Richard Martens

Richard Martens is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. In zijn dagelijkse leven werkt de arbiter als spreker en fungeert hij als strategisch contractmanager voor de gemeente Zundert.

Carrière als scheidsrechter

Richard Wilhelmus Martens werd op 22 mei 1985 op de wereld gezet in Rijsbergen. Mede door een blessure besloot hij een voetbalcarrière in te ruilen voor een loopbaan als scheidsrechter. “Op een bepaald moment had ik door dat ik nooit profvoetballer zou worden, hoewel ik dat wel het mooiste vind dat er is”, vertelde hij later aan Ygenwijs Magazine. “Toen dacht ik: dan ga ik toch maar door met fluiten als dat is waar ik goed in ben?”

Martens begon pas op zijn twintigste als scheidsrechter, maar dankzij diens potentieel wist hij in rap tempo grote stappen te maken. Dat resulteerde op 21 september 2012 tot zijn debuut in het betaald voetbal. In de Eerste Divisie-wedstrijd tussen Excelsior en FC Eindhoven (1-1) toonde Martens vier gele kaarten. Martens bleef in de daaropvolgende seizoenen regelmatig de fluit hanteren op het tweede niveau van Nederland.

Debuut in de Eredivisie

Op 15 oktober 2017 floot Martens voor het eerst een wedstrijd op Eredivisie-niveau. Onder zijn leiding won Willem II die avond met 3-1 van FC Twente. De scheidsrechter floot in de daaropvolgende seizoenen telkens een acceptabele hoeveelheid wedstrijden in de hoogste divisie, waardoor het aantal Eredivisie-optredens op 12 november 2023 naar vijftig steeg. Die mijlpaal werd bereikt gedurende het onderonsje tussen FC Volendam en Sparta Rotterdam (1-4).

Martens hoort niet tot de KNVB-scheidsrechters met een internationale status. Wel mocht hij wedstrijden fluiten in zowel België als Saudi-Arabië.

Laatste update: 14 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie