Alex Bos

Alex Bos is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als politieagent in Amsterdam.

Carrière als scheidsrechter

Bos werd op 19 mei 1994 geboren in Elburg. In zijn geboorteplaats voetbalde hij tot zijn zeventiende levensjaar voor amateurvereniging SCE, maar uiteindelijk kiest hij voor de rol van scheidsrechter. Bos verruilt de regionale voetbalvelden voor landelijke wedstrijden en promoveert in 2018 naar de masterclass van de KNVB. “Ik dacht: wow, ik ga betaald voetbal fluiten”, vertelt hij in 2019 aan Kei in Sport. “Ik ben destijds gaan fluiten omdat ik er lol in had, niet met het idee dat ik later in het betaalde voetbal terecht zou komen. Natuurlijk zag ik mezelf weleens in gedachten als scheids in een volgepakt stadion, maar om nou te zeggen dat het een grote droom was, nee.”

Op vrijdag 5 oktober 2018 maakt Bos zijn debuut in het betaald voetbal. In de Keuken Kampioen Divisie fluit hij dat seizoen de wedstrijd tussen FC Volendam en RKC Waalwijk (1-0). De scheidsrechter deelt zes gele kaarten uit, waaronder een tweede gele kaart en dus rood voor Ingo van Weert. Bos combineert het fluiten van het betaald voetbal met de rol van hoofdagent bij de Amsterdamse politie.

Debuut in Eredivisie

Bijna drie jaar na zijn debuut in het betaald voetbal maakt Bos zijn opwachting in de Eredivisie. Op 23 september 2021 fluit hij de wedstrijd tussen SC Cambuur en Heracles Almelo (2-1). De scheidsrechter mag dat seizoen in totaal vijf keer leiding geven aan een wedstrijd in de hoogste divisie, waar hij in het seizoen 2022-2023 doorstoot naar acht Eredivisie-wedstrijden. Op 1 oktober 2022 floot Bos voor het eerst een topclub: Ajax tegen Go Ahead Eagles (1-1).

Laatste update: 16 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie