lees hier alles over de werking van odds en hoe deze bewegen op basis van inzetten.

Favorieten EK 2024 op basis van odds

Er zijn onnoemelijk veel verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van de favorieten. Er zijn veel variabelen die meespelen waar je geen invloed op hebt. Een handige manier om te kijken naar welke landen favoriet zijn, is om te kijken naar de bookmaker odds. Je kunt de kans berekenen door deze formule te gebruiken: winkans = 100 / 0dd. Stel, Nederland heeft een odd van 15.00 om het EK te winnen, dan geven de bookmaker Nederland 6,67% kans op de titel (100 / 15).

In onderstaand schema vind je de actuele outright odds voor het EK 2024. Frankrijk en Engeland zijn de topfavorieten, gevolgd door gastland Duitsland.

Winnaar Website Kansen
Engeland
Unibet
4.25
Frankrijk
bet365
5.00
Duitsland
Unibet
7.00
Spanje
bet365
9.00
Portugal
bet365
9.00
Italië
bet365
15.0
Nederland
bet365
17.0
België
bet365
17.0
Denemarken
bet365
41.0
Kroatië
bet365
41.0
Turkije
Unibet
51.0
Zwitserland
bet365
67.0
Hongarije
bet365
81.0
Servië
bet365
81.0
Oostenrijk
bet365
81.0
Oekraïne
bet365
101
Schotland
bet365
101
Polen
Unibet
151
Tsjechië
bet365
151
Roemenië
Unibet
201
Slovenië
bet365
251
Slowakije
bet365
501
Georgië
bet365
501
Albanië
bet365
501
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 mei 2024 17:05.

🇫🇷 Kansen Frankrijk EK 2024

Met een selectie vol wereldspelers is Frankrijk de absolute topfavoriet voor het aankomende EK. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps greep in december 2022 in Qatar nipt naast de wereldtitel en zal deze zomer dus uit zijn op revanche. Ook op ons eigen continent hebben de Fransen nog wat recht te zetten, want voor hun laatste EK-winst moeten we 24 jaar terug in de geschiedenis.

De EK-kwalificatiereeks belooft in elk geval veel goeds, want met maar liefst 22 punten uit acht kwalificatiewedstrijden was Frankrijk vrijwel soeverein. Ook het Nederlands elftal wist Les Bleus niet op de knieën te krijgen. Op Franse bodem gingen onze jongens kansloos met 4-0 onderuit en in de Johan Cruijff Arena werd een dubbelsalvo van Kylian Mbappé ons te machtig: 1-2. Het 2-2 gelijkspel bij Griekenland was het enige puntverlies van de Fransen, al hadden zij op dat moment hun EK-ticket al lang en breed op zak.

Het zal voor de overige landen dus een hele klus worden om dit Frankrijk af te stoppen. Mbappé wil ongetwijfeld weer knallen en routiniers als Antoine Griezmann en Olivier Giroud willen nog één keer alles op alles zetten om een grote prijs te pakken met hun land. De weg naar de finale belooft echter ontzettend zwaar te worden. Als Frankrijk, België en Engeland namelijk allemaal groepswinnaar worden, zullen zij met elkaar de strijd aan moeten gaan om een finaleplaats!

Winnaar Website Kansen
Frankrijk
Unibet
4.50
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 mei 2024 17:05.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Kansen Engeland EK 2024

De Engelsen beschouwen zichzelf als de uitvinders van het moderne voetbal, maar daar steekt hun prijzenkast schraal bij af. Met de WK-winst van 1966 wisten The Three Lions nog maar één keer een hoofdprijs te pakken. Daar moet de gouden generatie van bondscoach Gareth Southgate verandering in brengen. Tijdens het vorige EK was Engeland al dichtbij eeuwige roem, maar moest het land in de finale tegen Italië na strafschoppen alsnog het hoofd buigen.

In een op papier lastige poule met onder meer Italië en Oekraïne als tegenstanders beleefde Engeland een bijna vlekkeloze EK-kwalificatiereeks. Met zes overwinningen en twee gelijke spelen bleef het land ongeslagen en scoorde het aan de lopende band. Met name aanvoerder Harry Kane was met acht goals weer ontzettend belangrijk, waarmee hij Wayne Rooney ontkroonde als all-time topscorer van Engeland.

Naast Kane kan Southgate het aankomende EK ook beschikken over topspelers als Declan Rice, Bukayo Saka en Jude Bellingham. Met zo veel wereldsterren in de gelederen zal de druk om deze zomer eindelijk weer eens een hoofdprijs te winnen gigantisch zijn. Dat zal echter niet eenvoudig worden. Als Engeland namelijk groepswinnaar wordt en weet door te stoten tot de halve finales, dan wacht hoogstwaarschijnlijk een confrontatie met topfavoriet Frankrijk!

Winnaar Website Kansen
Engeland
Unibet
4.25
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 mei 2024 17:05.

🇩🇪 Kansen Duitsland EK 2024

Je kunt je afvragen of de favorietenrol van Duitsland wel terecht is, want onze oosterburen slaan de laatste toernooien vooral een modderfiguur. De viervoudig wereldkampioen sneuvelde tijdens de laatste twee WK’s al in de groepsfase en werd tijdens het laatste EK al in de achtste finales uitgeschakeld door aartsrivaal Engeland. De laatste keer dat Die Mannschaft een hoofdprijs wist te pakken was tijdens het WK van 2014 in Brazilië.

Duitsland was als gastland natuurlijk al verzekerd van EK-deelname en hoefde dus geen kwalificatiewedstrijden te spelen. De Duitsers speelden het afgelopen jaar dus alleen vriendschappelijke interlands, maar die verliepen rampzalig. Het absolute dieptepunt was de 1-4 nederlaag tegen Japan in Wolfsburg, waarna toenmalig bondscoach Hansi Flick zijn biezen kon pakken. Onder Julian Nagelsmann vergaat het de Duitsers niet veel beter, want zij sloten 2023 af met pijnlijke nederlagen tegen Turkije (2-3) en Oostenrijk (2-0).

Het vertrouwen van de Duitse voetbalfans is dus niet groot, al mogen we onze oosterburen nooit afschrijven. “Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen 90 minuten achter een bal aan en op het einde winnen de Duitsers”, zo sprak Gary Lineker al eens. Daarnaast kan Duitsland vertrouwen putten uit de terugkeer van Toni Kroos bij de nationale ploeg en misschien ook wel van een gunstig EK speelschema. Bij groepswinst neemt Duitsland het in de knockout-fase waarschijnlijk op tegen Spanje en daarna mogelijk tegen Portugal. Die landen behoren niet tot de drie topfavorieten van dit EK.

Winnaar Website Kansen
Duitsland
Unibet
7.00
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 mei 2024 17:05.

Kansen Spanje EK 204

🇪🇸 Kansen Spanje EK 2024

Tussen 2008 en 2012 was Spanje met zijn tiki-taka vrijwel onverslaanbaar, maar de laatste jaren laten de Zuid-Europeanen een stuk minder van zich horen. La Roja wist tijdens het laatste EK verrassend door te stoten tot de halve finales, maar werd tijdens het WK van december 2022 al in de achtste finales naar huis gestuurd. Ook dit EK belooft weer zwaar te worden, want met Kroatië, Italië en Albanië als groepsgenoten zitten de Spanjaarden in de Groep des Doods.

Het is dan ook niet gek dat de bookmakers Spanje deze zomer slechts als outsider voor EK-winst beschouwen. Met zeven overwinningen in acht duels liet de ploeg van Luis de la Fuente echter een goede indruk achter tijdens de EK-kwalificatie. Het Spaanse doelsaldo van +20 was zelfs het op twee na beste van alle 53 deelnemende landen.

Spelen tegen landen als Kroatië en Italië op een EK-eindronde is echter andere koek dan kwalificatieduels tegen voetbaldwergen als Cyprus en Georgië. Wij zien Spanje in deze groep nog wel eerste of tweede worden, maar in de kwartfinales wacht vermoedelijk een duel met Duitsland of Engeland. Tegen dergelijke toplanden delft Spanje waarschijnlijk het onderspit.

Winnaar Website Kansen
Spanje
Unibet
9.00
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 mei 2024 17:05.

Kansen Italië EK 2024

🇮🇹 Kansen Italië EK 2024

Italië heeft dit EK wat recht te zetten. De Zuid-Europeanen zijn weliswaar de regerend Europees kampioen, maar wisten zich niet te plaatsen voor het WK in Qatar. Ondanks die blamage sprak de Italiaanse voetbalbond zijn vertrouwen uit in bondscoach Roberto Mancini, maar hij gooide in augustus vorig jaar alsnog zelf de handdoek in de ring. Onder opvolger Luciano Spalletti hopen de Italianen op een succesvol EK.

Kijkend naar de hoge odds lijken de bookmakers weinig vertrouwen te hebben in een nieuwe EK-titel voor Italië, al toonde Spalletti vorig seizoen al aan niet vies te zijn van een stunt. Onder zijn leiding mocht Napoli namelijk zijn eerste landstitel sinds 1990 vieren. Niet voor niets eindigde hij eerder dit jaar op de tweede plaats in de 2023 Best FIFA Men’s Coach verkiezing, achter winnaar Pep Guardiola.

Italië kan dit EK direct aan de bak, want met Spanje en Kroatië als groepsgenoten is een plek in de achtste finales zeker nog geen uitgemaakte zaak. Het is voor de Italianen zaak om minimaal tweede te worden, want bij een derde plaats wacht in de achtste finales hoogstwaarschijnlijk een ontmoeting met België of Frankrijk. Die landen lijken op dit moment allebei een stuk sterker dan Italië, waar de echte topkwaliteit van voorgaande toernooien op dit moment ontbreekt. Met name in de voorhoede hebben de Azzurri weinig in de melk te brokkelen.

Winnaar Website Kansen
Italië
Unibet
15.0
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 mei 2024 17:05.

🇳🇱 Kansen Nederland EK 2024

Last but not least: ons eigen Nederland! De oranjekoorts moet op het moment van schrijven nog losbarsten, maar reken maar dat veel straten en pleinen deze zomer weer volop in het oranje zullen worden uitgedost. We zijn misschien niet zo sterk als het Nederlands elftal dat in 1988 het EK wist te winnen, maar tijdens het afgelopen WK in Qatar hebben we laten zien dat we het de absolute toplanden nog steeds knap lastig kunnen maken!

Het bereiken van de achtste finales mag geen problemen opleveren, al is groepswinst waarschijnlijk te hoog gegrepen. Nederland neemt het in de groepsfase namelijk opnieuw op tegen Frankrijk, dat ons tijdens de EK-kwalificatiereeks ook al tweemaal dwarszat. We eindigen daarom waarschijnlijk op de tweede plaats, want met name in aanvallend opzicht kunnen we eerlijk gezegd niet tippen aan de kwaliteiten van de Fransen. 

Een tweede plek zou echter prima zijn. Dan zitten we namelijk aan de gunstige kant van het speelschema en komen we de topfavorieten Frankrijk en Engeland waarschijnlijk op zijn vroegst pas in de finale tegen. In de achtste finales staat ons vermoedelijk een ontmoeting met Slowakije of Roemenië te wachten en in een mogelijke kwartfinale staat waarschijnlijk een kraker tegen Portugal op het programma. Een lastige, maar zeker niet onoverkomelijke horde.

We dromen even verder en plaatsen ons voor de halve finales, waarin we het opnemen tegen Duitsland. Die wedstrijd winnen we na een bloedstollende penaltyserie, waarna we het in de finale opnemen tegen Engeland. In een oranjegekleurd Olympiastadion in Berlijn weten we de Engelse storm te overleven en kopt Virgil van Dijk ons in blessuretijd naar de overwinning. Nederland is Europees kampioen!

En toen werden we wakker. Als we onze oranje bril afzetten, is het duidelijk dat we deze zomer niet tot de topfavorieten behoren. Griekenland en Denemarken hebben in het verleden echter al laten zien dat niets onmogelijk is op een EK, dus wie weet kunnen Koeman en zijn manschappen deze zomer voor een daverende verrassing zorgen! Alles weten over hoe het programma van Nederland er uit kan komen te zien? Bekijk hier de kansen van Nederland op het EK 2024!

Winnaar Website Kansen
Nederland
Unibet
17.0
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 mei 2024 17:05.

Conclusie: Frankrijk, Duitsland of Engeland meeste kans

Als we alle factoren meenemen dan zijn Frankrijk, Duitsland en Engeland de topfavoriet voor de EK titel. Frankrijk en Engeland hebben kwalitatief het beste team en Duitsland kan als gastland natuurlijk vleugels krijgen voor eigen publiek. Ga je wedden op wie het EK 2024 zal winnen? Neem dan bovenstaande quoteringen mee in je voorspelling.

Welk land wordt Europees kampioen?

  • 🇳🇱 Nederland
  • 🇫🇷 Frankrijk
  • 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
  • 🇩🇪 Duitsland
  • 🇪🇸 Spanje
  • 🇮🇹 Italië
  • Anders
81+ Votes

Veelgestelde vragen over de EK 2024 favorieten

Welk land is favoriet voor het EK 2024?

Engeland en Frankrijk hebben de beste papieren om het EK te winnen. Ook staat gastland Duitsland hoog aangeshreven volgens de bookmakers.

Hoeveel kans maakt Nederland op het EK 2024?

Nederland behoort volgens de bookmaker niet tot de favorieten. Nederland staat met een quotering van 17.00 op de 8e plaats en moet daarmee verschillende toplanden voor zich dulden. Lees hier alles over de kansen van Nederland op het EK.

Kan Nederland Europees kampioen worden?

Natuurlijk kan Nederland Europees kampioen worden! Ondanks dat Oranje niet de favoriet is, is in het voetbal alles mogelijk. Met een goed toernooi en een beetje geluk is alles mogelijk.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie