Zuidam onder druk door falende koopwoede FC Utrecht

Foto: Zuidam onder druk door falende koopwoede FC Utrecht

FC Utrecht heeft fors wat dik betaalde spelers op de loonlijst staan, maar dit bleek niet genoeg voor een ticket voor Europees voetbal. Eredivisieverrassing Sparta was te sterk. Daarover moet men zich in de Domstad toch eens achter de oren krabben. Wat is er misgegaan? En is Jordy Zuidam nog wel de technische baas die de club verder kan brengen de komende jaren?

FC Utrecht haalt en haalt maar nieuwe spelers, maar een echt idee er achter ontbreekt

Het kwam de laatste jaren opmerkelijk vaak voor: was er een bekende naam uit het Nederlandse topvoetbal naarstig op zoek naar een nieuwe club, dan viel al snel de naam van FC Utrecht als geïnteresseerde partij. Dat begon zelfs op te vallen. Jens Toornstra kon niet meer altijd op speelminuten rekenen onder Arne Slot bij Feyenoor, waarna de Utrechtse FC hem snel binnen hengelde.

Bas Dost was bij Club Brugge niet meer op zijn plek, na sterke jaren in Duitsland bij onder andere Wolfsburg Geen probleem voor FC Utrecht, want die club wist de spits te verleiden tot een terugkeer naar Nederland. Ongetwijfeld voor een vorstelijk salaris, anders was de aanvaller nooit naar de Domstad gekomen.

En daar was ook nog voormalig Ajacied Zakaria Labyad, die nog niet zolang geleden zonder club zat. De trots van de Domstad, waar zakenman Frans van Seumeren al vele tientallen miljoenen euro’s in stopte, was er – niet geheel onverwacht – als de kippen bij om de middenvelder aan te trekken.

Viergever versus Van der Hoorn

Datzelfde gold voor ex-PSV’er Nick Viergever en de, eveneens voormalig Ajacieden Mike van der Hoorn en Sean Klaiber. Allemaal bekende namen die bij topclubs gespeeld hadden en door de technische leiding in de voorbije tijd naar FC Utrecht gehaald werden. Daarnaast werd er ook nog een hele rammel aan spelers, waaronder vleugelspits Amin Younes, gehuurd.

De club zou hiermee weleens ‘even’ hoge ogen gaan gooien in de Eredivisie. De ambities waren torenhoog. Maar het liep toch niet helemaal zoals men verwacht had in het midden van Nederland. De play-offs om Europees voetbal werden dan wel nog behaald, maar hierin bleek Sparta uiteindelijk te sterk.

Hoewel de Griek Anastasios Douvikas zich uitstekend ontwikkelde en onderweg lijkt naar Rangers FC in Schotland, was zijn concurrerende grootverdiener Bas Dost vaak geblesseerd of zat veel op de bank. De boomlange aanvaller vertrekt zeer waarschijnlijk alweer bij de Domstedelingen. Centrale verdediger Viergever schopte het tot aanvoerder en scoorde zelfs zo nu en dan een keer.

Maar de te houterige Van der Hoorn is niet echt een versterking gebleken. Oud-Feyenoorder Toornstra is dat weer wél, maar dat heeft vooral te maken met de goede instelling en mentaliteit die de middenvelder al sinds jaar en dag uit zichzelf heeft. Huurling Younes, ook hij is een ex-speler van Ajax, maakte ook niet altijd een bijster sterke indruk. FC Utrecht is altijd erg actief op de transfermarkt, maar voor wat betreft afgelopen seizoen blijkt dat niet echt succesvol geweest.

Keepers

Er is weinig lijn te bespeuren in de aankoop- of huurbeleid van de club. Toch wordt er inmiddels alweer druk door td Zuidam her en der gewinkeld. Er is een akkoord bereikt met Mats Seuntjens, Souffian El Karouani komt – vermoedelijk samen met doelman Mattijs Branderhorst – over van NEC en flankaanvaller Ole Romeny van FC Emmen.

Dat Branderhorst komt is op zich best opmerkelijk, omdat Utrecht met Fabian de Keijzer al een talentvolle eerste doelman in huis heeft en huidige eerste keeper Vasilis Barkas zijn doorlopende bij eigenaar Celtic heeft laten ontbinden. Hierdoor is het goed mogelijk dat ook hij bij FC Utrecht zal gaan blijven.

De Domstedelingen blijven zich, zoals ieder jaar weer, flink roeren op de transfermarkt. Een echte spreekwoordelijke lijn is daar niet altijd, ook nu wederom, niet in te bespeuren. Eerder heeft het er schijn van dat FC Utrecht krampachtig probeert te kunnen aanhaken bij een club als AZ, dat echter al mijlenver verwijderd lijkt.

Jordy Zuidam

Misschien is het raadzaam voor suikeroom Van Seumeren en de medeaandeelhouders om de technische leiding in de top eens goed onder de loep te nemen. De nu 42-jarige oud-speler Zuidam zwaait daar al jarenlang, medio 2017, de scepter als technisch directeur. Daarvoor was hij in de Galgenwaard hoofdscout.

Enige verversing in de top kán immers voor nieuwe inzichten en werkwijzen zorgen. Dát zou het immer ambitieuze FC Utrecht misschien goed kunnen doen.

Moet FC Utrecht technisch directeur Zuidam vervangen?

  • Ja
  • Nee
653+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
2+
Van der Vaart onthult eerdere voorliefde voor andere Eredivisie-club
09:10
34+
Vandaag Inside velt oordeel over ‘krankzinnige’ Berghuis
08:55
30+
Messi laat zich uit over WK-vete met Van Gaal
08:40
49+
Verbazing om Volendam-situatie: “Dat is toch heel erg gek?”
08:25
128+
‘Doemscenario voor Oranje Leeuwinnen’
08:10
158+
‘Einde seizoen voor Ajax-talent’
23:31
671+
‘Ajax: 4,5 miljoen voor winteraanwinst’
23:13
260+
Kenneth Perez: “Die is heel blij met zichzelf”
23:05
880+
‘Opmerkelijke’ actie Brobbey na Marseille-Ajax
22:58
685+
‘Onthulling over toekomst Frenkie de Jong’
22:48
133+
‘Remontada’ Engeland tegen Oranje Leeuwinnen
22:42
355+
Wim Kieft laat héél ander Berghuis-geluid horen
22:11
60+
Rondje KKD: Willem II sluit topper winnend af en loopt uit
22:00
325+
Trauner: “Ik wil niet te veel zeggen over PSV”
21:55
30+
Heerenveen geeft Almere City van katoen: 3-0
21:45
973+
Nieuwe Ajax-bom: ‘verbijstering én woede’
21:22
198+
‘Ajacied kan gewoon helemaal niks’
21:08
66+
EINDE seizoen Feyenoord, BOERENJAAR voor PSV | Twee Viertje met Aad #62
20:44
171+
Verweij onthult ‘meest gehate man ooit bij Ajax’
20:31
510+
Quilindschy Hartman heeft boodschap voor PSV
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie