Montpellier

Montpellier

Prijzenkast

1x landskampioen

3x Ligue 2

coupe de france logo

2x Coupe de France

1x Coupe de la Ligue

Het laatste nieuws over Montpellier

Montpellier is een Ligue 1-club uit de gelijknamige Franse stad. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stade de La Mosson, dat een capaciteit van bijna 33.000 plaatsen heeft.

  • Montpellier werd opgericht in 1919
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade de La Mosson
  • De bijnaam van de club luidt ‘La Paillade’
  • Montpellier werd één keer kampioen van Frankrijk
  • Het team won de Coupe de France tweemaal

Van amateurclub naar landskampioen

Montpellier werd als Stade Olympique Montpelliérain opgericht in 1919 en verwierf een professionele status in 1932. Die status werd behouden tot en met 1969, maar daarna keerde de club terug naar het amateurvoetbal. Na fusies met Sport-Club (nieuwe naam: Montpellier-Littoral FC) en l’AS Paillade (Montpellier La Paillade Sport Club) werd het team in 1978 opnieuw professioneel. Sinds 1989 is de club actief onder de huidige naam: Montpellier HSC (Hérault Sport Club).

Montpellier, dat in de eerste decennia ook al meerdere naamsveranderingen onderging, stuntte in 1929 door als amateurclub de Franse beker te winnen. Twee jaar na de 2-0 zege op FC Sète werd nieuw bekersucces geblokkeerd door toedoen van Club Français (0-3). Montpellier timmerde ook regionaal aan de weg en na een nieuw kampioenschap werd besloten om in de jaren dertig professioneel te worden. Na een redelijk debuutseizoen degradeerde het team een jaar later.

In de Division 2 kon Montpellier weinig indruk maken, waardoor het tot de Tweede Wereldoorlog op dit niveau bleef hangen. Ook na de oorlogsperikelen speelde de club op dit niveau, maar als kampioen werd ditmaal wel promotie afgedwongen naar de hoogste divisie van Frankrijk. Montpellier wisselde in de daaropvolgende decennia meermaals van divisie en gebukt onder financiële problemen besloot de clubleiding aan het einde van de jaren zestig in te grijpen door het profstatuut in te leveren.

Als amateurclub fuseerde Montpellier meermaals, wat er uiteindelijk toe leidde dat er toch weer een profstatus werd aangevraagd. In 1980 keerde de club na een afwezigheid van bijna 25 jaar terug op het hoogste niveau van Frankrijk. Dit avontuur hield maar één seizoen stand, maar de promotie van 1987 was aanzienlijk succesvoller. Met een onderbreking van een jaar (2000-2001) bleef de club tot 2004 actief in de Ligue 1. In 1988 werd als promovendus meteen een derde plaats bemachtigd.

Stijlvolle actie van Giroud in Montpellier-shirt (Pro Shots)

Montpellier is sinds 2009 onafgebroken actief in de Franse Ligue 1. In het seizoen 2011-2012 schreef de club voetbalgeschiedenis door Paris Saint-Germain af te troeven in de titelstrijd. Mede dankzij de productieve Olivier Giroud werd het kampioenschap op 20 mei 2012 een feit. Menig selectiespeler verzilverde dit unieke succes middels een transfer, waarna Montpellier uitgroeide tot een stabiele middenmoter.


Nederlanders

De Nederlandse inbreng bij Montpellier is ontzettend gering. Slechts één landgenoot droeg het shirt van de Franse club: Wilbert Suvrijn (1989-1993).

Laatste update: 29 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie