Vertrek Bergwijn bij Ajax ligt op de loer

Foto: Vertrek Bergwijn bij Ajax ligt op de loer

Steven Bergwijn heeft tijdens de afgelopen transferzomer naar verluidt de mogelijkheid gehad om Ajax te verlaten. Onder meer een club in Saudi-Arabië zou interesse in hem gehad, waarbij zijn management naar het verhaal van de desbetreffende vereniging heeft geluisterd. Hoewel Bergwijn uiteindelijk niet is vertrokken, werpt het de vraag op hoe zijn toekomst er bij Ajax uitziet.

Komst van Bergwijn bij Ajax

Dolblij was Ajax in de zomer van 2022 toen Bergwijn eenmaal binnen was. Marc Overmars probeerde al een tijdlang om de Oranje-international te strikken, maar de voormalig directeur voetbalzaken slaagde er niet in om het met Tottenham Hotspur eens te worden over het transferbedrag. De Londenaren hadden hem voor 30 miljoen euro van PSV overgenomen en wilden liever geen verlies op de aanvaller maken. En dus moest Ajax ver gaan om Bergwijn te strikken. Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar bereikten een jaar geleden een akkoord over een bedrag van 31,25 miljoen euro, waarmee ze hun toptarget eindelijk konden contracteren.

Voor Bergwijn was er geen enkele twijfel om bij Ajax een verbintenis te ondertekenen. De pijlsnelle vleugelaanvaller kende de club uitstekend uit zijn jeugd, toen hij nog op De Toekomst rondliep. Bovendien was Ajax onder Erik ten Hag langzaam uitgegroeid tot een Europese suptopper die jaarlijks meedeed in de Champions League en was het landskampioenschap vrijwel een zekerheid. “Ajax speelt altijd aantrekkelijk voetbal en doet het goed in de UEFA Champions League. Dus dat is ook weer belangrijk voor mij. Hierdoor kan ik me laten zien op een hoger podium”, liet Bergwijn destijds aan het clubkanaal weten.

Het besluit van de Nederlander ging niet over een nacht ijs. Bergwijn sprak meermaals intensief met Alfred Schreuder, die inmiddels als vervanger van Ten Hag naar voren was geschoven. De oefenmeester wilde zijn selectie zo snel mogelijk naar zijn hand zetten en kon meegaan met de clubleiding om Bergwijn binnen te halen. Bergwijn kreeg dan ook het gevoel dat Schreuder blij met hem was. “Ik heb vaker met de trainer gesproken, ook bij mij thuis. Ik kreeg een heel goed gevoel en dat was uiteindelijk ook doorslaggevend voor mijn keuze”, liet hij in hetzelfde interview weten, overtuigd dat Ajax de groei zou doorzetten.

Steven Bergwijn maakt een doelpunt in de bekerfinale tegen PSV.

Negatieve ontwikkeling in Amsterdam

Ruim 12 maanden later ziet de wereld er in Amsterdam geheel anders uit. Onder Schreuder kreeg Bergwijn wel een basisplaats toebedeeld, maar slaagde hij er maar niet in om zijn draai te vinden. Dit had voor een belangrijk gedeelte te maken met het speltype dat Ajax wil spelen. De Amsterdammers hebben al jarenlang de intentie om te domineren en op de speelhelft van de tegenstander te voetballen, wat ervoor zorgt dat Bergwijn minder ruimte voor zich heeft om van zijn snelheid gebruik te maken. Het resulteerde er vorig voetbaljaar in dat de voetballer te vaak de bal in zijn voeten wilde hebben en zichzelf vastliep.

John Heitinga, die de vertrokken Schreuder in januari opvolgde, ging met Bergwijn aan de slag om zijn kwaliteiten meer naar voren te laten komen. De interim-trainer probeerde de aanvaller tijdens trainingen te laten inzien dat hij vaker een diepgaande loopactie moest aangaan, zodat er meer ruimte zou ontstaan voor zijn teamgenoten. Afgelopen seizoen kwam Bergwijn echter tot de conclusie dat de meeste middenvelders aan de bal niet in staat waren om de tegenstander de baas te zijn, waardoor hij zich geroepen voelde om zichzelf aan te bieden. Het gevolg was dat Bergwijn en Ajax elkaar tegenwerkten.

Deze zomer kwam Maurice Steijn aan het roer te staan. Met het vertrek van Dusan Tadic, Jurriën Timber, Edson Álvarez en Mohammed Kudus kreeg Bergwijn plotseling de aanvoerdersband om zijn arm. Wie Bergwijn de voorbije jaren heeft gevolgd, ziet niet direct een aanvoerder in de aanvaller. Naar buiten toe straalt hij voornamelijk rust en zelfvertrouwen uit, maar tegenover de pers is het niet direct een man van lange antwoorden. Desondanks koos Steijn ervoor om Bergwijn belangrijker te laten worden en perspectief te bieden, zodat hij voldoende uitdaging voor zichzelf blijft zien om in Amsterdam te presteren.

Steven Bergwijn in actie voor het Nederlands elftal.

Interesse uit Saudi-Arabië

En dat is nodig, want begin september kwam naar buiten dat Bergwijn de mogelijkheid had om in Saudi-Arabië het grote geld op te halen. Het is voor de creatieveling, die voor het Nederlands elftal 29 interlands achter zijn naam heeft staan, niet direct de stap die hij in de huidige fase van zijn loopbaan logischerwijs moet maken, zeker niet gezien zijn 25-jarige leeftijd. Desondanks volgden er achter de schermen naar verluidt meerdere gesprekken tussen zijn management en de geïnteresseerde club. Deze keer zei Bergwijn dan wel ‘nee’ tegen het voorstel, maar het sluit niets uit voor de nabije toekomst.

Ajax hangt namelijk aan een zijden draadje. Het staat in de middenmoot van de competitie, met wedstrijden tegen FC Twente (uit) en Feyenoord (thuis) voor de boeg. Waar het goed mogelijk is dat de huidige spelersgroep de komende weken hechter wordt, valt een panieksituatie eveneens niet uit te sluiten. Bergwijn zal zich als captain verantwoordelijk voelen voor de resultaten in Amsterdam en er alles aan doen om deze om te draaien naar het positieve, maar mochten de prestaties in de winter nóg niet goed zijn dan kan een transfer naar Saudi-Arabië met het Europees kampioenschap in Duitsland voor de boeg opeens heel aantrekkelijk klinken.

Voor Oranje hoeft hij de stap naar de Saudische competitie niet te laten. Ronald Koeman maakte tijdens de voorbije interlandperiode duidelijk dat een dergelijke overstap niet direct hoeft te betekenen dat hij de speler niet meer selecteert. Een periode in de luwte kan Bergwijn de kans geven om weer volledig tot zichzelf te komen. De aankomende maanden worden daarom cruciaal voor Ajax. Dat geldt niet alleen op prestatieniveau, maar ook voor het behouden van een aantal belangrijke krachten binnen de selectie. Bergwijn, die nog over een contract beschikt tot medio 2027, is daar een van.

Vertrekt Bergwijn binnen een jaar naar Saudi-Arabië?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
3679+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:43
48+
Zorgen om supportersrellen: “De sector betaald voetbal is ziek”
23:34
25+
Barcelona morst dure punten bij Real Mallorca
23:11
83+
Manchester United door, speciale avond voor Van de Beek en Amrabat
22:43
23+
Bayern München zet Preussen Münster zonder moeite opzij
22:22
940+
F-Side kondigt nieuwe actie aan: “We gaan door”
22:03
135+
Winnende Leeuwinnen stunten in slotfase tegen Engeland
21:41
190+
Ajax komt met positief nieuws over jeugdspeler
21:24
208+
Van Bommel haalt uit naar concurrent Janssen
21:11
587+
‘Ajax kiest voor tijdelijke constructie met duo’
20:45
175+
UEFA versoepelt regels voor Rusland
20:27
92+
‘Franse club geïnteresseerd in Van Nistelrooij’
20:13
548+
‘Giménez was in slotfase transferperiode dicht bij Feyenoord-exit’
19:43
503+
Van den Boomen voelt zich verantwoordelijk voor onrust bij Ajax
19:30
199+
Gravenberch maakt indruk bij Liverpool: “Sensationeel goede club”
19:19
422+
‘Ajax gevraagd om opheldering over onderzoek Mislintat’
18:50
155+
Bij PSV weggestuurd talent alsnog in de Eredivisie: “Dat moest mijn jaar worden”
18:31
77+
Ancelotti over mogelijke opvolger: “Hoop dat hij ooit coach van Real wordt”
18:12
167+
Dolend Vitesse krijgt volgende klap te verwerken
17:53
564+
Supportersvereniging Ajax wil in gesprek met Halsema: “Tegen generieke maatregelen”
17:33
120+
Guardiola over afhakende City-spelers: “Misschien doe ik zelf nog even mee”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie