Martin van den Kerkhof

Martin van den Kerkhof is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. In zijn dagelijkse leven werkt hij als accountant voor GT Bunck Accountants Belastingadviseurs.

Carrière als scheidsrechter

Van den Kerkhof werd op 17 december 1983 op de wereld gezet in Breukelen. In zijn geboorteplaats voetbalde hij voor VV Nijenrodes, dat in 2007 met CSV Vitesse fuseerde tot FC Breukelen. Van den Kerkhof concludeerde rond zijn twintigste levensjaar over ‘te weinig talent’ te beschikken en besloot de droom om profvoetballer te worden in de ijskast te plaatsen.

Dankzij een studio Bedrijfseconomie werd Van den Kerkhof in zijn dagelijkse levens accountant. Toch slaagde hij erin om het betaald voetbal te bereiken door een carrière als scheidsrechter op te starten. Op 24 augustus 2009 floot Van den Kerkhof voor het eerst een professionele wedstrijd: HFC Haarlem – AGOVV Apeldoorn (1-2). Sindsdien leidde hij een kleine tweehonderd wedstrijden op het tweede niveau van Nederland.

Debuut in de Eredivisie

De KNVB was zeer te spreken over de ontwikkeling van Van den Kerkhof. Op 1 februari 2014 werd de scheidsrechter beloond met zijn eerste optreden in de Eredivisie: Heracles AlmeloNAC Breda (1-2). Op het hoogste niveau van Nederland kon Van den Kerkhof de rode kaart bijna twee jaar op zak houden, maar in januari 2016 was sc Heerenveen-middenvelder Joey van den Berg vanwege natrappen dan toch de pineut tegen PEC Zwolle.

Van den Kerkhof werd lange tijd bijgestaan door vader Bart, die jarenlang zijn vaste chauffeur was. Op 20 april 2022 overleed senior onverwachts op 71-jarige leeftijd. “Vanuit de voetballerij kreeg ik heel veel reacties. Hij was er altijd bij”, vertelde Van den Kerkhof in 2023 aan het Algemeen Dagblad. “Sommige clubs waren aan het einde van het seizoen nog niet op de hoogte en reageerden verbaasd dat mijn vader er niet bij was. Ook van spelers en trainers kreeg ik veel reacties. Dan is het een warme wereld.”

Enkele weken na de uitvaart van zijn vader leidde Van den Kerkhof de Eredivisie-wedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen. Uitgerekend die wedstrijd stond in het teken van Jody Lukoki, die een week eerder op slechts 29-jarige leeftijd overleed. Van den Kerkhof liep voorafgaand aan die wedstrijd het veld op met het zoontje van de voormalig Twente-aanvaller. “Het deed me meer voor dat jongetje. Ik heb mijn vader 38 jaar bij me gehad, hij maar een jaar of zes. Het was een bijzondere wedstrijd”, vertelde de leidsman in datzelfde AD-artikel.

Vanwege zijn werkzaamheden als accountant komt Van den Kerkhof niet in aanmerking voor Europese wedstrijden, waardoor ook de topwedstrijden aan zijn neus voorbij gaan. Wel floot hij vijf wedstrijden op het tweede niveau van België en twee in de Saudi Pro League (Saudi-Arabië).

Laatste update: 14 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie