Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen

Foto: Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen

John van ‘t Schip begint zondagmiddag om 12:15 uur met Ajax aan de laatste fase van de competitie. Met PEC Zwolle-uit staat er direct een loodzware wedstrijd op het programma. Niet alleen is het duel cruciaal voor het behoudt van de vijfde positie op de ranglijst, ook zal de hoofdtrainer zich nog eens extra willen bewijzen. Van ‘t Schip zal de criticasters namelijk de mond willen snoeren.

Inside: Van ‘t Schip geeft bij Ajax alles wat hij heeft

De oefenmeester had geen moeilijker moment kunnen uitkiezen om bij Ajax te werken. Begin november zat hij voor het eerst bij Ajax op de bank en beleefde Ajax een absoluut dieptepunt in de Nederlandse competitie. Onder leiding van Maurice Steijn en directeur voetbalzaken Sven Mislintat was de club namelijk flink afgegleden. Ajax stond laatste in de Eredivisie en had ook in Europa weinig te vertellen. Daar kwam nog eens bij dat Van ‘t Schip net zijn vrouw had verloren en daardoor midden in een rouwproces zat. Hij maakte voor het noodlijdende Ajax echter een uitzondering.

Sinds zijn aanstelling speelde Ajax 26 wedstrijden, waarbij hij uitsluitend in het competitieduel met PEC Zwolle (2-2 gelijkspel) en de bekerwedstrijd tegen USV Hercules (3-2 nederlaag) niet op de reservebank plaatsnam vanwege het huwelijk van zijn zoon in Australië. In de Nederlandse competitie leverde het veelal overwinningen op, maar de laatste tijd lijdt Ajax steeds vaker puntverlies. Het zorgt ervoor dat Van ‘t Schip bij Ajax intussen tien zeges, zes gelijke spelen en twee nederlagen op zijn naam heeft staan, waardoor hij 56 procent winstpercentage heeft.

Europees gezien heeft Van ‘t Schip het dit seizoen eveneens moeilijk. Driemaal speelde Ajax in de Europa League, gevolgd door viermaal in de Conference League, waarin het tot twee overwinningen, twee gelijke spelen en drie nederlagen kwam. In totaal betekent het dat de club onder Van ‘t Schip als hoofdtrainer vooralsnog twaalfmaal won (46 procent), achtmaal gelijkspeelde (31 procent) en zesmaal verloor (23 procent). Het toont nog maar eens het ingewikkelde seizoen aan waarin Ajax zit. Hoeveel de tegenvallende resultaten Van ‘t Schip aan te rekenen zijn, is lastig te zeggen.

 GewonnenGelijkVerloren
Eredivisie1062
KNVB Beker1
Europa League12
Conference League121
Totaal:1286
De resultaten van Ajax sinds de aanstelling van John van ‘t Schip.

Onevenwichtige selectie zorgt voor problemen

Wie de huidige spelersgroep onder de loep neemt, komt al snel tot de conclusie dat het voor een trainer ingewikkeld is om een stabiel team te bouwen. Mislintat haalde afgelopen zomer meer dan 10 buitenlandse spelers naar Amsterdam en verkocht met onder meer Jurriën Timber, Dusan Tadic, Mohammed Kudus en Edson Álvarez de sleutelspelers. Wat overbleef was een jong team zonder échte uitblinkers die het op de rit konden krijgen. Dat merkte Van ‘t Schip ook al snel, want vooral verdedigend staat het dit voetbaljaar zeer slecht door een gebrek aan ervaring.

Afgelopen winter probeerde Ajax het een en ander recht te zetten door Jordan Henderson te contracteren. De Brit moest voor de balans en coaching zorgen, maar ook met hem op het veld gaat het nauwelijks beter. Dat heeft weinig met de kwaliteiten van de middenvelder te maken, die weldegelijk een belangrijke rol kan gaan bekleden, maar meer met het niveau van de spelers om zich heen. Komende zomer zal er dan ook veel moeten gebeuren, door de mindere voetballers te verkopen en een aantal goede versterkingen aan te trekken.

John van ‘t Schip aan de zijlijn in gesprek met Jordan Henderson.

Van ‘t Schip is klaar voor examen

De komende acht wedstrijden zal de hoofdtrainer moeten laten zien wat Ajax waard is. De club bezet momenteel de vijfde plaats in de competitie en plaatst zich daarmee hoogstwaarschijnlijk voor de voorronde van de Europa League, maar het is onzeker of het die plek vasthoudt. De concurrentie zit Ajax namelijk op de hielen en de ploeg van Van ‘t Schip is alles behalve stabiel. Op het kunstgrasveld van PEC Zwolle hebben de voorbije seizoenen meerdere Nederlandse topclubs punten laten liggen, waardoor de aankomende tegenstander een angstgegner is.

De drie speelronden erna dagen Ajax vervolgens behoorlijk uit. Na PEC Zwolle wacht een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Niet alleen wist het de afgelopen seizoen meermaals in de Johan Cruijff ArenA te verrassen, ook staat het op een keurige zevende positie op de ranglijst. Daarna wacht voor Ajax een wedstrijd tegen Feyenoord. De Klassieker zorgt jaarlijks voor prachtige duels, maar is dit seizoen een extra speciale. De Rotterdammers zijn met hun huidige tweede plek de grote favoriet voor de overwinning en kunnen Ajax extra pijn doen in strijd om plek 5.

Ook de thuiswedstrijd tegen FC Twente zal geen eenvoudige worden. Joseph Oosting heeft samen met technisch directeur Arnold Bruggink een uitstekend team op de been kunnen brengen en staat overtuigend op de derde plaats in de Eredivisie. Het is zelfs bijna zeker van de voorronde van de Champions League, waardoor het seizoen meer dan geslaagd is. Na die lastige duels wacht voor Ajax een relatief eenvoudig slot. Excelsior (plek 15), FC Volendam (plek 18), Almere City (plek 12) en Vitesse (17) zijn namelijk achtereenvolgens de tegenstanders.

PEC ZwolleUitPlek 13
Go Ahead EaglesThuisPlek 7
FeyenoordUitPlek 2
FC TwenteThuisPlek 3
ExcelsiorThuisPlek 15
FC VolendamUitPlek 18
Almere CityThuisPlek 12
VitesseUitPlek 17
Het resterende speelprogramma van Ajax in de Eredivisie.

Van ‘t Schip blijft bij Ajax

Aan alles was de voorbije tijd te merken dat Van ‘t Schip dolgraag verder wilde in zijn huidige rol, maar intussen is duidelijk geworden dat dit niet gaat gebeuren. Het betekent echter niet dat de club afscheid van hem zal nemen, want de Amsterdammers zullen hem een functie achter de schermen geven. Op die manier kan hij alsnog zijn ervaring en voetbalkennis met de vereniging blijven delen. Hij zal echter een goede indruk willen achterlaten en in het restant van de competitie als hoofdcoach willen verrassen.

Moet Van ‘t Schip volgend seizoen hoofdtrainer van Ajax blijven?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
139+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie