Waarom het Ajax-vertrek van Timber nog lang niet zeker is

Foto: Waarom het Ajax-vertrek van Timber nog lang niet zeker is

Arsenal en Bayern München doen achter de schermen hun best om Jurriën Timber te verleiden voor een overstap. Beide clubs zien in de centrale verdediger, die bij zowel Ajax als het Nederlands elftal internationale ervaring opdeed, een groot talent en hopen hem zo snel mogelijk binnen te halen. Het is echter nog lang niet zeker dat Timber de transfer daadwerkelijk gaat maken.

Verschil in vraagprijs en aanbod

Het was voor Timber een grote verrassing toen hij in het voorjaar van 2020 van Erik ten Hag plotseling de kans kreeg in het eerste team. De jeugdinternational deed het dermate goed dat Perr Schuurs geen kans meer kreeg en de toenmalige oefenmeester besloot om Timber ook na de coronastop op te stellen. Het leverde hem een jaar later een plek in de selectie van het Nederlands elftal op, waarbij Frank de Boer hem opstelde in het 5-3-2 systeem en Timber zijn veelzijdigheid kon laten zien. Ook onder Louis van Gaal kreeg hij in vrijwel alle wedstrijden een basisplaats. Het zorgt ervoor dat hij op 22-jarige leeftijd al een EK én WK achter zijn naam heeft staan.

Dat Timber ondanks het teleurstellende seizoen van Ajax toch enigszins overeind bleef staan, maakt voor Arsenal en Bayern München duidelijk dat de voetballer veel in zijn mars heeft. De defensieve kracht blijft rustig in moeilijke situaties, heeft verdedigende kwaliteiten en is ontspannen aan de bal. Het openingsbod van Arsenal, dat volgens Voetbal International en De Telegraaf rond de 35 miljoen euro ligt, is voor Ajax echter allerminst voldoende om tot een akkoord te komen. De Amsterdammers zouden naar verluidt een bedrag van 60 miljoen euro verlangen, waarmee de clubs ver uit elkaar liggen. Bayern München heeft, voor wat bekend is, geen bod neergelegd.

Buiten het feit dat Ajax graag een goede band wil onderhouden met Timber, heeft de club weinig financiële redenen om Timber deze zomer al te laten gaan. Met Mohammed Kudus en Edson Álvarez heeft het twee grote spelers waarvan het al heeft ingecalculeerd dat ze zullen vertrekken. Het tweetal zal gezamenlijk naar verwachting een bedrag van tussen de 80 en 100 miljoen euro met zich meebrengen, waarmee Ajax een flink vracht met geld kan binnenhalen. Neem daar relatief kleinere transfers van overbodige spelers als Florian Grillitsch en Jorge Sánchez in mee, en de noodzaak voor een sneller verkoop van Timber is verdwenen.

Vertrouwen Mislintat in Timber

Waar de kersverse hoofdtrainer Maurice Steijn naar verluidt heeft geaccepteerd dat hij het waarschijnlijk zonder Timber moet doen, wil Mislintat alles in het werk stellen om de verdediger te behouden. Als nieuwe directeur voetbalzaken moet hij het voor elkaar krijgen om in zijn eerste volledige seizoen met Ajax goed te presteren en mensen ervan te overtuigen dat hij op de juiste plek zit. Afgelopen voetbaljaar maakte duidelijk dat de club in de selectie onvoldoende leiders had zitten die de groep op sleeptouw konden nemen. Mislintat verwacht dat Timber een belangrijke rol kan spelen in de wederopbouw van het team.

Ook voor Timber zou het volgens Mislintat goed zijn om nog een jaar in de Johan Cruijff ArenA te blijven spelen. Het verleden toont aan dat de verdediger nationaal en internationaal in staat is om op de been te blijven, en dat hij ook in mindere perioden zijn niveau kan vasthouden, maar in een leidersrol zagen we hem de voorbije jaren nog niet. Bovendien bleek Timber plotseling een stuk kwetsbaarder te zijn toen Lisandro Martínez naar Manchester United vertrok en hij in het hart van de defensie iemand anders naast zich kreeg. Het zijn kwaliteiten die hij wel nodig heeft als hij in de loodzware Premier League wil slagen.

Binnenhalen van landstitel bij Ajax

Steijn staat in zijn eerste voetbaljaar met Ajax direct een grote uitdaging te wachten. Na het teleurstellende seizoen 2022-2023, waarin de Nederlandse topclub voor het eerst sinds 2009 niet bij de eerste twee clubs in de Eredivisie eindigde, móét Ajax in het nieuwe voetbaljaar voor de prijzen meedoen. Achter de schermen werkt Mislintat hard om kwaliteit aan de selectie toe te voegen, waarmee het tegen Feyenoord en PSV weer meer kans maakt. Tegelijkertijd weet de directeur als geen ander dat er binnen de spelersgroep de nodige herkenbaarheid aanwezig moet blijven om de binding met de supporters te behouden en de continuïteit te verbeteren.

Het moge duidelijk zijn dat Ajax mét Timber meer kans maakt op de landstitel en dat levert de club tientallen miljoenen euro’s op aan startkapitaal voor deelname aan de Champions League. Mocht het uiteindelijk toch overgaan op een verkoop en Ajax een speler van buitenaf willen halen met dezelfde kwaliteiten, dan is het bovendien een torenhoog bedrag kwijt. Het vertrek van Timber levert de club intern dan ook veel onrust op, terwijl het na een seizoen vol tumult juist op zoek is naar een ontspannen voorbereiding. De interesse van Bayern München en Arsenal betekent kortom nog lang niet dat Timber al in het vliegtuig zit, hoogstens dat de transferzomer nu écht van start is gegaan.

Wat kan Timber het beste doen?

  • Blijven
  • Voor Arsenal kiezen
  • Naar Bayern München vertrekken
933+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie