Zuidam onder druk door falende koopwoede FC Utrecht

Foto: Zuidam onder druk door falende koopwoede FC Utrecht

FC Utrecht heeft fors wat dik betaalde spelers op de loonlijst staan, maar dit bleek niet genoeg voor een ticket voor Europees voetbal. Eredivisieverrassing Sparta was te sterk. Daarover moet men zich in de Domstad toch eens achter de oren krabben. Wat is er misgegaan? En is Jordy Zuidam nog wel de technische baas die de club verder kan brengen de komende jaren?

FC Utrecht haalt en haalt maar nieuwe spelers, maar een echt idee er achter ontbreekt

Het kwam de laatste jaren opmerkelijk vaak voor: was er een bekende naam uit het Nederlandse topvoetbal naarstig op zoek naar een nieuwe club, dan viel al snel de naam van FC Utrecht als geïnteresseerde partij. Dat begon zelfs op te vallen. Jens Toornstra kon niet meer altijd op speelminuten rekenen onder Arne Slot bij Feyenoor, waarna de Utrechtse FC hem snel binnen hengelde.

Bas Dost was bij Club Brugge niet meer op zijn plek, na sterke jaren in Duitsland bij onder andere Wolfsburg Geen probleem voor FC Utrecht, want die club wist de spits te verleiden tot een terugkeer naar Nederland. Ongetwijfeld voor een vorstelijk salaris, anders was de aanvaller nooit naar de Domstad gekomen.

En daar was ook nog voormalig Ajacied Zakaria Labyad, die nog niet zolang geleden zonder club zat. De trots van de Domstad, waar zakenman Frans van Seumeren al vele tientallen miljoenen euro’s in stopte, was er – niet geheel onverwacht – als de kippen bij om de middenvelder aan te trekken.

Viergever versus Van der Hoorn

Datzelfde gold voor ex-PSV’er Nick Viergever en de, eveneens voormalig Ajacieden Mike van der Hoorn en Sean Klaiber. Allemaal bekende namen die bij topclubs gespeeld hadden en door de technische leiding in de voorbije tijd naar FC Utrecht gehaald werden. Daarnaast werd er ook nog een hele rammel aan spelers, waaronder vleugelspits Amin Younes, gehuurd.

De club zou hiermee weleens ‘even’ hoge ogen gaan gooien in de Eredivisie. De ambities waren torenhoog. Maar het liep toch niet helemaal zoals men verwacht had in het midden van Nederland. De play-offs om Europees voetbal werden dan wel nog behaald, maar hierin bleek Sparta uiteindelijk te sterk.

Hoewel de Griek Anastasios Douvikas zich uitstekend ontwikkelde en onderweg lijkt naar Rangers FC in Schotland, was zijn concurrerende grootverdiener Bas Dost vaak geblesseerd of zat veel op de bank. De boomlange aanvaller vertrekt zeer waarschijnlijk alweer bij de Domstedelingen. Centrale verdediger Viergever schopte het tot aanvoerder en scoorde zelfs zo nu en dan een keer.

Maar de te houterige Van der Hoorn is niet echt een versterking gebleken. Oud-Feyenoorder Toornstra is dat weer wél, maar dat heeft vooral te maken met de goede instelling en mentaliteit die de middenvelder al sinds jaar en dag uit zichzelf heeft. Huurling Younes, ook hij is een ex-speler van Ajax, maakte ook niet altijd een bijster sterke indruk. FC Utrecht is altijd erg actief op de transfermarkt, maar voor wat betreft afgelopen seizoen blijkt dat niet echt succesvol geweest.

Keepers

Er is weinig lijn te bespeuren in de aankoop- of huurbeleid van de club. Toch wordt er inmiddels alweer druk door td Zuidam her en der gewinkeld. Er is een akkoord bereikt met Mats Seuntjens, Souffian El Karouani komt – vermoedelijk samen met doelman Mattijs Branderhorst – over van NEC en flankaanvaller Ole Romeny van FC Emmen.

Dat Branderhorst komt is op zich best opmerkelijk, omdat Utrecht met Fabian de Keijzer al een talentvolle eerste doelman in huis heeft en huidige eerste keeper Vasilis Barkas zijn doorlopende bij eigenaar Celtic heeft laten ontbinden. Hierdoor is het goed mogelijk dat ook hij bij FC Utrecht zal gaan blijven.

De Domstedelingen blijven zich, zoals ieder jaar weer, flink roeren op de transfermarkt. Een echte spreekwoordelijke lijn is daar niet altijd, ook nu wederom, niet in te bespeuren. Eerder heeft het er schijn van dat FC Utrecht krampachtig probeert te kunnen aanhaken bij een club als AZ, dat echter al mijlenver verwijderd lijkt.

Jordy Zuidam

Misschien is het raadzaam voor suikeroom Van Seumeren en de medeaandeelhouders om de technische leiding in de top eens goed onder de loep te nemen. De nu 42-jarige oud-speler Zuidam zwaait daar al jarenlang, medio 2017, de scepter als technisch directeur. Daarvoor was hij in de Galgenwaard hoofdscout.

Enige verversing in de top kán immers voor nieuwe inzichten en werkwijzen zorgen. Dát zou het immer ambitieuze FC Utrecht misschien goed kunnen doen.

Moet FC Utrecht technisch directeur Zuidam vervangen?

  • Ja
  • Nee
653+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:16
177+
‘Liverpool doet ferm bod, Te Kloese reageert’
14:00
6+
Het Feyenoord-talent dat klaar is voor hogerop, slapen de clubs?
13:49
54+
“Als de Ajax-spelers dat niet aankunnen, zijn ze dat shirt niet waard”
13:34
66+
Bosz bevestigt horrornieuws: “Kapot van, verschrikkelijk”
13:20
76+
‘Groot gevaar gevaar Liverpool-aanstelling Slot’
13:02
53+
FC Porto doet opmerkelijke ‘Conceicão-onthulling’
12:47
318+
‘Slot heeft beslissing over Liverpool al genomen’
12:33
314+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
12:18
313+
Grote update over Slot en Liverpool
12:11
25+
Bram van Polen (38) hangt kicksen aan de wilgen
12:00
13+
Spotify-playlists Feyenoord: Andrea Bocelli en rap uit 020
11:48
161+
‘Frenkie de Jong lijnrecht tegenover Barça’
11:33
350+
Oud Ajax-spits terug naar Amsterdam als opvolger Brobbey?
11:18
128+
Derksen reageert op aangifte die tegen hem is gedaan
11:03
398+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
10:51
347+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
10:39
210+
‘Knoop over Ajax-toekomst Mikautadze doorgehakt’
10:23
712+
‘Enorme Feyenoord-leegloop na vertrek Slot’
10:08
540+
‘Dán vertrekt Brian Brobbey bij Ajax’
09:59
3489+
‘Steven Berghuis slaat om zich heen bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie