‘Topclubs droppen bom onder Eredivisie’

Foto: ‘Topclubs droppen bom onder Eredivisie’

Er dreigt een doemscenario voor de Nederlandse Eredivisie en andere nationale competities. Die conclusie trekt Jacco Swart, directeur van de organisatie European Leagues.

Een Super League is de afgelopen jaren nog afgewend, maar de Europese elite heeft wel een Super Champions League gecreëerd. Swart legt aan Voetbal International uit: “Een cruciale periode breekt aan. Door de nieuwe opzet van de Europese toernooien komen nationale competities zoals de Eredivisie verder in het gedrang.” De Europese gelden spelen een enorme rol. “De verhoudingen tussen topclubs en de rest worden steeds verder uit elkaar getrokken.”

De European Leagues-directeur noemt de recente ontwikkelingen ‘niet positief’. “Als het zo doorgaat, moeten clubs sneeuwkettingen in huis halen voor de platte kar. De oorzaak is klip en klaar: de steeds grotere economische verschillen. Vooral veroorzaakt door UEFA-premies, die zeker in middelgrote competities zoals de Eredivisie een enorm aandeel innemen.” Zijn organisatie pleit daarom voor meer evenwicht tussen de Europese competities en bovenal een grotere afdracht aan niet-deelnemers. “Anders is het niet meer te doen.”

Topclubs lopen weg

Er zijn vanzelfsprekend ook uitzonderingen, maar weet Swart: “Niemand kan toch ontkennen dat een kleine groep clubs financieel hard wegloopt, waardoor een proces is ingezet van toenemende voorspelbaarheid? Ajax haalt in de eerste maand van de transferperiode Bergwijn en Wijndal voor een miljoen of veertig. PSV contracteerde Simons, De Jong en Til voor in totaal minder dan tien miljoen. Dat is waarschijnlijk al meer dan de andere zestien clubs opgeteld zullen uitgeven aan transfersommen. Uitstekend voor Ajax en PSV, maar voor de spanning in de Eredivisie als geheel lijkt mij dat geen gezonde situatie.”

Swart vindt het acceptabel dat de topclubs worden beloond. “We zijn niet gek. Wij weten ook dat de grote clubs de pijlers zijn van het commerciële succes. En dat betekent tegelijkertijd dat daar de solidariteit vandaan moet komen. Tenzij de topclubs nationaal geen enkele tegenstand meer willen. En dat ze de wedstrijden in het weekend alleen nog zien als rituele exercities die nodig zijn om de punten bij te schrijven. Maar dat zou echt onverstandig zijn, want de basis van het topvoetbal ligt binnen de landsgrenzen. Daar worden spelers opgeleid en seizoenkaarten, sponsorstoelen en mediarechten verkocht. De droom dat iedereen kan winnen moet wel levend blijven, anders heb je ook geen verhaal om de markt mee op te gaan. Een interessante nationale competitie is en blijft cruciaal.”

Swart hoopt dat de Eredivisie-top dit gaat erkennen. “De agenda van Ajax en de ECA-top is hartstikke helder: het accent verleggen van nationaal naar internationaal voetbal. Dat is niet in het belang van de Eredivisie.” Wat hem betreft is er onderhandelingsruimte, zoals verplicht op natuurgras spelen. “Regel je niks en ga je voor het winner-takes-all-principe, tja, dan is de vraag wat er over een tijdje nog over is van de nationale competitie. Niet zo gek veel, vrees ik.”

TIP: Wedden op Ajax-PSV? Waag je gok via Unibet en pak €40 aan freebets!

Moet de Eredivisie-top het beleid hierop aanpassen?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
460+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:50
4+
Ultee over verrassende job: “Zo’n trainer haal je met mij binnen”
18:30
4+
‘Absolute Premier League-smaakmaker had nu voor Brighton kunnen spelen’
18:10
121+
‘Groot nieuws uit Spanje: Real Madrid neemt afscheid van Modric’
17:50
62+
Farioli krijgt vragen over Ajax: “Of ik me kan focussen op Nice?”
17:30
32+
Gigantische flater voor Arsenal-fans die Spurs toejuichen
17:10
35+
‘Nagelsmann laat twee grote namen buiten EK-selectie’
17:00
153+
Heimwee hield Ajax-beul tegen: “Had naar PSV gekund”
16:50
250+
“Mbappé tekent voor vijf jaar bij Real Madrid”
16:30
102+
UEFA is protesterende spelers zat en voert nieuwe regel in bij EK
16:10
231+
‘Hoofdpijndossier Ajax kan opgelost worden in Frankrijk’
15:50
31+
Willem II gaat met oude bekende als technisch directeur Eredivisie in
15:31
127+
‘Zeer verrassende Tuchel-wending bij Bayern’
15:11
97+
‘United vindt Ten Hag-opvolger in Premier League’
15:00
21+
Anderlecht wordt KAMPIOEN van België | Vraag van Aad
14:46
153+
‘Prachttransfer lonkt voor Yuki Sugawara’
14:30
328+
Fabrizio Romano deelt slecht transfernieuws voor Feyenoord
14:17
823+
‘Feyenoord stort als kaartenhuis in elkaar’
14:00
534+
Waarom PSV Ibiza-zuipfestijn verkiest boven fair competitieslot
13:49
229+
“Nuri Sahin is heel goed, geloof me”
13:35
53+
Emotionele Mbappé zwaait af: “Mijn bloed hiervoor gegeven”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie