Voetballer Cabañas werd in zijn hoofd geschoten door drugscrimineel

Foto: Voetballer Cabañas werd in zijn hoofd geschoten door drugscrimineel

Voetbal wordt omschreven als een kwestie van leven of dood. Die symboliek werd voor Salvador Cabañas werkelijk. De oud-spits werd in zijn hoofd geschoten door een Mexicaanse drugscrimineel die dankzij zijn goals een weddenschap had verloren. Cabañas overleefde de aanslag en keerde terug op het veld.

Zondagochtend 05:15 uur, 25 januari 2010. Salvador Cabañas vermaakt zich samen met zijn vrouw en zwager op de dansvloer van Bar Bar. Het café in Mexico-Stad is beroemd omdat er veel bekende mensen komen, zoals Diego Maradona op de avond voor zijn eerste wedstrijd op het WK van 1986. Tussen de rijke en bekende mensen bevinden zich in Mexico ook drugscriminelen, die zich regelmatig mengen op dezelfde feestjes. Zo kan het zijn dat Cabañas, voetballer van Club América, op het toilet oog in oog komt te staan met José Jorge Balderas Garza, een gewelddadige drugshandelaar.

Eerder die dag heeft Cabañas met Club América verloren van het kleinere Monarcas Morelia. De beruchte Balderas, fanatiek supporter van de topclub uit Mexico-Stad, wil daarom een hartig woordje met de spits te spreken. De drugscrimineel zegt tegen Cabañas dat hij van Mexico ‘aan het stelen is’. Hij doelt waarschijnlijk op een weddenschap waarbij hij veel geld verloor door doelpunten van de spits. Reden voor de drugscrimineel om een pistool op Cabañas te richten. Hij schiet hem door zijn hoofd en laat hem voor dood achter op het toilet.

Kogel niet verwijderd
Cabañas werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en geopereerd. De artsen besloten de kogel niet te verwijderen, omdat dit een levensbedreigend risico met zich meebracht. Cabañas lag in coma, maar zijn toestand verbeterde snel.

In Paraguay werd volop gebeden voor de populaire spits van het nationale elftal. Bondscoach Gerardo Martino, de latere coach van FC Barcelona, bezocht een kerkdienst en barstte tijdens het ‘Onze Vader’ in tranen uit. In verschillende voetbalstadions betuigden supporters hun steun met spandoeken, vlaggen en foto’s. In Mexico trapte Club América een competitiewedstrijd af met tien spelers in plaats van elf, als verwijzing naar de ontbrekende Cabañas.

Wonder boven wonder overleefde Cabañas de moordaanslag. Op 30 januari, 5 dagen nadat hij werd beschoten, ontwaakte hij uit zijn coma. Zijn herstel verliep voorspoedig en hij kon na 3 weken de intensive care verlaten. Weer 2 weken later werd hij overgevlogen naar een kliniek in Buenos Aires om verder te revalideren. 4 maanden na de aanslag werd hij medisch ontslagen, met de kogel nog altijd in zijn hoofd.

Terugkeer op het veld
Cabañas hield blijvende schade over aan de avond in Bar Bar. Hij verloor het zicht in zijn linkeroog en raakte deels verlamd aan de linkerkant van zijn lichaam. Zijn carrière op het hoogste niveau kwam abrupt ten einde. De voormalig Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar miste het WK van 2010 en zag een transfer naar Manchester United niet doorgaan. Maar Cabañas was al blij dat hij nog leefde en weer kon voetballen. In 2012 speelde hij voor het eerst weer een wedstrijd bij Club 12 de Octubre, waar zijn carrière was begonnen. Hij werd dat seizoen kampioen op het derde niveau van Paraguay.

De dader was vastgelegd op camerabeelden en werd in 2011 gearresteerd wegens poging tot moord. In april 2022 werd Balderas veroordeeld voor 36 jaar gevangenisstraf voor drugshandel en deelname aan georganiseerde misdaad.

Ondanks zijn hersenschade herinnert Cabañas zich de laatste momenten voordat hij werd neergeschoten. “Zijn hand trilde toen hij het pistool op mij richtte. Hij richtte het op mijn hoofd en zei dat ik mijn laatste wens moest doen. Ik zei dat ik dat niet zou doen. Ik vertelde hem dat ik niet dood zou gaan.”

Kende jij dit verhaal?

  • Ja
  • Nee
196+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie