Vanenburg wijst hét probleem aan bij Ajax: “Geen kans tegen PSV”

Foto: Vanenburg wijst hét probleem aan bij Ajax: “Geen kans tegen PSV”

Gerald Vanenburg kijkt met pijn in zijn hart naar de situatie bij Ajax. De oud-aanvaller vertrok afgelopen seizoen als individueel trainer bij de Amsterdamse club, omdat hij het niet eens was met de manier van werken. Hij ziet nu veel problemen bij het eerste elftal en houdt zijn hart vast voor de wedstrijd tegen PSV, waar de geboren Utrechter ook speelde. “Het is heel pijnlijk om te zeggen, maar dit Ajax is kansloos tegen PSV.”

Interview met Gerald Vanenburg over PSV – Ajax

Na het vertrek van Maurice Steijn voert interim-trainer Hedwiges Maduro tactische wijzigingen door die Ajax behoudender laten spelen. Niet des-Ajax, maar volgens Vanenburg wel goed in de fase waar het team in zit. “Ajax moet niet denken op de manier zoals ze altijd dachten. Dat zij per se het spel moeten maken. Misschien moeten ze wat behoudender spelen, een ander systeem”, vertelt Vanenburg in gesprek met SoccerNews-presentatrice Anouk Hoogendijk.

In de wedstrijd tussen zijn twee oude ploegen verwacht Vanenburg zondag een makkelijke overwinning voor PSV. “Op dit moment heeft Ajax het tegen iedere ploeg moeilijk, zelfs tegen een degradatiekandidaat. Tegen PSV hebben ze helemaal geen kans. De kwaliteit van de ploeg en de organisatie zijn gewoon niet goed genoeg. Ze missen ervaren jongens die het verschil maken. PSV heeft die wel, bijvoorbeeld Luuk de Jong of Jerdy Schouten, die jong is, maar al ervaring in het buitenland heeft. Ajax is op dit moment niet sterk genoeg om tegen zulke ploegen te spelen. Ik zie het somber in voor ze.”

AJAX maakt GEEN kans en UTRECHT wil DOORSPELEN | SN Weekly met Anouk Hoogendijk #15

Het grote probleem van Ajax

Vanenburg, die als voetballer bekendstond om zijn uitstekende techniek, werd in 2020 door toenmalig technisch directeur Marc Overmars binnengehaald bij Ajax als techniektrainer. In april van dit jaar kondigde hij zijn vertrek aan, omdat hij zag dat de club de verkeerde kant op ging. “De data bepaalde op een gegeven moment wat spelers moeten doen. Ik was dat niet gewend. Ik ben gewend dat je spelers ontwikkelt door veel uren op het veld door te brengen. Techniek is de basis van het voetbal. Als je de basistechniek heel hoog krijgt, kun je dominant gaan spelen. Maar er was steeds minder aandacht en tijd voor. Daar komen de grootste problemen vandaan, ook bij de jeugd. Ik heb dat aangegeven, maar het veranderde niet. Dan moet je jezelf afvragen of je daar onderdeel van wilt zijn.”

Het is één van de oorzaken die volgens Vanenburg tot de huidige sportieve crisis hebben geleid. “Het is van bovenaf misgegaan. Ze hebben voor bepaalde mensen gekozen en die kregen alle mogelijkheden om hun gang te gaan. Dat is gewoon helemaal verkeerd uitgepakt. De stabiliteit bij de club is het allerbelangrijkste. Samen met de kwaliteit op het veld. Ajax heeft altijd bekendgestaan om hoge kwaliteit en positiespel, maar daar zie je niets meer van terug. Iedereen weet dat de club veel heeft betekend voor het Nederlandse voetbal, ook internationaal. Het doet daarom ontzettend pijn dat ze nu in deze situatie zitten.”

Individueel trainer

Na zijn vertrek uit Amsterdam is Vanenburg niet meer aan de slag gegaan bij een club. Momenteel traint hij spelers op individuele basis. “Senioren, jongens uit eerste elftallen, ook uit het betaalde voetbal. Dat vind ik leuk om te doen, omdat ik daar mijn eigen inbreng in kwijt kan. Ik ben weer vrij en kan doen en laten wat ik wil”, aldus Vanenburg, die niet uitsluit dat hij in de toekomst weer ergens aan de slag gaat. “Ik heb mijn diploma’s. Als er iets voorbij komt wat ik leuk vind, doe ik dat.”

Op dit moment heeft de 42-voudig international bewust iets meer afstand genomen van het wereldje. “Ik ben niet alleen maar bezig met voetbal, maar met veel meer dingen eromheen. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld een kleine gekregen. Dat zijn hele leuke dingen.” Toch kijkt Vanenburg met veel nieuwsgierigheid uit naar PSV – Ajax. “Dat blijft voor mij een bijzondere wedstrijd. Het zijn twee clubs waar ik veel aan te danken heb en waar ik met veel plezier heb gespeeld. Ik houd nog altijd van voetbal en blijf ermee bezig, dat krijg je er nooit uit.”

Is Ajax kansloos tegen PSV?

  • Ja, honderd procent.
  • Een gelijkspel is mogelijk.
  • Waarom zouden ze niet kunnen winnen?
958+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie