Simpele thuiszege Heerenveen tegen rood aangelopen Emmen

sc Heerenveen heeft in het eigen Abe Lenstra Stadion een zeer eenvoudige overwinning op FC Emmen geboekt. De Friezen, waar spits Henk Veerman de hoofdrol opeiste, waren nog genadig voor de bezoekers die met negen man eindigden.

Heerenveen begon de competitie zeer overtuigend, maar kreeg vorige week tegen Ajax (5-1) toch een flinke opdoffer te verwerken. In Amsterdam koos trainer Johnny Janssen nog voor een behoudenere 5-3-2-formatie. Thuis tegen FC Emmen schakelde hij terug naar 4-3-3, waardoor er een plaats in het elftal kwam voor Benjamin Nygren. De Zweedse vleugelaanvaller zou een belangrijke rol tegen de Drenthenaren spelen, die in de eerste vijf wedstrijden nog niet wisten te winnen. Na 26 minuten liet Nygren Henk Veerman scoren, die ook wel de nodige hulp kreeg van Emmen-doelman Dennis Telgenkamp. Drie minuten later waren de rollen omgekeerd: Veerman gaf een passje aan Nygren, die vervolgens zelf vooral het werk deed bij de goal. Na een actie binnendoor vond hij het doel met een tegendraads schot.

Er stond de bezoekers een lastige klus te wachten, die er niet makkelijker op werd nadat Simon Tibbling net na rust met twee keer geel van het veld werd gestuurd. Twintig minuten voor tijd schroefde de thuisclub de score nog wat op. Na een afgeslagen corner zette Oliver Batista Meier hard voor, waarna Rodney Kongolo zijn hak tegen de bal zette en scoorde. Drie minuten later een ouderwetse Veerman-Veerman combinatie. Joey bediende Henk met een steekbal, de bonkige spits ronde rustig af.

De slotfase moest de ploeg van Dick Lukkien zelfs met negen spelers doorstaan. Aanvaller Nikolai Laursen ging hard door op Pawel Bochniewicz en werd getrakteerd op de rode kaart. Heerenveen was in het laatste kwartier genadig voor Emmen en kwam niet meer tot scoren. Na zes duels staan de Friezen nu op dertien punten

Scoreverloop: (26′) Henk Veerman 1-0 (29′) Benjamin Nygren 2-0(71′) Rodney Kongolo 3-0 (74′) Henk Veerman