Waarom Ajax ‘gewoon’ vijfde wordt in de Eredivisie

Foto: Waarom Ajax ‘gewoon’ vijfde wordt in de Eredivisie

Ajax probeert alles in het werk stellen om het dramatische seizoen niet nóg langer te laten duren. Na het gelijkspel tegen Excelsior Rotterdam (2-2) kon NEC over de Amsterdammers heen gaan, maar het verloor met ruime cijfers van AZ (0-3). Daardoor is het voorbijstreven van AZ voor Ajax praktisch onmogelijk geworden, maar heeft de ploeg van John van ‘t Schip nog alle kaarten voor de vijfde eindplek in handen.

Inside: hoop levend bij selectie Ajax

PSV is vrijwel zeker landskampioen en Feyenoord en FC Twente hebben respectievelijk de tweede en derde plek behaald, waarmee de top van de Nederlandse competitie inmiddels bekend is. Daaronder heeft AZ met een voorsprong van 9 punten officieus de vierde eindplek binnen. Maar vanaf de vijfde plek vindt er nog een flinke strijd plaats. Woensdagavond leek het er even op dat Ajax de vijfde positie uit handen zou geven, nadat het onnodig gelijkspeelde tegen Excelsior. NEC bleek een paar dagen later in eigen huis echter niet in staat te zijn om een overwinning te behalen.

Ajax en NEC deden het de laatste weken ongeveer even goed. Beide concurrenten behaalden in de laatste vijf wedstrijden in de Nederlandse competitie 8 punten. Het resulteert erin dat de clubs slechts op twee punten afstand van elkaar blijven staan en dat geen van beide zich een misstap kan permitteren. Opvallend genoeg deed FC Utrecht het de voorbije vijf wedstrijden uitstekend. De club slaagde erin om 10 punten binnen te halen, waardoor het Go Ahead Eagles op de ranglijst voorbij is gestreefd, het op de zevende positie staat en het een outsider blijft voor de vijfde plek.

AZW – V – V – W – W = 9 punten
AjaxW – G – V – W – G = 8 punten
NECW – G – W – G – V = 8 punten
FC UtrechtV – W – W – W – G = 10 punten
De laatste vijf wedstrijden van de nummer 4 t/m 7 in de Eredivisie (W=Winst, G=Gelijkspel en V=Verlies).

Ajax heeft belabberd doelsaldo

AZ staat stevig op de vierde positie, met een doelsaldo van +27 en een voorsprong van 9 punten op achtervolger Ajax. De Amsterdammers moeten het dit seizoen niet van hun doelsaldo hebben, want mede door de historische nederlaag tegen Feyenoord (6-0) is deze slechts +7. NEC en FC Utrecht bezetten de zesde en zevende positie, met respectievelijk een achterstand van 2 en 3 punten. Met nog drie speelronden voor de boeg is er in de Eredivisie nog van alles mogelijk. Gezien het programma van Ajax blijft het de beste papieren hebben om de vijfde plek binnen te halen.

PlekClubPuntenaantalDoelsaldo
4AZ58+27
5Ajax49+7
6NEC47+12
7FC Utrecht46+2
De stand in de Eredivisie na 31 speelronden.

Programma van Ajax geeft vertrouwen

Van ‘t Schip zal door alle verliespunten van dit seizoen goed weten dat Ajax zich vooral op zichzelf moet richten. Wie echter de laatste duels van het voetbaljaar erbij pakt, komt tot de conclusie dat de Amsterdammers dit niet uit handen mogen geven. Ajax neemt het in de laatste drie wedstrijden uitsluitend op tegen lager geklasseerde clubs. FC Volendam (nummer 17), Almere City (nummer 12) en Vitesse (nummer 18) zijn allemaal in het rechter rijtje terug te vinden en hebben grotendeels niets meer om voor te spelen, al gold dat ook voor Excelsior.

AjaxNECFC Utrecht
FC Volendam (uit)Excelsior (uit)Vitesse (thuis)
Almere City (thuis)Feyenoord (thuis)Sparta (thuis)
Vitesse (uit)Almere City (uit)AZ (uit)
Het resterende competitieprogramma voor de nummer 5 tot en met nummer 7.

Ajax-angst voor play-offs

Ajax blijft vrezend naar onderen kijken. Met de bekerwinst van Feyenoord is een vijfde plek voldoende om een ticket voor de voorronde van de Europa League te bemachtigen, maar een zesde of zevende positie kan Ajax alsnog in de problemen brengen. Het geluk van Ajax is echter dat vooral NEC een moeilijker programma tegemoet gaat. De verloren bekerfinalist krijgt Excelsior (nummer 15), Feyenoord (nummer 2) en Almere City (nummer 12) tegenover zich. Het zijn bepaald geen eenvoudige tegenstanders, zo beleefde Ajax afgelopen week nog maar eens.

FC Utrecht is de komende weken een outsider. Op het eerste gezicht komt de club tekort om serieus voor de vijfde plaats te gaan, maar drie overwinningen lijken niet uitgesloten te zijn. Vitesse (nummer 18) is komend weekend de eerste tegenstander, gevolgd door Sparta Rotterdam (nummer 9) en AZ (nummer 4). Al met al heeft Ajax de vijfde plaats in eigen hand, maar zal Van ‘t Schip de komende weken de selectie nog eens flink moeten uitknijpen om een einde aan het seizoen te maken. Goed was het dit voetbaljaar allerminst en dus kan je het maar het beste zo snel mogelijk afsluiten.

Eindigt Ajax op de vijfde plek?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
520+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:10
6+
‘Grote verrassing bij Oranje-opponent Frankrijk’
20:08
23+
EK-voorselectie Oranje: Bergwijn en Gravenberch in beeld
20:02
6+
‘PEC Zwolle haalt versterking op in Waalwijk’
19:53
0+
Voorspelling: wie pakt in de laatste speelronde de landstitel, Manchester City of Arsenal?
19:45
166+
‘Eredivisie-rentree voor Stefan de Vrij’
19:35
34+
Luuk de Jong: “Krijg wel berichten uit de Achterhoek”
19:22
246+
‘Ajax-vertrek voor 99% zeker’
19:11
122+
‘Feyenoord-leiding voert eerste gesprek’
19:00
106+
‘Ajax-breuk zeer realistisch’
18:50
55+
Spaan baalt van Ajax-vertrek: “Alleen belust op miljoenen”
18:30
19+
Ten Hag komt met boodschap aan United-fans richting belangrijke eindfase
18:10
189+
Redding van Vitesse stap dichterbij
17:50
25+
Mooie optie voor Advocaat: dispensatie voor tweevoudig Oranje-international
17:30
26+
Zo doen Ronaldo en Messi het op de lijst best verdienende sporters
17:10
172+
Fans Twente en AZ boos om opvallende programmering ESPN
17:00
65+
Koeman, Taylor moet mee naar EK! | Raad van Aad #45
16:44
2988+
Pikant gerucht op Ibiza: Vrouw ESPN-analist gaat vreemd met PSV’er
16:21
81+
Verschrikkelijk nieuws voor de voetbalfan uit politiek Den Haag
16:08
23+
‘Manchester City mist sterkhouder Ederson in titelrace’
15:33
31+
‘Opvolger van Allegri bij Juventus in beeld’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie