Kelvin Leerdam

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Kelvin Leerdam

Kelvin Leerdam is een Nederlandse rechtsback van Surinaamse komaf. De international van Suriname maakte in februari 2024 de overstap naar Heracles Almelo.

  • Leerdam speelt momenteel voor Heracles Almelo
  • De verdediger kwam eerder uit voor Feyenoord, Vitesse, Seattle Sounders, Inter Miami en LA Galaxy
  • In 2019 veroverde hij de MLS Cup met Seattle Sounders
  • Leerdam won de KNVB Beker in 2017 met Vitesse
  • Hij debuteerde in 2021 als international van Suriname

Clubcarrière

Kelvin Walther Gianini Leerdam werd op 24 juni 1990 ter wereld gebracht in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Hij woonde de eerste tien jaar van zijn leven bij zijn familie in Suriname, waar hij hielp op het land. In 2000 vestigde de rechtspoot zich in Nederland, waar zijn voetbalcarrière van start ging bij amateurclub USV Elinkwijk. Na vijf jaar werd de verdediger annex middenvelder opgepikt door Feyenoord.

Debuut voor Feyenoord

Leerdam doorliep de hoogste jeugdelftallen van Feyenoord. Op 13 november 2008 debuteerde hij in de A-selectie, dat in het bekertoernooi een 1-5 overwinning behaalde op amateurclub HHC Hardenberg. Zijn debuut in de Eredivisie volgde drie dagen later op bezoek bij FC Twente (1-1). Gertjan Verbeek stond destijds aan het roer als hoofdtrainer, maar hij werd begin 2009 ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Onder interim-trainer Leon Vlemmings maakte Leerdam op 12 april tegen Heracles Almelo (5-1 zege) zijn eerste doelpunt als profvoetballer.

Bij Feyenoord veroverde Leerdam in 2009 een basisplaats, maar die status verloor hij in de tweede helft van het seizoen 2009-2010. De verdediger speelde op 24 oktober 2010 een negatieve hoofdrol. Op bezoek bij PSV ontving Leerdam in een tijdsbestek van zeven minuten twee gele kaarten, waardoor de Rotterdammers ruim een uur lang met tien man op het veld stonden. De Eindhovense formatie profiteerde dankbaar en zette een historische overwinning neer (10-0).

Leerdam speelde tot de zomer van 2013 in totaal 113 officiële wedstrijden voor Feyenoord. Hij scoorde viermaal en leverde tien keer een assist af. De verdediger besloot in oktober 2012 niet in te stemmen met een nieuw contract, waardoor trainer Ronald Koeman hem het grootste deel van het seizoen 2012-2013 uit de selectie verwijderde.

Bekerwinnaar met Vitesse

Leerdam maakte in de zomer van 2013 de overstap naar competitiegenoot Vitesse. De rechtsback maakte op 1 augustus zijn officiële debuut in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen het Roemeense Petrolul Ploiesti (1-1). Zijn team werd in de return uitgeschakeld door een verrassende 1-2 nederlaag, maar alsnog maakte de oud-Feyenoorder een uitstekend seizoen door. In zijn eerste half jaar maakte Leerdam maar liefst zeven Eredivisie-doelpunten als verdediger.

De scoringsdrift van Leerdam bleef beperkt tot een half seizoen. In de daaropvolgende jaren steeg zijn aandeel desalniettemin naar dertien doelpunten uit 106 officiële wedstrijden. De verdediger won in 2017 de KNVB Beker met Vitesse, dat in de finale afrekende met AZ (2-0). Het betekende de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis.

Klaar voor een ingooi bij Seattle Sounders (Pro Shots)

Kampioen in de Verenigde Staten

Na de bekerwinst van 2017 nam Leerdam afscheid van Vitesse. In de zomer ondertekende de verdediger een meerjarig contract bij Seattle Sounders, dat hem op 20 juli 2017 liet debuteren in de MLS-wedstrijd tegen DC United (4-3 overwinning). Vier dagen later maakte hij tegen San Jose Earthquakes (3-0 zege) zijn eerste doelpunt in de Verenigde Staten. Leerdam bereikte in zijn eerste half jaar meteen de finale van de MLS Cup, maar moest de landstitel aan Toronto FC laten (0-2).

Leerdam was ook in 2018, 2019 en 2020 actief in de play-offs van de Major League Soccer, zoals de MLS voluit heet. In 2018 bleek de kwartfinale het eindstation, maar zowel in 2019 als 2020 werd de finale opnieuw bereikt. De verdediger veroverde de MLS Cup één keer. Op 10 november 2019 had Leerdam zelfs een belangrijk aandeel in de 3-1 overwinning op Toronto FC door een doelpunt mee te pikken. In totaal speelde hij 110 wedstrijden voor The Sounders (tien doelpunten, acht assists).

Via Miami naar LA

Leerdam vertrok in 2021 transfervrij naar Inter Miami, de club van eigenaar David Beckham. Op 18 april 2021 maakte de verdediger zijn debuut in de MLS-wedstrijd tegen LA Galaxy (2-3 nederlaag). Met 31 punten uit 34 wedstrijden wist zijn team zich niet te kwalificeren voor de play-offs. Na 28 officiële optredens nam hij alweer afscheid van The Herons.

In 2022 streek Leerdam neer bij LA Galaxy. Voor de club uit Los Angeles speelde hij in een tijdsbestek van twee jaar in totaal 37 officiële wedstrijden, waarin hij één keer wist te scoren. In zijn eerste jaar bereikte zijn team de play-offs van de MLS, maar uitgerekend aartsrivaal LAFC bleek in de kwartfinale te sterk (2-3).

Transfervrij naar Heracles

Leerdam liep na het 2023-seizoen uit zijn contract bij LA Galaxy. In februari 2024 vond hij een nieuwe werkgever in Heracles Almelo, dat met succes een aanbieding van anderhalf jaar presenteerde.


Interlandcarrière

Als talent van Feyenoord speelde Leerdam voor zowel Nederland -19 als Jong Oranje. De stap naar het Nederlands elftal bleek vervolgens te groot, maar op 24 maart 2021 werd hij alsnog A-international door te debuteren voor het nationale team van Suriname. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Kaaimaneilanden (3-0 zege) produceerde hij een assist op Gleofilo Vlijter.

Leerdam maakte in 2021 zijn debuut op de Gold Cup. Suriname werd al in de groepsfase uitgeschakeld.

Laatste update: 8 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie