Nikolai Laursen

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Nikolai Laursen

Nikolai Laursen is een Deense vleugelaanvaller. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van FC Emmen naar Heracles Almelo.

  • Laursen speelt momenteel voor Heracles Almelo
  • In 2024 scheurde hij voor de derde keer zijn kruisband
  • De aanvaller won in 2023 de Eerste Divisie-titel
  • Laursen kwam eerder uit voor Brøndby IF, PSV en FC Emmen
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Denemarken

Clubcarrière

Nikolai Rohde Laursen werd op 19 februari 1998 geboren in Frederiksberg, een zelfstandige stad binnen de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ook zijn broer Benjamin is actief als voetballer. Tussen 2004 en 2014 doorliep de linksbenige aanvaller de jeugdopleiding van Brøndby IF.

Doorbraak bij Brøndby

Laursen maakte op 29 oktober 2014 zijn debuut voor Brøndby IF, dat in het Deense bekertoernooi een 1-3 zege boekte op BK Fremad Amager. Zijn Superligaen-debuut maakte de aanvaller op 26 april 2015 in de thuiswedstrijd tegen FC Vestsjaelland (4-0 overwinning). Trainer Thomas Frank liet hem na 84 minuten invallen voor Alexander Szymanowski en na slechts vijf minuten maakte Laursen al zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. In de daaropvolgende maanden speelde hij nog twee competitieduels.

Transfer naar PSV

In de zomer van 2015 maakte Laursen voor zo’n miljoen euro de overstap naar PSV. In Eindhoven sloot de Deen zich aan bij de selectie van Jong PSV, waar hij op 10 augustus debuteerde in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (1-0 overwinning). Zijn eerste doelpunt op Nederlandse bodem maakte hij op 14 maart 2016 in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport (3-1).

In oktober 2016 liep Laursen namens Jong PSV een zware kruisbandblessure op tegen Telstar. Daarmee kwam er een abrupt einde aan zijn tweede seizoen in Eindhoven. Pas in augustus 2017 maakte de aanvaller zijn rentree, waarna hij uitgroeide tot een smaakmaker op De Herdgang. Laursen haalde in het seizoen 2017-2018 dubbele cijfers door tien keer te scoren in de Eerste Divisie. Als beloning werd hij uitgeroepen tot het grootste talent van de vierde periode.

Terugkeer bij Brøndby

Laursen werd ondanks zijn prestaties bij Jong PSV te licht bevonden door de PSV-leiding. In juli 2018 keerde de aanvaller terug naar Brøndby IF, dat ook een optie tot koop bedong. Met twee doelpunten en drie assists uit 22 officiële wedstrijden maakte hij niet voldoende indruk om een langer verblijf af te dwingen.

Degradatie met Emmen

In de zomer van 2019 vertrok Laursen permanent bij PSV. Hij tekende voor drie seizoenen bij FC Emmen, dat het nieuwe seizoen aftrapte met een thuisnederlaag tegen FC Groningen (0-1). Een week later bleek Ajax met 5-0 te sterk, maar in de derde speelronde van het seizoen werd het eerste succes van het seizoen behaald. Mede dankzij een doelpunt van Laursen werd sc Heerenveen met 2-0 verslagen. Door de coronapandemie sloot de Deen het seizoen af op negentien officiële wedstrijden (vier doelpunten, twee assists).

Laursen beleefde een mager tweede seizoen in het tenue van FC Emmen: drie doelpunten en één assist uit 32 officiële wedstrijden. De aanvaller kon niet verhinderen dat de Drentse formatie als zestiende eindigde en vervolgens via de play-offs degradeerde uit de Eredivisie. NAC Breda bleek na strafschoppen te sterk.

Wisselend succes met Heracles

In de zomer van 2021 vertrok Laursen naar Heracles Almelo. Voor de club uit Overijssel debuteerde hij op 14 augustus 2021 in de thuiswedstrijd tegen PSV (0-2), waar zijn eerste doelpunt op 12 december volgde in de uitwedstrijd tegen Vitesse (2-1). De Heraclieden sloten het seizoen af op 34 punten, maar een dramatische slotfase van het Eredivisie-seizoen zorgde alsnog voor deelname aan de play-offs om promotie/degradatie. Het aangeslagen Heracles werd in de halve finale roemloos uitgeschakeld door Excelsior.

Stijlvol in actie voor Heracles Almelo (Pro Shots)

Laursen bleef Heracles Almelo na de degradatie wel trouw. In het seizoen 2022-2023 behoorde hij tot de smaakmakers door zeventien doelpunten en acht assists te produceren in 31 officiële wedstrijden, waaronder een hattrick tegen TOP Oss (1-5). Een gescheurde kruisband maakte echter voortijdig een einde aan zijn seizoen. Hij moest daardoor de kampioenswedstrijd tegen Jong Ajax (2-0 zege) aan zich voorbij laten gaan. Pas in januari 2024 maakte Laursen zijn comeback tijdens de oefenwedstrijd tegen zijn oude club PSV, maar voor de derde keer in zijn loopbaan sloeg het noodlot toe. Wéér werd de Deen geveld door een zware kruisbandblessure.


Interlandcarrière

Laursen doorliep verschillende jeugdelftallen van Denemarken. Zo kwam hij onder meer uit voor de selectie van Jong Denemarken, waarmee de aanvaller in 2021 mocht deelnemen aan het jeugd-EK (exit in de kwartfinale).

Laatste update: 25 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie