WK-tegenstander Ecuador: moordpoging, ruzie en een international bij Ajax

Foto: WK-tegenstander Ecuador: moordpoging, ruzie en een international bij Ajax

Met Ecuador treft Nederland op het WK een relatief onbekend voetballand. Toch hebben er een aantal spelers uit het Zuid-Amerikaanse land in de Eredivisie rondgelopen. Op dit moment staat er zelfs een Ecuadoriaan onder contract bij Ajax. Een blik op de voetballers uit Ecuador met een verleden in Nederland.

Renato Ibarra

In 2011 maakte Vitesse melding van de komst van Renato Ibara, international van Ecuador. De destijds twintigjarige rechtsbuiten kwam uit de hoge hoed van technisch directeur Ted van Leeuwen en werd de tweede Ecuadoriaan in de geschiedenis van de club. In 2007 speelde verdediger Giovanny Espinoza één jaar in Arnhem.

Ibarra viel in de smaak bij de supporters van Vitesse. Met name vanwege zijn strijdlust en verdedigende inzet tot aan de eigen achterlijn. In aanvallend opzicht liet zijn spel te wensen over. Zijn voorzetten kwamen vaak niet aan en een overvloed aan doelpunten bleef uit. In 146 wedstrijden voor Vitesse scoorde hij twaalf keer. Zijn meest memorabele wapenfeit is het geven van een elleboogstoot aan Memphis Depay, die een scheurtje in zijn oogkas opliep.

Poging tot moord

Ibarra vertrok in 2016 voor een bedrag van 1,8 miljoen euro naar Club América. In Mexico won hij de landstitel en de beker, maar na vier jaar werd hij ontslagen door de topclub uit Mexico-Stad. Ibarra was opgepakt voor huiselijk geweld. De voetballer zou zijn zwangere vrouw hebben mishandeld, omdat zij van hem wilde scheiden. Een gevangenisstraf voor poging tot moord en abortus dreigde, maar de vrouw veranderde haar oorspronkelijke aangifte. De zaak werd afgedaan met een financiële vergoeding en een verplichte cursus genderperspectief.

Anno 2022 speelt Ibarra nog altijd in Mexico, inmiddels voor Xolos uit Tijuana. Hij deed tijdens de WK-kwalificatie regelmatig mee bij Ecuador en de kans is groot dat hij meegaat naar Qatar.

Edison Méndez

Ook voormalig PSV’er Edison Méndez is geboren in Ecuador. De middenvelder maakte tijdens het WK 2006 in Duitsland indruk op de scouts en werd naar Eindhoven gehaald. Méndez veroverde al snel een basisplaats en zag zichzelf terug op het hoogste niveau. Tegen Arsenal werd hij de eerste Ecuadoraan die scoorde in de Champions League. Door zijn doelpunt won PSV met 1-0 en werd de kwartfinale bereikt.

Probleem met Huub Stevens

Veelbesproken is het moment waarop Méndez in conflict kwam met Huub Stevens. De middenvelder had de pech dat de camera’s erbovenop stonden toen hij botste met zijn trainer. Stevens beet Mendéz toe dat hij respectloos was. “Jij hebt met mij een probleem”, sprak hij fel. Later maakten de twee het goed en kwam Méndez gewoon aan spelen toe. In 2009 keerde de middenvelder na twee landstitels met PSV terug naar Ecuador.

Tegenwoordig is Méndez trainer bij het tweede elftal van LDU Quito. Zijn zoon Mayer liep in 2019 stage in de jeugd van PSV.

Drie Ecuadorianen bij Willem II

José Valencia werd in 2003 door Ajax naar Nederland gehaald en kwam uit in het beloftenelftal. Daarna trok hij langs NEC Nijmegen, Willem II en FC Eindhoven, maar een groot gedeelte van de tijd worstelde hij met blessures. Valencia zat één keer bij de selectie van Ecuador, toen ze in 2006 een oefenwedstrijd speelden tegen Nederland.

Na Valencia heeft Willem II nog twee keer een speler uit Ecuador gehaald. Dat heeft alles te maken met Piet de Visser, die jarenlang trainer was van de club. De meesterscout heeft een goede relatie met Danny Walker, eigenaar van Aucas in Ecuador, en werd getipt over twee spelers. In 2019 beval De Visser een linksback aan bij Willem II, Diego Palacios, die voor één seizoen gehuurd werd. Palacios maakte zo’n goede indruk dat hij vervolgens werd verkocht aan Los Angeles FC. Willem II deelde in de opbrengsten van de transfer.

Een jaar later kwam De Visser met Jhonny Quiñónez op de proppen. De volgende juweel van Aucas werd gehuurd, maar kon niet aarden in Nederland en keerde na zes wedstrijden alweer terug naar Ecuador. In tegenstelling tot Palacios gaat Quiñónez waarschijnlijk niet mee naar het WK. Hij maakte geen speelminuten tijdens de kwalificatie.

International bij Ajax

Op dit moment spelen er twee spelers uit Ecuador in Nederland. Ajax verraste in januari van dit jaar met de komst van Patrickson Delgado. Deze box-to-box middenvelder wordt voor anderhalf jaar gehuurd van CSD Independiente del Valle en wil daarna graag in Amsterdam blijven. “Ik hoop dat Ajax me dan koopt”, zei hij tegen Ajax TV. “En natuurlijk zou ik willen doorstromen naar het eerste elftal van Ajax. Dat zou geweldig zijn.”

Delgado heeft tot nu toe een handjevol wedstrijden gespeeld in Jong Ajax en trainde vorige week voor het eerst mee met het eerste. In september zat de achttienjarige middenvelder bij de nationale selectie van Ecuador, dus wie weet komt Nederland hem tegen op het WK in Qatar.

Van de Premier League naar De Graafschap

De tweede speler uit Ecuador in Nederland vinden we in de Keuken Kampioen Divisie. Joel Valencia staat eigenlijk onder contract bij Brentford, maar viel buiten de boot bij de Premier League-club. Hij zoekt dit seizoen zijn geluk bij De Graafschap, dat de buitenspeler huurt met een optie tot koop.

Valencia verhuisde op zijn achtste naar Spanje en speelde in de academie van Real Zaragoza. Door zijn Spaanse paspoort kon hij wedstrijden spelen voor zowel jeugdselecties van Spanje als die van Ecuador. Voor het nationale elftal van Ecuador werd hij nog nooit opgeroepen. De kans lijkt daarom klein dat Valencia op 25 november meedoet als Ecuador tegenover Nederland staat.

Kende jij al deze spelers?

  • Ja
  • Nee
100+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie